УЕФА готви промени в системата ВАР

09:26
УЕФА готви промени в системата ВАР

ВАР-протоколът на УЕФА може да бъде променен за следващия сезон във футбола в зависимост от резултата от дискусиите, които ще се проведат в следващите няколко седмици. Това съобщи агенция АП, като се позова на източник от Международния борд за правилата на играта (ИФАБ). В Борда, който утвърждава промените в правилата на футбола, обясниха за много получени предложения за промяна в прилагането на помощта от видео-асистент съдиите (ВАР). 


Всички предложени промени ще бъдат разгледани в сътрудничество с представители на големи футболни лиги, както и организиращи топ-турнири структури с опит в използването на системата ВАР. Чак след това ще бъдат представени официални препоръки на ИФАБ относно изменения или нови тестове, се казва в изявление на Борда. 


Има два момента, които сега са изключително широко дискутирани в Англия. Първото е дали аудио-разговора на живо между съдиите на терена и тези от стаята за ВАР трябва да бъде достъпен за излъчване. Второто е дали играта може да бъде спряна в случай на сериозна грешка дори след като играта е подновена. 


В момента протокола за прилагане на ВАР-помощ за съдиите не включва това, което означава, че когато Дарън Инглънд осъзна грешката си в мача Ливърпул – Тотнъм, той нямаше право да се намеси за неправилно отменен гол. 


Сега ВАР може да се намеси само в четири случая – потвърждаване на гол или отмяната му, установяване на сгрешена самоличност при червен картон, има или няма дузпа. 


От Английската Футболна асоциация миналата седмица излязоха с позиция, че може и да се пусне на живо аудиото от разговорите. Идеята е да има повече доверие в съдиите. Друг момент е да се обявяват решенията на съдиите и техните мотиви по радиоуредбата на стадиона или чрез видеото.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация