Левски спечели баскетболната суперкупа на България

21:38
Левски спечели баскетболната суперкупа на България

Отборът на Левски спечели Суперкупата на България, след като изкова инфарктна победа в двубоя за трофея срещу Балкан. Носителите на Купата надвиха шампионите от миналия сезон с крайното 57:56 (12:8, 14:17, 9:20, 22:11) в зала "Арена Ботевград". Момчетата на Димитър Ангелов осъществиха голям обрат срещу ботевградчани, като на старта на последната четвърт изоставаха с 12 точки, но съумяха да се стегнат и да покажат характер в решителните моменти. Джон Флорвиъс донесе успеха на тима си пет секунди преди края на последната четвърт, след като получи чудесен пас от Златин Георгиев.

Така Левски спечели трети трофей от Суперкупата в историята си, като последните два триумфа на тима бяха през 2018-а и 2019-а. Балкан пък не успя да осъществи мечтата си да спечели Суперкупата за първи път в своята история.

Иначе мачът бе нискокачествен, като само в първите 12-13 минути отборът на Балкан допусна 12 грешки в нападение. Резултатността бе слаба през цялото време, което си личи и от крайния резултат на срещата. Оправдание може да е единствено ранната фаза от сезона и факта, че официалните двубои тепърва предстоят. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Домакините от Балкан допуснаха доста грешки в играта си в първите няколко минути, като отборът на Левски се възползваше от неточностите на своя съперник и осъществи много силна серия от осем поредни точки, за да дръпне напред след първите две минути и половина - 0:8. "Сините" продължаваха да наказват шампионите, които вече можеха да се "похвалят" с цели седем грешки за пет минути игра - 2:10 в полза на столичани. Четвъртата тройка на ботевградчани също не намери целта, а от другата страна Алън Арнет постави името си сред реализаторите за 2:12, фиксирайки първата двуцифрена разлика в резултата. 

Тимът на Петър Златанович най-сетне дочака първия си успешен изстрел зад дъгата, който бе отбелязан от дебютанта Майки Диксън за 6:12. Положителното в играта на "зелените" бе това, че отборът заздрави защитата си, но въпреки това шампионите така и не можеха да реализират по-лесните си стрелби. Левски остана без кош до края на първата четвърт, която завърши едва при 8:12 в полза на "сините".

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

С тройка на Димитър Димитров започна втората четвърт, като по този начин преднината на Левски бе скъсена до една точка при 11:12. Баскетболистите на Петър Златанович обаче нямаха вярно отиграване в мача и допуснаха 12-ата си грешка, докато от другата страна Левски продължаваше да се възползва от колосалния брой неточности на своя опонент - 13:23 в полза на тима на Димитър Ангелов. 

Капитанът на Балкан Димитър Димитров се зае с мисията да скъсява дистанцията за своите, реализирайки следващите четири точки за тима си при 17:24. Николай Грозев се присъедини към компанията на своя лидер и двамата собственоръчно помогнаха на домакините да изравнят играта и да направят резултата 23:24 към края на първото полувреме. Флорвиъс спря серията на ботевградчани, но след това Грозев оформи крайното 25:26 в полза на Левски след края на първото полувреме.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Шампионите най-сетне започнаха да приличат на себе си и още в началото на третата четвърт се осигуриха първата преднина изобщо в мача след добри изяви на Илиян Пищиков и Мартин Сотиров за 29:26. Три минути след старта на периода "сините" отбелязаха първия си кош в частта след добавка на Джон Флорвиъс за 31:28. Сотиров и Пищиков отговориха на предизвикателството и отново се оказаха в центъра на вниманието за "зелените", увеличавайки преднината на своя тим до осем точки при 36:28. След прекъсването отборът на Димитър Ангелов се опита да направи нещо по-интересно в офанзивен план, но това нямаше никакво значение за домакините, които се доближаваха все повече до първия си трофей за сезона - 42:33 за "зелените". Впечатляващото представяне на Грозев в срещата продължи с още един добър изстрел от негова страна, като така шампионите получиха за първи път двуцифрен аванс в мача - 45:35. 

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Грозев се превърна и във втория играч на Балкан с двуцифрен точков актив след Димитър Димитров, след като вкара за 47:35 на старта на последния период. Левски обаче не развя белия флаг и се опита да внесе напрежение у съперника си, но с тройка на Майки Диксън разликата отново се покачи до десетте точки при 50:40. След това момчетата на Димитър Ангелов показаха още колебливост в своите изяви на терена, а Девин Харис отбеляза за 52:41 в полза на Балкан. Отборът на Левски прояви хъс и воля в последните минути, като най-вече Лъчезар Димитров се открои с пет поредни точки, за да върне надеждата на "сините" при 52:46. Златин Георгиев продължи делото на столичани с невероятна тройка, като по този начин дистанцията се скъси до едно притежание при 52:49. Капитанът на шампионите Димитър Димитров показа хладнокръвие в ключов момент и стана автор на супер тройка за 55:49 с оставащи 1:38 на часовника. 

Веднага след това обаче Флорвиъс и Алекс Симеонов отново направиха мача изключително интересен в последните моменти, като двамата съкратиха разликата до само две точки при 55:53 с оставащи 42 секунди на таблото. Ботевградчани за пореден път не можаха да стигнат до добра стрелба, а на последвалата бърза атака Алекс Симеонов наказа съперника за равенство - 55:55 с оставащи 14 секунди до края на мача. Джон Флорвиъс обаче извърши глупав фал срещу Майки Диксън и гардът вкара един от двата си наказателни за 56:55 с оставащи 10 секунди. Джон Флорвиъс обаче донесе победата и Суперкупата на Левски, след като получи впечатляващ пас от Златин Георгиев и завърши под коша за 56:57. В последната си атака Карл-Йохан Липс пропусна от тройката и така мачът приключи. 

Джон Флорвиъс завърши с 19 точки и 12 борби за успеха на Левски, докато Алън Арнет се отчете с още 12 точки. 

За Балкан над всички бе капитанът Димитър Димитров с 18 точки и 7 борби, а Николай Грозев се нареди зад него с 11 точки. 

Снимка: Startphoto

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация