България е новият европейски шампион по шахмат за жени!

06:07
България е новият европейски шампион по шахмат за жени!

Националният ни отбор по шахмат за жени спечели решителния мач за титлата на Европейското отборно първенство в Будва срещу Грузия с 2.5:1.5. С това нашите момичета си гарантираха отличието и дръпнаха в класирането с 8 точки.


Междувременно прекият конкурент Азербейджан победи с 3:1 Сърбия и до последно се бори да измести България от първото място, но в крайна сметка събра 7.5 точки и остана в подножието на върха.


Освен това българките имат предимство и от директния двубой между двата, тъй като победиха азерките с 2.5:1.5 преди два кръга.


Втори е Азербайджан с 6.5 точки.


Успехът на България е още по-голям и предвид факта, че отборът на Грузия бе поставен под №1 в схемата на шампионата на Стария континент.


Иначе грузинките доказаха, че са труден съперник и българската победа не дойде никак лесно.


Победи за България постигнаха Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на трета, като успехът на Пейчева осигури титлата и дойде от позиция, в която българката бе съвсем близо до загубата.

 

Мачът между българките и грузинките започна с много бързо реми на втора дъска. Още на 18-ия ход Нино Бациашвили и Нургюл Салимова направиха трикатно повторение, което автоматично донесе равенство в партията.

 

Около два часа и половина по-късно вата тима си размениха по една победа в рамките на няколко минути. Първо на първа дъска бившата световна шампионка Антоанета Стефанова се наложи над Бела Хотенашвили за 31 хода. Стефанова имаше предимство още в дебюта и методично успя да го развие. Тя получи офицер в повече в ендшпила и това накара Хотенашвили да се предаде само няколко минути след това.

 

На четвърта дъска обаче Саломе Мелия изравни резултата за 1,5:1,5 с победа с белите фигури над Белослава Кръстева. Грузинката успя да изненада Кръстева във варианта на Сицилианска защита с четирите коня и въпреки опитите на българката за изравняване на играта, те не се оказаха успешни и Мелия спечели след 36 хода.

 

Така изходът на двубоя между България и Грузия трябваше да се реши между играещите на трета маса Гергана Пейчева и Лела Джавахишвили. 

 

Двете разиграха вариант Нимцович в Новоиндийска защита и още от дебюта позицията на дъската бе изравнена, но и много сложна. На 30-ия ход Джавахишвили успя да спечели пешка, което ѝ даде леко предимство. Шест хода по-късно Пейчева възстанови материалното равенство на дъската, но инициативата остана у играещата с черните фигури грузинка. 


Партията продължи да бъде много вълнуваща, а Пейчева изглеждаше загубила. Българката обаче показа изключителна непримиримост и в крайна сметка не само изравни играта, но и успя да се добере до победата след близо 6 часа игра, карайки Джавахашвили да се предаде на 83-тия ход.

 

Резултатите през целия шампионат:


Първи кръг: БЪЛГАРИЯ 2.5:1.5 Турция
Втори кръг: БЪЛГАРИЯ 2:2 Унгария
Трети кръг: БЪЛГАРИЯ 2:2 Швейцария
Четвърти кръг: БЪЛГАРИЯ 3:1 Испания
Пети кръг: БЪЛГАРИЯ 3:1 Сърбия
Шести кръг: БЪЛГАРИЯ 2.5:1.5 Азербайджан
Седми кръг: БЪЛГАРИЯ 3:1 Франция
Осми кръг: България 2.5:1.5 Полша
Девети кръг: България 2.5:1.5 Грузия

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация