УЕФА подготвя нови налудничави промени в европейските турнири

01:11
УЕФА подготвя нови налудничави промени в европейските турнири

Независимо че от следващия сезон (2024/25) Шампионската лига ще е с нов формат, УЕФА вече мисли върху поредна промяна в евротурнирите, твърди “Марка”. Заедно с Асоциацията на европейските клубове (ECA) евроцентралата работи върху проект, който да влезе в сила от сезон 2027/28 година.

Идеята е да има три турнира - Шампионска лига, Лига Европа и Лига на амбициозните (Aspiring League на английски), които да са свързани помежду си.

Планът е всяка от надпреварите да има по 18 отбора, които да са в обща група и всеки тим да играе по два пъти срещу останалите на принципа домакинство-гостуване. Така му се гарантират 34 мача. Това реално е като стандартно първенство с 34 кръга, каквато е примерно Бундеслигата в Германия.

Същото се отнася и за Лига Европа, и за Лига на амбициозните.

Трите турнира ще са свързани, като последните два от класирането в ШЛ ще изпадат в Лига Европа, а на тяхно място ще влизат първите два от ЛЕ. От Лига Европа пък в Лига на амбициозните ще изпадат последните четири, които ще бъдат замествани от първите четири в очертаващия се като алтернатива на Лига на конференциите турнир.

Въпросната идея ще бъде обсъждана на предстоящите заседания на Изпълнителния комитет на УЕФА. В социалните мрежи вече се появиха мнения, че това си е версия на Суперлигата, срещу която УЕФА бурно се възпротиви. 

Иначе от следващия сезон настоящата групова фаза в Шампионската лига ще бъде заменена от формат с 36 клуба в една група. Там всеки тим ще играе по осем срещи, след което се минава към фаза на елиминации.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация