Славен Билич: Ударът на Модрич с външната страна на крака ми напомня на бекхенда на Федерер

18:05
Славен Билич: Ударът на Модрич с външната страна на крака ми напомня на бекхенда на Федерер

Бившият селекционер на Хърватия Славен Билич сподели своите впечатления от Лука Модрич, когото през годините опозна отлично. Преди дни опитният халф записа своя мач №500 за Реал Мадрид.

В тази връзка “Атлетик” помоли Билич да разкаже за своето познанство с играча.

За първи път видях Лука, когато през лятото на 2004 година поех младежкия национален тим (до 21 г.) на Хърватия - започна Билич. - Веднага с асистентите ми забелязахме, че той е много тих извън терена, но лидер на него. Помня го като невръстен юноша как влизаше в единоборства за висока топка със снажни полузащитници и нападатели. Вярваше, че може да спечели тези дуели. Разбира се, не излезе победител в нито един, но поне се опитваше. Дори Питър Крауч да беше насреща му, той щеше да скочи. 

Ударът му с външната страна на крака ми напомня на бекхенда на Роджър Федерер. За първи път го видях да рита топката така като 18-годишен, а с времето ставаше все по-добър в това. Хората ме питат дали Модрич се е променил. Разбира се, че се променя - както iPhone се променя през няколко години. Там стигнаха до iPhone 15 или 16, а Лука също направи “ъпгрейд”, макар още в началото да умееше всичко.  

И преди имахме велики футболисти като Бобан, Шукер, Бокшич, Просинечки, но той направи Хърватия по-популярна страна. Имах привилегията да бъда негов треньор. В началото двамата с Модрич бяхме новобранци - аз като треньор, а той в мъжкия футбол. Така че той много ми помогна, както и ние с щаба ми на него. 

В Реал Мадрид няма значение какво е било вчера. Дори на Кристиано Роналдо му се наложи да си тръгне, а същото стана още с испанци като Рамос, Касийяс, Раул… Говорим за легенди! А в същото време Лука се задържа там толкова дълго. Трудно е да се обясни това, ако не го познаваш. Ако обаче познаваш него и семейството му, то всичко е пределно ясно.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация