След драма по южноамерикански имаме нов бразилски шампион на Копа Либертадорес

00:45
След драма по южноамерикански имаме нов бразилски шампион на Копа Либертадорес

Копа Либертадорес има нов властелин! Бразилският Флуминензе подчини аржентинския колос Бока Хуниорс с 2:1 след продължения на митичния стадион “Маракана” и постигна най-големия успех в своята над 120-годишна история. Мачът на годината в Южна Америка оправда очакванията и отново типично за тази част на света страсти и драми не липсваха, когато един срещу друг на футболния терен са аржентинци и бразилци. Голмайсторът в турнира Херман Кано бе точен в 37-ата минута, като наказа своите сънародници с удар по земята в долния десен ъгъл на Ромеро. Десният защитник Луис Адвинкула изравни в 72-ата минута. Резервата на Флу Джон Кенеди с бомбен шут върна преднината на "трикольорите" в 99-ата минута, а при лудата си радост бе изгонен за втори жълт картон и можеше да се превърне и в антигерой, но Франк Фабра от противника също беше изгонен в последната секунда на първото продължение след намесата на ВАР. Трите най-големи звезди Единсон Кавани, Марсело и Фелипе Мело пък напуснаха след почивката с контузии.  Бившият играч на Реал Мадрид, който има пет Шамппионски лиги, обаче успя да сбъдне детската си мечта да триумфира с родния си клуб и сега стана едва 15-ият играч на планетата с двете най-важни отличия в клубния футбол.

Освен това Фулминензе не само, че спечели трофея, но детронира официално най-големия си враг Фламенго, който до днес бе носител на отличието, което остава в Рио де Жанейро и през тази година, но влиза във витрината на Флу, който чакаше 15 години, за да се реваншира пред феновете си за загубения си единствен финал след дузпи срещу еквадорския ЛДУ Куито, отново на “Маракана”. Тогава финалът още се играе в два мача, като бразилците след поражение с 2:4 в гостуването, побеждават с 3:1, но това не е достатъчно и радостта за феновете дойде чак сега през 2023 година.

Мечтата на Бока Хуниорс продължава пък да се изплъзва и така жадуваната седма Копа Либертадарес вече 16 години отказа да се върне в техните ръце. “Генуезците”, които бяха подкрепяни от рекорден брой фенове пристигнали в Рио, загубиха трети пореден финал и общо рекорден шести в надпреварата, като пак не успяха да се изравнят с Индепендиенте, който остава едноличен лидер със седем трофея.

Флу, който е единственият от популярните клубове в южното полукълбо, който не е вдигал най-важния клубен трофей, има възможност да стори това за първи път, при това в своя град, на своя стадион. Именно на “Маракана” преди 15 години “трикольорите” загубиха първия си и единствен до този момент финал в историята на турнира. Тогава финалът още се играеше в два мача, като бразилците след поражение с 2:4 в гостуването на ЛДУ Кито, побеждават с 3:1, но отстъпват след изпълнение на дузпи пред очите на феновете си, които сега искат на всяка цена победата срещу Бока.

Триумфът е исторически е рекорден пети пореден за тим от Бразилия, която вече тотално доминира и от легендарния финал между Бока Хуниор и Ривър Плейт през 2018 година, трофея седи само между двата града Рио де Жанейро и Сао Паоло, като преди период три пъти финала бе между бразилски тимове, а единствено двата гранда от Буеносс Айрес по един път стигнаха до финал, но без успех срещу грандовете от Рио - Фла и Флу. Аржентина пък остана с едва два трофея повече 25 на 23.

Треньорите и двата тима Хорхе Алмирон и Фернандо Динис, който води временно и Бразилия, похвалиха противника, като заявиха, че играят за феновете им, които бленуват този трофей.

Нямаше изненади в съставите, като Николас Валентини замени наказания капитан Маркос Рохо за "генуезците". Останалите защитници пред Серхио Ромеро бяха Луис Адвинкула, Николас Фигал и Франк Фабра. Кристиан Медина, Игнасио Фернандес, Гилермо Фернандес и Валентин Барко бяха четиримата халфове в схемата 4-4-2 зад нападателите Мигел Мерентиел и Единсон Кавани.

43-годишнят Фабио започна под рамката на вратата за бразилците, докато Самуел, капитанът Нино, както и опитните Фелипе Мело и Марсело бяха четиримата в защита. Андре, Матеус Мартинели, Кено, Гансо, Джон Ариас и голмайсторът на турнира Херман Кано бяха останалите титуляри.

Уникалната атмосфера на стадиона помага за шоуто, като близо 70 000 фенове има по трибуните, които са разделени буквално на две, а леко превъзходство на трибуните имат бразилците, които са и домакини. Над 33 000 аржентинци влязоха на стадиона, но хиляди останаха без билет по улиците на града. На черно билетите варираха между 1500 и 15000 долара.

Флу започна по-уверено мача и от първата минута започна да диктува събитията, докато "генуезците" играеха прибрано и без много опити да контраатакуват. В 13-ата минута Кано стреля с глава, но Ромеро бе на място и спаси. Бока отвърнаха с бърза контраатака и удар на Мерентиел право в ръцете на опитния вратар. 

В 17-ата минута Кавани вместо да излезе сам срещу вратаря върна топката назад и сбърка за изненада на всички. Последвалите минути бяха равностойни, като и двата тима се бореха за всяка педя на терена.

Кавани искаше дузпа за нарушение срещу Барко, но уругваецът, който му подаде бе в положение на засада, която бе правилно маркирана.

Съдията от Колумбия Вилмар Ролдан позволяваше двата отбора да играят по-твърдо и не накъсваше играта, както им се искаше на опитните и хитри играчи в двата тима. Капитанът Нино стреля с глава в аут при най-добрата възможност до момента. Това се случи в 34-ата минута след центриране от корнер. 

Малко по-късно бразилката част от публиката изпадна в екстаз след точен изстрел на Кано. 36-годишниият таран получи топката отдясно след подаване на Херман Кено и с плътен удар в десния ъгъл на Ромеро вкара своя 13-и гол в надпреварата.

Така Флу е прибра на почивка с гол преднина и само на 45 минути от най-големия си усспех в своята 121-а годишна история.

Второто полувреме започна с контузия на Мело, който бе заменен още в 50-ата минута Мерлон.

В 72-ата минута десният защитник Луис Адвинкула израви с удар от 17 метра, пращайки топката в долния десен ъгъл на Фабио.

“Синьо-жълтите”, които подобриха собствения си рекорд за отбор с най-много финали в надпреварата, излизат в своя 12-и сблъсък за трофея и първи от 2007 година, като се целят в рекорден седми триумф, който ще ги изравни на върха със сънародниците им от Индепендиенте.

БОКА ХУНИОРС 1:2 ФЛУМИНЕНЗЕ

0:1 Кано 36'
1:1 Адвинкула 72'
1:2 Кенеди 99'

БОКА ХУНИОРС: 1.Серхио Ромеро, 17.Луис Адвинкула, 4.Николас Фигал, 15.Николас Валентини, 18.Франк Фабра, 36.Кристиан Медина, 21.Игнасио Фернандес, 8.Гилермо Фернандес, 19.Валентин Барко, 16.Мигел Мерентиел, 10.Единсон Кавани;

ФЛУМИНЕНЗЕ: 1.Фабио, 2.Самуел, 33.Нино, 30.Фелипе Мело, 12.Марсело, 7.Андре, 8. Матеус Мартинели, 11.Кено, 10.Гансо, 21.Джон Ариас, 14.Херман Кано;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация