Сакраменто и силен Везенков не успяха да спрат могъщия Стеф Къри

07:59
Сакраменто и силен Везенков не успяха да спрат могъщия Стеф Къри

Отборът на Сакраменто Кингс не успя да постигне втора поредна победа и първа като домакин от началото на редовния сезон в НБА. Александър Везенков и съотборниците му станаха свидетели на поредния рецитал на Стеф Къри, който изведе своя Голдън Стейт Уориърс към драматичен успех със 122:114 (29:24, 28:36, 27:39, 30:25) в зала “Голдън 1 Сентър” в Калифорния. Стеф отбеляза 41 точки за “воините”, включително 16 в превърналата се в ключова за победата трета четвърт. Така най-великият стрелец за всички времена продължи наказателната си акция срещу Сакраменто, след като наниза исторически 50 точки в решителния седми мач от плейофната серия между двата тима през миналия сезон.

Александър Везенков пък записа още едно изключително ефективно включване от пейката на “кралете”, като този път най-полезният играч в Евролигата се отличи с първия си двубой с двуцифрен актив в редовния сезон на НБА. Българският национал завърши срещата с 10 точки и 1 борба за само 12 минути, прекарани на терена. Той наниза 8 точки през първото полувреме, но получи само 3 минути игра през второто, в което бе “забравен” на резервната скамейка. Везенков бе 4/6 при стрелбата си от игра, включително 2/4 от тройката, като една от стрелбите му бе отчайваща такава в края на втората четвърт от собствената половина, така че той отново може да се поздрави с висока успеваемост. Силните му изяви през първото полувреме обаче не му осигуриха повече минути през второто, в сравнение с първия му мач срещу Юта, когато той игра по равно и в двете полувремена.

"Кралете" имаха доста проблеми с комуникацията в защита в първите минути от мача, като Голдън Стейт отбеляза първите си 10 точки в мача в подкошието на съперника, за да поведе при 5:10. Точният мерник на Кийгън Мъри и Харисън Барнс обаче удържа Сакраменто на едно притежание зад "воините" при 10:13. Ротациите в тима на Майк Браун започнаха с появяването на Александър Везенков, Малик Монк и Дейвиън Мичъл при оставащи 5:33 минути до края на първата четвърт. Най-полезният играч в Евролигата имаше за цел да спира Гари Пейтън-младши в първите си минути на терена. Везенков рядко получаваше топката, но все пак неговият отбор достигна до пълен обрат в резултата при 18:17 след кош и фал на Домантас Сабонис. 

Още с едно от първите си докосвания до топката обаче Везенков отбеляза първата си тройка в мача, за да намали дистанцията до 21:22 в полза на Уориърс. Малко след това крилото продължи страхотния си рейд в първата четвърт с втория си точен изстрел зад дъгата, след като топката се срещна в предната част на ринга, но в крайна сметка попадна в мрежичката. Ди’Аарън Фокс пък осигури аванс на “кралете” след една четвърт игра при 29:24, като междувременно Везенков изигра страхотна защита срещу Крис Пол и не му позволи да вкара. Устремът на "кралете" с Везенков на терена продължи и домакините вече разполагаха с двуцифрена преднина в началото на втория период при 37:26 в своя полза след два успешни наказателни удара на Малик Монк. Везенков демонстрира и високото си баскетболно IQ с хубаво позициониране под коша на ГСУ, където получи пас от Крис Дуарте и вкара осмата си точка в мача за 39:28 в полза на Кингс. 

Първият период на българина в мача завърши при оставащи 8:01 минути от втората четвърт, когато на негово място се завърна Харисън Барнс. Стеф Къри и съотборниците му успешно съкратиха изоставането си наполовина, като резултатът в средата на четвъртината бе 48:43 в полза на Сакраменто. Отборът на Майк Браун имаше късмет, че седемкратните шампиони пропуснаха няколко отворени стрелби от тройката, но така или иначе разликата бе скъсена до само точка при 54:53 след тройка на Гари Пейтън-младши. Първото полувреме обаче приключи с аванс за Уориърс, след като Джонатан Куминга бе точен зад дъгата за 57:60 в последната секунда.

Двубоят започна да се превръща в истинско стрелбище, като в началото на второто полувреме двата тима започнаха да си разменят точни изстрели от всяка зона на паркета. Голдън Стейт запази крехък аванс при 67:71 след поредица от тройки на Стеф Къри и Клей Томпсън. Стеф вече имаше 10 точки от началото на третата четвърт и общо 28 в мача, а тимът му продължаваше да е водач при 70:75. Все още нямаше следа от Везенков през второто полувреме, докато на паркета Къри се забавляваше - тройка с нарушение за 70:81 в полза на “воините”. Крис Дуарте, Малик Монк и ДжаВейл МакГий продължаваха да получават минути през третата четвърт, но не и Везенков. 

Българският национал най-сетне се завърна на паркета при оставащи 2:44 минути от третата четвърт при резултат 76:84 в полза на Голдън Стейт. В този момент обаче увереността и самочувствието бяха изцяло при "воините", които нямаха намерение да спрат да вкарват - 77:92. Везенков обаче намери начин да напомни за себе си с първата си забивка в редовния сезон на НБА и да запише първия си мач с двуцифрен актив, но така или иначе разликата бе сериозна в този момент - 81:97. Дистанцията между двата тима остана в рамките на 15 точки преди старта на последната четвърт при 84:99. Везенков излезе от игра за началото на финалния период. Сакраменто така и не можеше да достигне до нужната серия от последователно отбелязани точки, като ГСУ се доближаваше все повече до успеха при 91:109 с оставащи около седем минути на часовника. 

Неубедителният Крис Дуарте продължаваше да получава шансове до края на мача, докато Везенков имаше записани около три минути през второто полувреме въпреки силния си старт на мача. “Кралете” направиха последен опит да се завърнат в мача след страхотни изяви на Ди’Аарън Фокс, който помогна на тима си да съкрати изоставането си до 11 точки при 106:117. Плеймейкърът на домакините накара привържениците да мечтаят за обрат след още пет поредни негови точки, като така интригата се запази при 111:117 с оставащи по-малко от 60 секунди. След това “кралете” отново стигнаха до успешна защита, а Фокс вкара един от двата си наказателни за 112:117. Къри обаче довърши домакините за крайното 114:122 в полза на Уориърс.

Стеф завърши срещата с 41 точки при 14/19 стрелба от игра, включително 7/10 от тройката. Клей Томпсън наниза 18 точки, Джонатан Куминга се разписа с 12 точки и 5 борби, Андрю Уигинс финишира с 11 точки, Крис Пол навъртя 10 точки и 12 асистенции, а Моузес Мууди също вкара 10 точки.

Ди'Аарън Фокс се опита да предизвика обрат за Сакраменто със своите 39 точки. Домантас Сабонис се отличи с 19 точки, 18 борби, 7 асистенции и 5 откраднати топки, Кийгън Мъри завърши с 16 точки и 7 борби, а Харисън Барнс и Александър Везенков отбелязаха по 10 точки.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

САКРАМЕНТО: Ди'Аарън Фокс, Кевин Хъртър, Харисън Барнс, Кийгън Мъри, Домантас Сабонис;

ГОЛДЪН СТЕЙТ: Крис Пол, Стеф Къри, Клей Томпсън, Андрю Уигинс, Кевон Лууни;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация