Байерн беше безпощаден срещу Майнц

22:56
Байерн беше безпощаден срещу Майнц

Байерн Мюнхен победи с 3:1 като гост Майнц 05 в мач от 8-мия кръг на Бундеслигата. Кингсли Коман (11’) и Хари Кейн (16’) дадоха ранна преднина за баварците,  Антони Каси от Майнц върна едно попадение за домакините (43’), но с попадение на Леон Горетцка (59’) немските шампиони затвърдиха успеха си. По този начин Байерн постигна втора поредна победа и продължава гонитбата в челото на Бундеслигата, като тимът излезе на 3-о място след Байер (Леверкузен) и Щутгарт. Баварците най-после записаха успех в Майнц, след като имаха три последователни загуби при гостуванията на този съперник в Бундеслигата. Тимът на Бо Свенсон пък остава на дъното на класирането - все още без победа и само с две спечели точки.

Майнц имаше немалко кадрови проблеми преди срещата. Контузени бяха Филип Мвене, Андреас Ханче-Олсен, Йонатан Буркарт и Нелсон Вайпер. Ануар Ел-Гази пък бе наказан от клуба заради пропалестинските си публикации в социалните мрежи. Майнц разчиташе на Людовик Ажорк на върха на атаката, а зад него действаха Брайън Груда и Жае-Сун Лий.

Наставникът на Байерн Томас Тухел, който е добър приятел с треньора на домакините Бо Свенсон, не можеше да използва контузените Мануел Нойер, Дайо Упамекано, Рафа Герейро, Серж Гнабри и Нусаир Мазрауи. Хари Кейн отново бе на върха на атаката, като зад него действаха Льорой Сане, Джамал Мусиала и Кингсли Коман. В средата на терена играеха Йошуа Кимих и Леон Горетцка, а Конрад Лаймер и Матайс де Лихт също се завърнаха сред титулярите за баварците.

Мачът логично започна с натиск на Байерн, които изпълниха няколко корнера пред вратата на Майнц. След един от тях дойде и първото по-опасно положение за баварците, след като Йошуа Кимих стреля опасно с далечен шут в 8-ата минута, но Робин Центнер успя да избие. В следващата минута отново Кимих подаде добре към Леон Горетцка, но ударът му с глава бе неточен. 

В 10-ата минута грешка в защитата на Байерн можеше да доведе до проблеми за баварците, но удари на Антони Каси и Дани да Коща не намериха целта. В следващата минута обаче хегемонът в Германия откри резултата след добра контраатака. Льорой Сане напредна добре и подаде към Кингсли Коман, който с безпощаден шут с десния крак откри резултата за тима си - 0:1. Домакините можеха бързо да върнат попадението чрез Жае-Сун Лий, но ударът му с глава с мъка бе избит от Свен Улрайх, след което топката срещна и гредата на Байерн.

Така дойде 16-ата минута, когато Джамал Мусиала центрира, Конрад Лаймер се пребори с футболист на Майнц и подаде с глава към Горетцка, който също с глава отклони към Хари Кейн, а капитанът на Англия с лекота се разписа от непосредствена близост, като направи 0:2 за тима си и вкара за девети път в Бундеслигата. В следващите минути последваха още няколко възможности за баварците, но удари на голмайсторите Коман и Кейн бяха неточни. В 35-ата минута пък опасен удар на Леон Горетцка бе блокиран, а в ответната атака Едмилсон Фернандеш стреля неточно от удобна позиция. Последваха наглед по-спокойни момента, за да се стигне до 43-тата минута, когато Леандро Барейро изведе добре Антони Каси, който с топовен шут с левия крак не остави никакви шансове на Свен Улрайх и намали резултата на 1:2.

В самото начало на втората част Щефан Бел от домакините намери топката от въздуха след центриране, но Улрайх улови. Байерн отговори с опасен удар на Леон Горетцка в 51-вата минута, който бе блокиран. Шест минути по-късно пък Майнц пропусна златен шанс да изравни. Дани да Коща подаде успоредно на вратата към Щефан Бел, който от чудесна позиция стреля, но шутът му мина на сантиметри от вратата на Улрайх. Този пропуск мигновено бе наказан от Байерн в 59-ата минута. Голмайсторът за Майнц Антони Каси направи груба грешка в защита, Джамал Мусиала му открадна топката и подаде към Леон Горетцка, който със силен и премерен удар от дъгата на наказателното поле с десния крак върна авана на баварците - 1:3.

След третия гол за Байерн домакините опитаха да реагират. Те бяха близо отново да намалят резултата в 69-ата минута, когато Матайс де Лихт бе близо до това да си вкара автогол след центриране, но за късмет на баварците това не се случи. Междувременно наставникът Томас Тухел предприе няколко смени, като извади от игра голмайсторът Горетцка и Льорой Сане и пусна на тяхно място Буна Сар и Матис Тел. До края на срещата Майнц осъществи стихиен натиск, като минута преди изтичането на редовното време Брайън Груда след индивидуален пробив нацели страничния стълб на Улрайх. В последните секунди на мача пък Леандро Барейро можеше да намали резултата, но ударът му с пета бе неточен и така Байерн се поздрави с трите точки.

МАЙНЦ (3-4-2-1): Центнер; ван ден Берг, Бел, Едмилсон; да Коща, Барейро, Коор, Каси; Груда, Лий, Ажорк;

БАЙЕРН (4-2-3-1): Улрайх; Лаймер, де Лихт, Ким, Дейвис; Горетцка, Кимих; Сане, Мусиала, Коман; Кейн;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация