Похитителите са готови да освободят бащата на Луис Диас, ето какво искат в замяна

19:57
Похитителите са готови да освободят бащата на Луис Диас, ето какво искат в замяна

Групировката, която отвлече и продължава да държи бащата на Луис Диас от Ливърпул, още преди четири дни е изявила готовност да го освободи. В замяна обаче тя иска гаранции за сигурността на членовете си.

На 28 октомври известната като Армия за национално освобождение на Колумбия похити двамата родители на футболиста от бензиностанция в родния им град в Северна Колумбия. Часове по-късно майката на Диас беше освободена, но таткото - Луис Мануел Диас, остана в плен.

Части на полицията и армията започнаха мащабно издирване, включващо основно планинска верига до границата с Венецуела.

От партизанското движение разпространиха обръщение, подписано от командира Хосе Мануел Мартинес Кирос:

“На 2 ноември информирахме властите за решението ни да освободим г-н Диас. Още тогава задвижихме процеса, за да може това да се случи възможно най-скоро. Опитваме се да избегнем инциденти с правителствените сили. Като част от издирвателната операция обаче районът все още е милитаризиран, летят дронове, разполагат се войскови части и се предлагат награди за информация. Тази ситуация не ни позволява да реализираме бързо и безопасно нашия план по освобождаването, както и г-н Диас да не бъде поставен под риск. Ако правителствените части продължат със своята операция в района, това ще доведе до забавянето на освобождаването и ще увеличи риска. Разбираме мъката на семейството. На тях им казваме, че ще спазим обещанието си да освободим г-н Диас, но чак когато получим гаранции за нашата сигурност.”

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация