Англия помете Италия насред "Уембли"

23:41
Англия помете Италия насред "Уембли"

Англия узакони класирането си на финалите на Евро 2024, след като победи заслужено с 3:1 Италия на "Уембли" в дербито от квалификационна Група С. "Трите лъва" стигнаха до успеха след обрат, тъй като се оказаха изоставащи в резултата, след като Джанлука Скамака даде аванс на гостите в15-ата минута. Тимът на Гарет Саутгейт обаче не се смути и изравни след гол от дузпа на Хари Кейн в 32-рата минута, а в 57-ата стигна и до пълен обрат след попадение на Маркъс Рашфорд. Хари Кейн реши всичко с втория си гол, който падна в 77-ата минута. Джуд Белингам също имаше значим принос за този обрат, след като първо изработи дузпата за домакините, а след това бе архитект и на гола на нападателя на Манчестър Юнайтед. Така Англия взе своеобразен реванш за загубата от Италия на "Уембли" след изпълнение на дузпи във финала на Евро 2020. Всъщност островитяните спечелиха и двата мача с европейския шампион в тези квалификации, тъй като победиха и в Неапол. Италия ще трябва да положи още доста усилия, за да може да защитава трофея си през следващата година в Германия. В момента тимът на Лучано Спалети е на трето място, на три точки зад отбора н Украйна, който е с мач повече.

Отборът на Италия е раздиран от проблеми след скандала с нелегални залози. Заради него Сандро Тонали и Николо Дзаниоло отпаднаха от състава, а след края на днешното дерби Фабрицио Корона, който пръв огласи имената на замесените, обеща да назове още провинили се играчи, които са част от националния отбор. 

Гарет Саутгейт заложи на експериментален състав в контролата с Австралия преди няколко дни и очаквано направи цели 11 промени в сравнение с този двубой. Халфът на Манчестър Сити Калвин Филипс започна, въпреки че не бе стартирал като титуляр в мач от Премиър лийг от месец май. Фил Фоудън  действаше отдясно на атаката в отсъствието на Букайо Сака, а Маркъс Рашфорд бе левият флангови нападател на домакините. На върха на атаката, разбира се, бе Хари Кейн,

Бранителят на Тотнъм Дестини Удоджи започна за първи като титуляр в националния отбор на Италия. Джанлука Скамака водеше атаката на гостите, подпомаган по фланговете от Доменико Берарди и Стефан Ел Шаарауи. Давиде Фратези, който отбеляза четири гола в предишния три мача на "скуадрата", също излезе като титуляр.

Англичаните започнаха с доста голямо самочувствие с осезаемо предимство по отношение на контрола над топката. При първата си атака обаче гостите поведоха в резултата. В 15-ата минута Деклан Райс пропусна да пресече едно подаване на Ел Шаарауи отляво, след което топката стигна до Берарди, който пусна към Ди Лоренцо. Десният бек центрира ниско, Фратези пропусна и кълбото стигна до Скамака, който от шест метра откри резултата с първия си гол за Италия

"Трите лъва" се стъписаха за няколко минути, но много скоро отново изнесоха играта в половината на Италия. В 28-ата минута Белингам бе препънат от Ди Лоренцо в наказателното поле. Дузпата бе потвърдена от ВАР и в 31-вата резултатът вече бе изравнен след безкомпромисно изпълнение на Хари Кейн от бялата точка.

До почивката и двата отбора имаха своите шансове. В 36-ата минута Берарди и Ди Лоренцо комбинираха отново добре отдясно, след което Пикфорд трябваше да се намесва, за да изпревари Ел Шаарауи. Минута преди края и Донарума влезе в действие след удар на Рашфорд. Последният шанс за полувремето бе за италианците, като Удоджи имаше възможност отново да изведе Италия напред, но Пикфорд спаси, след което Ди Лоренцо не успя с добавката.

В 57-ата минута Джуд Белингам, който за пореден път през този сезон изигра страхотен мач, направи шпагат през собственото си наказателно поле, с който постави началото на контраатака на домакините. След това звездата на Реал се стрелна напред, пребори се отново за топката преди централната зона, напредна още и подаде наляво към Рашфорд, Нападателят на Манчестър Юнайтед влезе към центъра и стреля силно с десния крак, правейки пълен обрат.

В 65-ата минута Калвин Филипс спокойно можеше да получи втори жълт картон заради опасно влизане с бутоните в крака на Барела. Клеман Тюрпен обаче го пожали.

Англия продължи да играе много по-добре от своя съперник през второто полувреме и "трите лъва" закономерно стигнаха до трети гол. Хари Кейн се пребори за дълго подаване на Марк Геи в 77-ата минута, след което сам напредна и стреля покрай Донарума за 3:1.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация