Бербатов: Радвам се, че все повече хора виждат и разбират, че сме били прави

17:19
Бербатов: Радвам се, че все повече хора виждат и разбират, че сме били прави

Димитър Бербатов присъства на днешната среща между финасвото министерство и част от футболните и спортни клубове в България, на която се дискутираха инфраструктурните проблеми. След нея кандиданът за президент на БФС отново атакува футболния съюз, а също така и Христо Порточанов. Бившият президент на явлението Нефтохимик, който бе и един от тримата кандидати на последния конгрес на БФС, вчера заяви, че и да стане от стола си Михайлов, друг ще седне, а не Бербатов и екипът му.

“Трябва да благодаря за срещата и че ме поканиха да присъствам. Това е една крачка в правилната посока. Чухте проблемите на обединените клубове, те трябва да бъдат решени. Хората искат да бъдат чути, видяни, защото имат добри решения. Помощта от държавата е жизнено важна. Приветствам го. Също така приветствам факта, че самият клуб трябва да допринесе за неговото си развитие и да финансира 50%, а другите 50% се дават от държавата. Това показва желание за развитие на собствената си структура и държавата те подпомага.

Министърът обеща да има строг контрол. Надявам се да бъде така. Когато има желание и помощ от държавата, когато средствата се изразходват както трябва, наистина могат да се подобрят много инфраструктурни проблеми, които имат много спортове в България. Базата не е наша, плащаме наем, стопанисваме я, обаче не е наша. Подобни проблеми трябва да бъдат решени.

За стадионите министърът го каза - зависи какъв интерес има от самите клубове и какво точно искат. Бюджетът може да бъде увеличен. Разбира се някой може да иска да построи стадион за 90 милиона, държавата дава 45 млн., но ще остане ли за другите, които имат нужда. Затова това са процеси в крачка, които трябва да се регулират. Но ми харесва, че има инициативност от държавата. Хората казват, че за пръв път ги събират и присъства министърът на финансите на подобна среща, а не само министърът на спорта. Но самите клубове трябва да са активни, да си подготвят проектите, да ги представят.

Държавата подава ръка, само трябва да се изготвят нужните проекти от клубовете”, каза Бербатов пред Sportal.bg, след което засегна и темата със слабото представяне на националния отбор по футбол.

“Опасността за пръв път да сме последни в група е голяма и ще бъде срам и трагедия това да се случи. Знаете моята позиция - футболистите си носят своята отговорност, но най-голямата вина е на ръководството на българския футбол. Недоволството прераства в призиви за протести. Искат мнението им да бъде видяно и чуто. Аз се радвам на това, защото от две години ние протестираме по наш начин, по който показваме, че това ръководство не е правилното за футбола. Радвам се, че все повече хора виждат и разбират, че сме били прави. Сега искат да го изразят по-масово”, добави Бербатов, който коментира вчерашните думи на Порточанов по следния начин:

“Всеки има право на мнение, но във всеки случай няма да бъде Христо Порточанов. Защото той, ако е забравил, имаше 8 гласа на конгреса, който се проведе. Така че хубаво е когато човек говори и дава оценки, да има някакви факти. Аз видях какво е казал - че трябва да са модерни, отговорни хора, да имат добро отношение към обществото, държавата да им подаде ръка. Всъщност, мисля че ние това правим. Имаме контакта с държавата, модерни хора сме, развиваме и надграждаме това, което искаме да правим. Накрая, пак казвам, да се знае, че кулбовете си избират. Това трябва да се случи на един прозрачен и честен конгрес, когато му дойде времето. Но сега общността показва това, което мисли за това управление на българския футболен съюз. И ако някой тръгне да го защитава, по-добре да излезе и да каже “защитавам това управление, защото се класирахме на голям форум, имаме инфраструктура, имаме стадиони, изграждаме футболисти”, и да ги покаже.

Борим се две години и половина и това е нашият протест. Сега все повече и повече хора искат подобно нещо. Радвам се и ги призовавам да продължават да го правят, защото когато всички сме обединени, може да се преборим за тази промяна, която е нужна. И аз изказвам сега моето мнение като гражданин и част от футболната ни общественост. Оставяме настрана, че се боря за президент на футболния съюз. В момента съм гражданин, който иска нещата да се случат и това управление да не бъде начело на българския футбол. След това всеки може да каже: “да, господин Бербатов, вие не сте моят кандидат. Ето това е моят кандидат.” И да излезе следващият и да каже това е моята програма и моят екип, нещо, което ние правим”, завърши Бербатов пред Sportal.bg.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация