Феновете на Дортмунд са твърдо против промените в ШЛ

17:50
Феновете на Дортмунд са твърдо против промените в ШЛ

Феновете на Борусия Дортмунд изразиха по красноречив начин позицията си против промените в Шампионската лига и останалите европейски клубни турнири, които ще влязат в сила през следващия сезон.

В началото на второто полувреме на вчерашния сблъсък в ШЛ между Борусия и Нюкасъл (2:0) на „Сигнал Идуна Парк“ привържениците на „жълто-черните“ обсипаха терена с фалшиви банкноти и кюлчета злато. Освен това те издигнаха няколко транспаранта с различни послания. На един от тях чрез карикатури бяха изобразени президентът на ФИФА Джани Инфантино, президентът на Пари Сен Жермен Насер Ал-Хелаифи и бившият президент на Ювентус Андреа Аниели.

Друг от транспарантите гласеше: „Не ви пука за спорта – интересувате се само от парите!“ Освен това на трети транспарант беше изписан сайтът www.nein-zur-cl-reform.de, чийто линк се превежда като „Не на реформата в ШЛ“. Самият сайт е направен от запалянковците на Дортмунд, като в него те са обяснили накратко за какви промени в европейския футбол става въпрос, както и защо не са съгласни с тях. Също така феновете скандираха: „Вие унищожавате нашия спорт!“

С въпросните реформи през сезон 2024/25 Шампионската лига ще претърпи голяма промяна спрямо сегашния си формат. Груповата фаза от общо 32 отбора, разпределени в 8 групи от по 4 тима, ще изчезне. Вместо това тя ще бъде заменена от първенство, състоящо се от 36 клуба. Всеки от тях ще играе срещу 8 различни съперника, като така броят мачове в турнира ще нарасне от 125 на 189, а с това и приходите от телевизионни права и спонсорства.

Първите 8 отбора в крайното класиране продължават директно към 1/8-финалите. Тимовете от 9-о до 24-то място ще играят плейофи за участие в елиминациите, а отборите от 25-о до 36-о място ще отпаднат от надпреварата. Цялата елиминационна фаза пък ще е базирана върху ранкинг спрямо груповата фаза, като 1-вият поставен ще играе с 16-ия, 2-рият с 15-ия и т.н.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация