Григор Димитров продължи с отличните си изяви и на турнира във Виена

00:13
Григор Димитров продължи с отличните си изяви и на турнира във Виена

Григор Димитров постигна поредната си престижна победа през 2023 година, и то по рутинен начин - 6:3, 6:4 над 22-рия в световната ранглиста Лоренцо Музети в първия кръг на турнира от категория АТР 500 във Виена.

Гришо направи два пробива в решителни моменти от двата сета - в началото на първия и накрая на втория, като доминираше от началния си удар и не позволи никаква интрига в сервис-геймовете си. Така той постигна първи успех над този съперник, който го беше отстранил на четвъртфиналите в Акапулко преди две години в предишния им дуел.

За Григор това е поредната престижна победа през този сезон, но за награда той ще трябва да се изправи срещу най-вероятно Даниил Медведев още във втория кръг. Първият поставен в схемата руснак първо трябва да преодолее Артур Фис.

Първи сет  

Музети започна бляскаво с бекхенд-уинър по правата за 0-15, а Гришо наниза невърнат сервис и ас по диагонала за 30-15. Смач на мрежата след чудесно изградена атака осигури гейм-бол на българина и той го реализира с бекхенд-уинър на свой ред, който предизвика аплодисментите и на съперника - 1:0. Италианецът записа безупречно подаване и го спечели на нула, като отбеляза още един печеливш удар с обратната страна на ракетата по правата - 1:1.

Гришо също поведе набързо с 40-0 чрез чудесни сервиси, а и добави любимото си драйв-воле от средата на корта. Той направи грешка от форхенд в търсене на уинър, но веднага след това регистрира контрапие с правия си удар и поведе с 2:1.

За първи път в мача се стигна до 15-30, след като Димитров излезе напред и завърши с бекхенд-воле. В следващото разиграване (най-дългото досега) българинът не можа да намери уинър от форхенд, но не след дълго заслужи дюс с контриращ прав удар по правата. Форхенд с топспин на италианеца в отговор на подсечен бекхенд излезе в аут и така се получи първия брейк-бол за Гришо. Той обаче не се възползва, пращайки правия си удар извън очертанията - ново равенство. Стоп-воле на мрежата след хубава акция издейства втори шанс за пробив на българина и той вече демонстрира страхотното си придвижване за решителен форхенд по обратния диагонал - 3:1.

Димитров направи двойна грешка за 15-15, а форхенд в мрежата означаваше 15-30. Невърнат сервис възстанови паритета, а два поредни аса свършиха отлична работа за 4:1. Българинът спечели две разигравания от основната линия и дръпна с 15-30, след което натисна спуска от форхенд и с по-темпови отигравания си заслужи двоен брейк-бол. Музети обаче се измъкна с мощни сервиси, включително ас - дюс. Безкомпромисните начални удари продължиха и италианецът си взе проблематичния гейм за 4:2.

Къса топка със сечен форхенд осигури на 22-рия в света аванс от 15-30, но след контакт с мрежата негов прав удар излезе в аут - 30-30. Ас по диагонала в полето за равенство направи съотношението 40-30, а невърнат начален удар - 5:2. Музети намали на 5:3 с безпроблемен сервис-гейм, но беше ред на българина да подава за спечелване на сета.

Гришо без никакво напрягане стигна до два сетбола, но италианецът спечели вълшебно разиграване с изящни бекхенди и сериозен навъртян километраж - 40-30. Изключителен бекхенд-уинър по правата след страхотен ретур на Музети оправда максимално поетия риск от негова страна и той вкара гейма в дюс. Агресията на италианеца продължи да му носи позитиви и той изведнъж стигна до брейк-бол, който обаче беше отразен с невърнат начален удар. Размяна на форхенди беше спечелена от Димитров и той стигна до трети сетбол, но отново талантът на италианеца забави завършека - нов дюс. Неотразен начален удар осигури четвърти шанс за спечелване на сета на Григор, който вече го материализира - 6:3.

Втори сет

Музети започна убедително втората част със сервис гейм на нула - 0:1. Григор беше напът да направи същото, но се получи двойна грешка при 40-0. Тя не се оказа значителна и в следващото си отиграване българинът приключи гейма за 1:1.

Димитров постави съперника под напрежение с чудесна защита и надхитряне на мрежата за 30-30, след което Музети пресили топката и трябваше да отбранява точка за пробив. Той излезе напред и имаше успех да се задържи в гейма и да го вкара в дюс, след което регистрира страхотен първи сервис - авантаж. Размяна на бекхенди по диагонала беше спечелена от Григор и се стигна до втори дюс, но отново атака на мрежата помогна на италианеца. Прекрасна акция от основната линия завърши с излизане напред на българина и той се добра до още едно равенство, но изключителен подсечен бекхенд на Димитров означаваше брейк-бол. Българинът обаче реши да търси ретур-уинър и пресили - дюс. С помощта на мрежата Музети получи предимство и той този път се възползва чрез изящна къса топка - 1:2.

Десетминутният трети гейм не разколеба Гришо и той беше на нужното високо ниво при следващото си подаване, печелейки го набързо без да загуби точка - 2:2. Хубав ретур на българина му позволи да стигне до 15-15, а форхенд в аут на италианеца означаваше 15-30 (отново провокиран от подсечен бекхенд на Димитров). Чудесна комбинация сервис-мрежа на Музети му осигури равенство 30-30, но фантастичният Григор го обезличи в следващото разиграване и завърши на мрежата за брейк-бол. Непредизвикана грешка от плосък бекхенд на българина опропасти възможността, а италианецът си взе гейма с два поредни форхенд-уинъра - 2:3. 

Три завършващи удара след сервис осигуриха комфортен аванс на Димитров от 40-0, а в крайна сметка той приключи поредното си безпроблемно подаване - 3:3. Музети повиши нивото на изпълнение на своя начален удар и това му помогна да си отдъхне за 3:4, за разлика от предишните проблематични минути. Българинът спази тенденцията да не се затруднява в сервис-геймовете си, независимо че не беше перфектен с вкарването на първо подаване и дори направи двойна грешка за 40-30. 

Фамозна точка с ювелирни изпълнения и от двамата беше спечелена от Гришо за 15-0, но и двамата определено заслужиха овациите на публиката. Темпово разиграване от средата на корта отиде на сметката на българина, защото съперникът се пропука - 15-30. Фантастична проява на атлетизъм и техника на Димитров му осигури и двоен брейк-бол след успешен смач, но първият от тях беше отразен с излизане на мрежата от Музети. Гениален ретур от бекхенд на българина му осигури така чакания и заслужен пробив - 5:4.

Гришо заби ас за 15-0, но пък съперникът блесна отново с бекхенд-уинър от ретур, както се случи и в първата изобщо точка в мача. Следващият сервис на Димитров беше обаче неотразен и доведе с 30-15, а надстрелване от основната линия беше спечелено от българина след грешка на противника - два мачбола. Неотразен начален удар свърши работа - 6:3, 6:4 за 94 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация