Какво да очакваме от битката Фюри - Нгану

17:35
Какво да очакваме от битката Фюри - Нгану

Шампионът в тежка категория на Световния боксов съвет Тайсън Фюри отложи защитата на пояса си или обединяващ титлите мач срещу Александър Усик, за да се изправи срещу бившия шампион в “кралската дивизия” на UFC Франсис Нгану.

Битката се очаква да започне около половин час след полунощ (първите минути на неделята у нас).

“Разликите по отношение на бокса са големи. Нгану има шансове само в първите три рунда. Ако успее с някой мощен удар да намери брадичката на съперника, след това може да се хвърли да го довършва. След третия-четвъртия рунд ще издиша кондиционно. 

Нгану няма скоростта на Фюри. Тайсън ще играе внимателно първите 3-4 рунда поради тази причина и след това ще започне да го засипва с неговите двойни комбинации, без да рискува особено. Мисля, че ще го откаже, стига да е добре трениран и да не е подценил битката”, сподели за Sportal.bg Оги Георгиев от канала “Спортната джунгла”.

Двубоят е организиран от кралското семейство на Саудитска Арабия и се провежда в Рияд, като е част от т.нар. “Сезон на Рияд”, където всеки октомври от четири години насам в столицата се провеждат всякакви събития и мероприятия.

" Тайсън Фюри срещу Франсис Нгану - среща, която се очаква от милиони зрители, но за мен все така остава в графата "демонстративна", сподели за Sportal.bg Георги Петков от онлайн предаването "Неформално". "И двамата гиганти показаха пословичното си самочувствие, по време на съвместното интервю пред Карл Фрамптън. 

Така беше и в медийните изяви след това. Имаше ги обичайните закани, имаше привиден заряд и напрежение, но Фюри беше категоричен, казвайки на Франсис точно по какъв начин и дори - в кой рунд възнамерява да постави точката на спора. По всичко личи, че се опитва да приеме Нгану сериозно, но не го смята за реална опасност. В същото време камерунецът отговаря по еднозначен начин на всички отправени към него въпроси и тактиката му се изчерпва с това, че има тежък удар, на който ще разчита на 100%", смята Петков.

"Сблъсъкът има всички налични, видими характеристики на голям боксов двубой, но съществена част от зрителите и обикновените фенове, аз включително, не възприемат Франсис Нгану като равностоен опонент на Фюри. Единственият начин, по който Франсис Нгану може да спечели, е да намери пролука в защитата на Тайсън, за да пласира един от онези свои удари, с които обели очите на Оувърийм или прати в паралелна реалност Стипе, за няколко секунди. Тук обаче идва и това огромно "НО"... Това е Тайсън Фюри. Явлението в света на бокса, за когото каквото и да се каже като суперлатив, няма да бъде достатъчно", коментира още Петков.

"Ръстът му позволява нереални отклони, дължината на крайниците му прави възможно покриването на огромна част от ринга с един по-сериозен разкрач, работата с краката е недействителна, а скоростта и силата на ударите е вън от всякакво съмнение. Кой е реалният параметър, по който Франсис Нгану се равнява на Тайсън Фюри? Най-силно удрящото живо човешко същество? Може би. 

Но за целта трябва да достигне до лицето на Фюри. Деонтей също беше недостижим нокаутьор. Успя да нацели с всичка сила Тайсън. Стъпил здраво и на двата си крака, с пълна амплитуда. Директно в целта! Циганския крал не само се изправи на крака, а подхвана опонента си и го натика в ъгъла, броени секунди по-късно. Кой ще спре Тайсън Фюри? Може би ще се роди и такъв човек. Според мен обаче, това още не се е случило. И въпросният човек не се казва Франсис Нгану", прогнозира Петков пред Sportal.bg.

Сред феновете на бокса и на бойните спортове като цяло предстоящият дуел Фюри - Нгану се приема (най-общо казано) по три начина: като вълнуващ шанс да разберем кой е “най-коравият” в тежка категория в света, като просто шоу без много дълбок контекст и като фарс. Последното може да бъде подкрепено от новината, че Фюри и Усик планират да се изправят един срещу друг на 23 декември, а това поставя под съмнение сериозността на битката с бившия шампион в UFC.

Пресконференцията на Фюри и Нгану продължи около два часа и половина, а сякаш най-колоритно беше присъствието на бащата на Тайсън - Джон Фюри, който предизвика на ринга не кого да е, а Майк Тайсън, който пък е част от “лагера” на Нгану.

По-реалистичните прогнози за очакваните приходи на двамата включват хонорар от 50 милиона евро за Фюри и около 15 за Нгану. Финансирането, естествено, е от кралското семейство в Саудитска Арабия, а не е ясно дали приходите от битката ще покрият разходите.

Според букмейкърите Фюри е изключителен фаворит, защото все пак съперникът му нито е професионален боксьор, нито пък е имал богато минало в аматьорския. Все пак, Нгану изгради репутацията на нокаутьор в октагона на UFC, макар страйкингът в ММА да няма много общо с боксирането.

Последният двубой на Фюри беше на 3 декември 2022 година срещу Дерек Чисора и приключи очаквано с лесна победа и ТКО в 10-ия рунд за Циганския крал. Нгану пък не е бил активен от януари 2022-ра, когато надделя с единодушно съдийско решение над Сирил Ган, като изненадваща бе доминацията му на земя.

Организаторите заслужават поздравления заради цялата бойна карта, защото т.нар. “подгряващи” битки са изпълнени с таланти в тежката и други категории:

Джак Макган срещу Роберто Дуран (суперполусредна категория)

Моузес Итаума срещу Истван Бернат (тежка)

Арсланбек Махмудов срещу Джуниър Антъни Райт (тежка)

Джоузеф Паркър срещу Саймън Кийн (тежка)

Карлос Такам срещу Мартин Баколи (тежка)

Фабио Уордли срещу Дейвид Аделей (тежка)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация