ПСЖ пропиля солиден аванс срещу Брест, но успя да вземе трите точки (видео)

17:10
ПСЖ пропиля солиден аванс срещу Брест, но успя да вземе трите точки (видео)

Пари Сен Жермен победи с 3:2 като гост Брест в изключително любопитен мач от 10-тия кръг на Лига 1.  Победата за парижани не дойде никак лесно. Уарен Заир-Емери откри за тях в 16-ата минута, а Килиан Мбапе удвои в 28-ата. Стив Мюние обаче успя да намали в 44-ата минута за Брест, а Жереми Ле Дуарон изравни в 52-рата. Килиан Мбапе обаче отново се превърна в главно действашо лице, след като успя да довкара пропуснатата от самия него дузпа в 89-ата минута и донесе победата на тима си. По този начин парижани взеха трета поредна победа в Лига 1 и излязоха на втората позиция, само на точка зад лидера Ница. Брест пък записа първа домакинска загуба в първенството в последните си 5 мача и остава на 6-а по място. 

Спази се и категоричната статистика при мачове между двата отбора в полза на ПСЖ, като последните 14 срещи неизменно завършват с успех на парижани.

Наставникът на Брест Ерик Рой нямаше особени кадрови проблеми в състава. Брест разчиташе в атаката си на триото Ромен Дел Кастильо, Стив Мюние и Жереми Ле Дуарон.

Луис Енрике продължи да има главоболия с контузени, като с травми бяха Марко Асенсио, Кейлор Навас, Нуно Мендеш, Преснел Кимпембе, а вратарят Серхио Рико още се възстановяваше от инцидента през лятото, когато бе ритнат от кон.

Испанският наставник бе направил пет промени в състава си в сравнение с мача с Милан. Атаката на ПСЖ се водеше от Гонсало Рамош и Брадли Баркола, които замениха Рандал Коло Муани и Усман Дембеле, като те действаха заедно с Килиан Мбапе. Канг-Ин Лий и Фабиан Руис заеха местата на Мануел Угарте и Витиня в халфовата линия на парижани. Данило пък влезе на мястото на капитана Маркиньос в центъра на защитата.

Мачът започна с добра възможност за ПСЖ, като още в 3-тата минута Килиан Мбапе комбинира с Канг-Ин Лий, който стреля опасно, но вратарят на Брест Марко Бизот успя да избие. При добавката пък Брадли Баркола не успя да нанесе добър удар. Няколко минути по-късно пък Уарен Заир-Емери стреля опасно от дъгата на наказателното поле, но отново стражът на домакините съумя да спаси. Натискът на ПСЖ продължи и с далечен изстрел на Ашраф Хакими, който бе неточен. Брест пък имаше отлична възможност в 12-ата минута, когато Джанлуиджи Донарума направи груба грешка и подари топката на Манети, но домакините не успяха да се възползват от нея. Така дойде 16-ата минута, когато Уарен Заир-Емери откри резултата след страхотен далечен изстрел с десния крак - 0:1.

Много по-добрата игра на ПСЖ продължи, като няколко минути по-късно Канг-Ин Лий стреля опасно, но Бизот за пореден път се намеси и успя да избие в корнер. Домакините пък опитаха да отговорят на добрата игра на гостите с далечен шут на Мехди Камара, който бе неточен. ПСЖ обаче успя да удвои аванса си в 28-ата минута. След добра контраатака на парижани топката попадна в Килиан Мбапе, който в обичайния си бърз индивидуален рейд напредна и стреля, а шутът му рикошира в защитник на Брест и спря в мрежата - 0:2. Последваха по-спокойни десетина минути в мача. В 41-вата дойде поредното положение за тима на Луис Енрике, когато Килиан Мбапе стреля от дъгата на наказателното поле, но стражът на Брест пак спаси тима си от попадение и изби в корнер. Минута преди края обаче Брест успя да намали резултата. Кени Лала центрира добре отдясно и Стив Мюние се извиси и простреля с глава Донарума - 1:2.

Втората част започна с по-добра игра на Брест. Домакините имаха добра възможност още в самото началото на второто полувреме, когато опасен удар на Стив Мюние бе блокиран. В 52-рата минута Брест осъществи сякаш невъзможното и успя да върне два гола, като изравни. Ромен Дел Кастильо центрира от поредния корнер и Жереми Ле Дуарон с глава хвърли в екстаз домакинските фенове - 2:2. Шест минути по-късно Килиан Мбапе имаше добра възможност, но ударът му бе неточен. В 62-рата минута Фабиан Руис също пробва късмета си с далечен шут, но и той не сполучи. Брест пък отговори с две добри положения, като първо Стив Мюние след добра контра не уцели вратата на Донарума, а малко по-късно другият голмайстор Ле Дуарон не успя да засече добро центриране.

Брест продължи с отличната си игра и можеше да направи обрата пълен в 70-ата минута. Пиер Леес-Мелу се озова в добра позиция и стреля, но Донарума успя да избие. При добавката пък Ле Дуарон също намери очертанията на вратата, но стражът на ПСЖ със сетни усилия успя да спаси и това положение. Междувременно Луис Енрике реагира и пусна в игра Рандал Коло Муани, Усман Дембеле и Витиня. Именно португателецът реши да тества Марко Бизот с далечен шут в 75-тата минута, но стражът спаси. Така се стигна до 86-ата минута Лилиан Брасие спъна в наказателното си поле Рандал Коло Муани и след преглед с ВАР главният съдия Жером Брисар отсъди дузпа за ПСЖ. Междувременно двата отбора се спречкаха и последваха сблъсъци на терена, гарнирани с доста жълти картони. В крайна сметка зад бялата точка застана Килиан Мбапе. Ударът му бе спасен от феноменалния в този мач Марко Бизо, но при добавката големият талант на френския футбол бе най-съобразителен и направи 2:3 минута преди края на редовното време. Домакините опитаха да изравнят отново, но резервата Ашраф Дари стреля със задна ножижа в ръцете на Донарума.

БРЕСТ (4-3-3): Бизот; Лала, Шардоне, Брасие, Локо; Манети, Леес-Мелу, Камара; Дел Кастильо, Мюние, Ле Дуарон

ПСЖ (4-3-3): Донарума; Хакими, Данило, Шкриняр, Ернандес; Фабиан, Заир-Емери, Канг-Ин Лий; Баркола, Рамош, Мбапе

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация