Сърбия направи огромна крачка към Евро 2024

00:03
Сърбия направи огромна крачка към Евро 2024

Сърбия направи голяма крачка към участие на Евро 2024. Западните ни съседи победиха с 3:1 Черна гора в Белград, а в основата на успеха отново беше Александър Митрович. Таранът на "орлите" вкара два от головете и подаде за третия, дело на Душан Тадич. Точен за Черна гора беше Стеван Йоветич.

С днешния успех сърбите събраха 13 точки и са втори в групата след лидера Унгария. Авансът на състава на Драган Стойкович пред Черна гора вече е 5 точки, което означава, че дори равенство срещу България на 19 ноември ще е достатъчно на сърбите, за да си осигурят визи за Евро 2024. Черногорците могат да финишират втори само в случай, че победят Литва у дома и Унгария като гост, а Сърбия допусне поражение срещу нашите национали.

Преди срещата капитанът на Сърбия Душан Тадич беше награден за своя мач номер 100 с екипа на националния отбор. Ветеранът започна като титуляр и действаше зад тарана Митрович. Подоба роля изпълняваше и Саша Лукич. В средата на терена за домакините стартираха Андрия Живкович, Неманя Гудел, Иван Илич и Филип Младенович.

За Черна гора на вратата беше бившият страж на Левски Милан Миятович, а в предни позиции си партнираха Стеван Йоветич и Никола Кръстович. Андрия Вукчевич и Адам Марушич уплътняваха фланговете.

Черногорците подходиха със самочувствие в началото, но бързо си пролича, че са уязвими в лявата зона на защитата. Първото опасно центриране на Живкович не стигна до Митрович, но в 9-ата минута нова добра атака на сърбите завърши с гол. Саша Лукич подаде на Митрович, който преодоля Стефан Савич и с много техничен удар с външен фалц прати топката в мрежата.

Малко след попадението пред Митрович се откри нов шанс. Нападателят на Ал-Хилал остана непокрит след пробив и центриране на Лукич, но ударът му от въздуха не се получи.

Домакините продължиха да нападат осново по десния фланг. В 26-ата минута Тадич изведе Андрия Живкович, който отправи техничен удар, срещнал гредата. Малко по-късно левият бек на Черна гора Вукчевич се контузи и вместо него в игра се появи Ристо Радунович. Защитникът на ФКСБ охраняваше зоната си много по-добре.

В 36-ата минута Филип Младенович загуби топката и гостите организираха контра при числено предимство. Марушич намери с хубав пас Йоветич, а той напомни за класата си с великолепен изстрел в горния ляв ъгъл на вратата - 1:1. След гола сърбите взеха инициативата, но до почивката не затрудниха сериозно Миятович и бяха изпратени с освирквания от феновете на "Райко Митич".

Драган Стойкович смени на полувремето Иван Илич и Филип Младенович, на чиито места се появиха Сергей Милинкович-Савич и Филип Костич. Сърбите наложиха преса и за защитата на Черна гора стана трудно да отбива постоянните им атаки. В 60-ата минута обаче далечен изстрел на Дритон Цамай затрудни Ваня Милинкович-Савич и показа, че "храбрите соколи" ще се опитат да отмъкнат повече от точка.

В 64-ата минута центриране на Костич стигна до Милинкович-Савич, но Миятович като по чудо спаси с крак. Последва и пропуск на Тадич с глава. В 74-ата минута перфектна триходова комбинация между Милинкович-Савич, Тадич и Митрович завърши с гол на централния нападател, негов 57-и с екипа на "орлите".

Черногорците рухнаха след полученото попадение, а вече нямаха и физически сили. В 77-ата минута Митрович заложи топката на крака на Тадич, който направи резултата 3:1. До края мачът се доиграваше, а сърбите можеха да вкарат и още голове.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация