Алберт Попов в топ 10 на първия слалом за сезона

19:37
Алберт Попов в топ 10 на първия слалом за сезона

Единственият българин в Световната купа по ски алпийски дисциплини Алберт Попов направи отлично начало на новия сезон и се класира на десето място в първия слалом за кампанията в австрийския зимен център Гургъл.

Представителят на домакините Мануел Фелер триумфира пред собствена публика и завърши съвършено за австрийците състезание, защото Марко Шварц беше втори, а Михаел Мат - трети.

Попов се спусна 19-и по трасето във втория манш след 12-тата си позиция в първия. Българинът се справяше отлично в горната по-стръмна част на пистата, но в последните два сектора загуби от мощта и скоростта си, което му отреди 1.60 секунди изоставане от лидера. В крайна сметка представянето му се оказа изключително престижно, защото мнозина от по-опитните и утвърдени имена в алпийските ски изпитваха неистови проблеми на новата за Световната купа писта.

Освен австрийците на подиума, топ 10 допълниха Дейв Райдинг, Даниел Юле, Тимон Хауган, Хенрик Кристофершен, Фабио Гъщрайн, Линус Щрасер и Попов.

Мануел Фелер прекрати невиждана от 80-те години на миналия век суша откъм победи на австрийски скиори в най-техничната дисциплина. Последната такава беше преди цели 17 старта в слалома и бе дело на Йоханес Щролц в Аделбоден на 9 януари 2022-ра. Между март 1984-та и февруари 1986-а серията без победи беше 22 старта.

Фелер не беше сред петимата скиори с победи в слалома миналия сезон, а всъщност в кариерата си винаги е бил близо до триумфа с малкия кристален глобус, без да го е печелил.

Световният шампион и фаворит за малкия кристален глобус Кристофершен беше едва 11-ти след първия манш и не можа да подобри значително представянето си във втория. Той остава без победа в слалома на австрийска писта от януари 2020-а в Шладминг.

Кампанията за норвежеца не започна по най-добрия начин, след като миналият сезон беше определен като преходен за него заради привикването към новата екипировка. В Гургъл сега той дори не беше най-добре представилия се скиор от Норвегия, защото Тимон Хауган записа с 0.05 секунди по-добро време от него.

31-годишният Рамон Ценхойзерн разочарова също с представянето си основно във втория манш, защото беше осми в първия, но завърши 22-ри в крайното класиране. Високият 203 см швейцарец беше трети в подреждането в слалома миналия сезон и през 2021-ва, но сега не показа класата си. Швейцария все още няма носител на малкия кристален глобус при мъжете и жените в слалома от Френи Шнайдер насам през 1992-ра и 1995-а.

Австриецът Фабио Гъщрайн беше трети след първия манш и опита да постигне първи подиум в кариерата си, но не можа да се пребори за него след дадено 20-о време във второто спускане. Вторият след първия манш Клеман Ноел имаше още повече проблеми и остана на 12-то място в крайното класиране.

Както е известно, това всъщност е четвъртият опит при мъжете да бъде дадено легитимно начало на сезона в Световната купа, или поне да се проведе състезание в пълната му продължителност и да бъдат раздадени точки.

На 29 октомври дебютният кръг за кампанията в Зьолден беше отменен заради силни ветрове, а гигантският слалом в австрийския зимен център беше прекратен при 47 от 73-ма участници преминали на пистата. Миналият уикенд пък и двата старта в Цермат-Червиня бяха отменени заради атмосферните условия.

Това е първият старт от Световна купа в историята в австрийския зимен център Гургъл, който става 24-тият представител на страната в календара на СК. Шампионът в слалома от миналата кампания Лукас Бротен няма да защитава малкия си кристален глобус, защото изненадващо прекрати кариерата си преди началото на сезона заради неразбирателство с Норвежката ски федерация.

Любопитен момент от старта в Гургъл бе при петима оставащи да се спуснат скиори, когато няколко протестанти прекъснаха състезанието и нацапаха снега около финала с оранжева боя. Това вбеси Кристофершен, който трябваше да бъде удържан от колеги и официални лица, за да не се саморазправя с протестиращите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация