Страхотен малшанс лиши Сакраменто от успеха срещу Голдън Стейт

07:00
Страхотен малшанс лиши Сакраменто от успеха срещу Голдън Стейт

Голдън Стейт Уориърс отново се превърна в "черна котка" за Александър Везенков и Сакраменто Кингс. "Воините" записаха втората си поредна победа над "кралете" през настоящия сезон, след като спечелиха със 102:101 (28:31, 28:24, 18:24, 28:22) домакинството си в зала "Чейс Сентър" в Сан Франциско. Седемкратните шампиони достигнаха до успеха след победен кош на Клей Томпсън от средно разстояние с оставащи две десети от редовното време.

Александър Везенков записа най-слабото си представяне в офанзивен план от началото на редовния сезон, след като завърши срещата с 2 точки при 1/6 стрелба от игра, включително 0/3 от тройката. Все пак най-полезният играч в Евролигата обогати статистиката си с 5 борби за 17-те минути, които прекара на паркета. Това, което няма да покаже статистиката е, че крилото се справи добре в дефанзивен план, а също така често взимаше правилни решения при раздаването на топката в нападение. 

По този начин Голдън Стейт продължава силния си старт на сезона и регистрира четвъртата си поредна победа, като заема второто място в Западната конференция с баланс от 4-1, какъвто е и този на шампиона Денвър Нъгетс. Сакраменто пък е десети в таблицата на Запад с актив от 2-2.

Голдън Стейт постави много силно начало на мача, най-вече благодарение на двете поредни тройки, които Дреймънд Грийн отбеляза в първите минути от срещата - 10:3 в полза на "воините". Единствената добра новина за гостите от Сакраменто бе това, че заместникът на Ди'Аарън Фокс в титулярната петица - Дейвиън Мичъл, бързо намери ритъма при стрелбата си и отвърна с две тройки, за да помогне на "кралете" да не изостават с толкова много - 12:6. Същата разлика се запази при първото прекъсване в мача - 18:12 в полза на Голдън Стейт. Александър Везенков влезе в игра за първи път при оставащи 4:23 и резултат 21:17 в полза на Уориърс. Мисията му в защита бе да се справи с опазването на Джонатан Куминга, който също се появи от пейката на домакините. 

Българският национал имаше възможност да се разпише секунди след появата си, но пробивът му към коша се оказа неуспешен. Чудесното движение на топката на Уориърс пък донесе още две точки към актива им - 25:19. Впоследствие момчетата на Майк Браун преминаха на зонова защита, което до известна степен обърка нападението на съперника и така дистанцията стана едно притежание при 25:22. Водени от страхотно включване от скамейката на новобранеца Колби Джоунс, "кралете" постигнаха пълен обрат до края на първата четвърт, която завърши при 28:31 след тройка в последната секунда на частта на Малик Монк. Везенков бе полезен с 3 борби и солидна защита до този момент. Втората четвърт започна с нова страхотна защита от Везенков срещу Куминга, а след това най-полезният играч в Евролигата реализира първите си две точки в мача след хитра пресечка зад защитата на Уориърс - 28:33. 

След това обаче Голдън Стейт си върна водачеството след кош и фал на Джонатан Куминга за 39:38. Първият престой на Везенков на паркета приключи при оставащи около 8 минути от втората четвърт. Възпитаниците на Майк Браун подхванаха серия, която им осигури аванс от шест точки при 41:47 в средата на втората част. Уориърс съумяха да се справят с отпускането и отново възстановиха преднината си, този път при 56:52 към края на първото полувреме. Сакраменто успя да направи разликата само точка след края на първите 24 минути, като резултатът на почивката бе 56:55 в полза на домакините от Сан Франциско.

"Лъвовете" записаха мощен старт на третата четвърт, като чрез кошове на Кийгън Мъри и Харисън Барнс тимът на Майк Браун си осигури най-голямата преднина до момента в мача при 59:68. Голдън Стейт обаче се съвзе към края на периода и затегна защитата си, за да настигне "кралете" и да направи дистанцията само точка при 71:72 след тройка на Дарио Шарич. Момчетата на Майк Браун обаче останаха водачи в резултата, след като Малик Монк и ДжаВейл МакГий отбелязаха последните точки за периода - 74:79 за Сакраменто преди началото на финалната четвърт. Александър Везенков влезе за втория си престой в мача при оставащи около шест минути от третата четвърт, но не успя да увеличи личния си актив до края на частта. 

Кингс допуснаха серия от седем поредни точки на старта на последната част, чрез която Голдън Стейт отново си спечели водачеството при 81:79. Везенков пък отново се завърна на пейката, след като днес стрелбата му не беше на ниво - 1/6 от игра, включително 0/3 от тройката. Мачът вървеше на доста по-ниски обороти от този между двата тима миналата седмица. Домантас Сабонис възстанови равенството на таблото с хубава стрелба от средно разстояние за 83:83. Двата отбора обаче оставиха най-доброто за последните минути в срещата, в които те постоянно си разменяха водачеството. Стеф Къри и Кевон Лууни върнаха ГСУ напред при 89:92, но Кевин Хъртър и Харисън Барнс отново изведоха Сакраменто с точка напред при 93:92. 

В нито един момент обаче дистанцията не прескочи едно притежание, а на влизане в последните 60 секунди игра от редовното време Кингс водеха с точка при 99:98. Добра защита на "воините" им осигури ключово нападение при оставащи 37 секунди на часовника, но Стеф Къри не се нуждаеше от много време и бързо размина защитата на съперника, за да отбележи за 99:100. След това обаче Домантас Сабонис отново поведе Сакраменто с точка напред, но последната дума в мача имаше Клей Томпсън, който вкара победния кош от средно разстояние за 101:102 с оставащи две десети от оставащото време. Сакраменто нямаше как да стигне до стрелба във времето и така успеха отиде в ръцете на домакините.

Стеф Къри завърши като най-резултатен за Уориърс с 21 точки и 5 борби. Дарио Шарич постигна 15 точки и 6 овладени топки от пейката, Андрю Уигинс и Клей Томпсън нанизаха по 14 точки, Дреймънд Грийн приключи с 13 точки и 9 асистенции, а Джонатан Куминга вкара 12 точки.

В отсъствието на Ди’Аарън Фокс другата звезда на Кингс - Домантас Сабонис, поведе колоната на тима си с 23 точки, 11 борби и 8 асистенции. Малик Монк отбеляза 16 точки, Харисън Барнс наниза 14, Дейвиън Мичъл прибави 13 точки, а Кийгън Мъри завърши с 10 и 6 борби.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ГОЛДЪН СТЕЙТ: Стеф Къри, Клей Томпсън, Андрю Уигинс, Дреймънд Грийн, Кевон Лууни;

САКРАМЕНТО: Дейвиън Мичъл, Кевин Хъртър, Харисън Барнс, Кийгън Мъри, Домантас Сабонис;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация