Съществува реален риск Манчестър Юнайтед да остане извън Шампионската лига

22:33
Съществува реален риск Манчестър Юнайтед да остане извън Шампионската лига

Съществува риск Манчестър Юнайтед да остане извън Шампионската лига, дори тимът на Ерик тен Хаг да се класира за участие в турнира през следващия сезон. Причината за това е бъдещият нов съсобственик сър Джим Ратклиф, който съвсем скоро официално трябва да придобие 25% от клуба чрез своята компания „Инеос“. Тя обаче вече притежава френския клуб Ница. Това означава, че според правилата на УЕФА, ако и двата клуба се класират, то ще участва само този, който е завършил по-напред в подреждането на съответното първенство. В момента Ница е на второ място в Лига 1, а Манчестър Юнайтед е шести.

През следващия сезон Шампионската лига ще е в новия си разширен формат. Според него три отбора от Франция ще се класират директно за турнира, а един ще играе плейоф. От Премиър лийг пет отбора ще се класират директно през следващия сезон.

Според „Сън“, който цитира източник от УЕФА, единственият начин Манчестър Юнайтед и Ница да играят заедно в евротурнирите през следващата кампания е единият отбор да се класира автоматично за Шампионската лига, а другият – за групите на Лигата на конференциите. Ако и двата отбора завършат на местата, даващи право на участие в Шампионската лига, отборът, който е завършил по-нагоре в класирането на своето първенство, получава правото да играе в турнира, докато другият ще има забрана да играе в Европа. Ако Юнайтед и Ница завършат на една и съща позиция, тогава предимство ще има Манчестър Юнайтед, защото релевантно ще бъде по-високият клубен рейтинг на английските тимове.

Ако Ница се класира на четвърто място в Лига 1, това означава, че отборът ще играе в плейоф за Шампионската лига. В случай че го загуби, френският ще отиде в Лига Европа. Това пък би попречило на „червените дяволи“ да играят във втория по сила турнир, ако тимът на Тен Хаг завърши на шесто място в Премиър лийг или спечели ФА Къп.

„Ако сега действащите правила останат в сила, ситуацията е ясна. „Инеос“ притежават Ница и се очаква да имат важна роля в управлението на Манчестър Юнайтед. Ако правилата не бъдат променени или „Инеос“ не продаде дяловете си в един от клубовете, двата отбора не могат да играят заедно в евротурнирите, освен ако единият не участва в Шампионската лига, а другият – в Лигата на конференциите“, обяснява ситуацията източникът от УЕФА.

„Сън“ подчертава, че същото правило може хипотетично да засегне и Манчестър Сити, ако случайно Жирона, който е част от „Сити Футбол Груп“ и в момента е лидер в Ла Лига, завърши по някакво странно стечение на обстоятелствата по-високо от „гражданите“.

Клубовете, разбира се, получават шанс да докажат, че спазват правилата. По този начин УЕФА стартира процедури срещу Астън Вила и Витория Гимараеш, Брайтън и Роял Юнион СЖ и Милан и Тулуза. Тези клубове обаче са доказали, че в управлението им и свързаните с тях инвеститори са били извършени значителни промени и така УЕФА разреши на всеки от споменатите отбори да участват в евротурнирите. За да се случи това, бяха предприети най-общо два вида мерки от съответните клубове – значително намаляване на акционерното участие на инвеститорите в един от клубовете или прехвърляне на ефективния контрол и вземане на решения на един от клубовете на независима страна.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация