Атлетико Мадрид прегази Селтик

00:15
Атлетико Мадрид прегази Селтик

Атлетико Мадрид разгроми Селтик с 6:0 и записа рекордна в клубната си история победа в Шампионската лига. По два гола на Антоан Гризман и Алваро Мората бяха в основата на изразителния успех на "дюшекчиите". Другите попадения за домакините реализираха резервите Самуел Лино и Саул Нигес.

В класирането в група "Е" Атлетико вече е лидер с 8 точки, следван от Лацио със 7. Трети е Фейенорд с 6 точки, а Селтик остана на дъното само с 1 точка.

Мадридчани доминираха и в първия мач в Глазгоу, завършил 2:2. Тогава футболистите на Диего Симеоне останаха с човек по-малко заради червения картон на Родриго де Пол, но въпреки това бяха по-близо до победата. 

През уикенда Атлетико допусна изненадваща загуба с 1:2 от Кадис в Ла Лига и затвърди тенденцията да печели трудно далеч от дома през сезона. На “Сивитас Метрополитано” обаче “лос колчонерос” са безупречни и вече имат 7 победи от 7 мача във всички турнири. 

Срещу Селтик Симеоне отново заложи в предни позиции на намиращия се в отлична форма Алваро Мората и Анхел Кореа, а Антоан Гризман действаше като част от халфовата линия, заедно с капитана Коке и Пабло Бариос, който замени Де Пол. Мястото си сред титулярите запази и Родриго Рикелме, който беше най-добрият футболист на Атлети при гостуването на Лас Палмас. Тримата в защита бяха Хосе Хименес, Аксел Витсел и Марио Ермосо. 

Селтик пристигна в Мадрид след убедителна победа над Рос Каунти (3:0) през уикенда. Статистиката сочеше, че “детелините” са в серия от 7 поредни загуби при визити в Испания и с едва един успех от последните 16 двубоя на чужд терен в Шампионската лига. 

Брендън Роджърс не можеше да разчита на Рео Хатате, който се контузи преди две седмици и ще е аут до края на годината. Неговото място зае Пауло Бернардо и това беше единствената промяна в стартовите 11 в сравнение с мача срещу Атлетико в Шотландия. На вратата застана ветеранът Джо Харт, а офанзивното три оформиха Луис Палма, Дайзен Маеда и Киого Фурухаши, който се надяваше в своя мач номер 100 за Селтик да стане първият футболист на “зелено-белите” с голове в три поредни срещи в турнира на шампионите от Джоузеф Крейг през 1977 година.

Атлетико бързо взе инициативата и показа, че ще търси ранен гол. В 4-ата минута домакините вече водеха в резултата. Гризман се озова на добра позиция на границата на наказателното поле и с много прецизен удар откри резултата. Французинът за първи път в кариерата си се разписа в три поредни мача в ШЛ.

Домакините продължиха да играят във високо темпо и за гостите беше трудно да спират набезите по фланговете на Рикелме и Молина. След чудесна размяна на подавания между Кореа и Рикелме младият халф изскочи срещу Джо Харт, но пропусна. 

В средата на полувремето Селтик остана с човек по-малко. Японецът Маеда първоначално получи жълт картон за подлагане срещу Ермосо, но след намесата на ВАР съдията Иван Кружляк го изгони. Секунди по-късно Гризман можеше да удвои аванса на Атлетико, но не уцели добре топката и я прати в аут.

В 28-ата минута след центриране от корнер пред вратата на Облак топката се отклони от Мората и беше на път да изненада словенския страж, но той реагира и изби. В 30-ата Гризман демонстрира отличен поглед над играта и с майсторско подаване намери свободния Науел Молина. Аржентинецът шутира от воле, но топката мина на сантиметри от гредата.

В намален състав Селтик трудно се противопоставяше на "дюшекчиите". На няколко пъти само късметът спаси шотландците от втори гол, но такъв все пак падна в добавеното време на първата част. Гризман "хвърли" перфектен диагонален пас към Хименес, той свали с глава за Мората и топреализаторът на Атлетико засече с шпагат за 2:0.

На почивката Симеоне замени Бариос с Маркос Йоренте. Брендън Роджърс пък пусна Один Холм и О Хюн-Гю вместо Матю О'Райли и Луис Палма. Мадридчани обсадиха вратата на съперника и Кореа се промъкна между няколко бранители, но Харт отрази мощния му удар. Секунди след това Аксел Витсел опита акробатичен изстрел, а Хименес продължи топката с глава, но тя срещна напречната греда.

Гризман беше следващият, който пропусна да вкара трети гол за Атлети. Французинът обаче коригира мерника си и в 60-ата минута направи резултата класически с магическо изпълнение. Той посрещна топката след лоша намеса на защитник на Селтик и с ножичен удар я заби във вратата на шотландците.

След втория си гол Гризман беше заменен от Саул Нигес. Много силно включване направи Самуел Лино, който пък се появи на мястото на Рикелме. В 66-ата минута бразилецът овладя топката на ъгъла на наказателното поле и с изключително техничен удар я насочи в мрежата на Селтик за 4:0.

Мадридчани не спряха дотук. Анхел Кореа уцели гредата, а в 76-ата минута Мората вкара пети гол. Коке центрира, Лино свали с гърди за Мората и той с плътен удар не остави шансове на Джо Харт.

Наказателната акция на домакините приключи в 85-ата минута. Лино имаше участие и в шестото попадение. Той подаде на Саул, който не успя да се разпише от първия опит, но топката остана в краката му и халфът я прати в мрежата.

По този начин Атлетико оформи най-убедителната си победа в Шампионската лига и е все по-близо до директните елиминации, а за Селтик остава крехката надежда с две победи до края на груповата фаза и благоприятно развитие на другите мачове да съумее да се пребори за третото място и продължаване в Лига Европа. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация