Григор показа характер и обърна американец на турнира в Пекин

11:07
Григор показа характер и обърна американец на турнира в Пекин

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изглеждаше отпаднал при 2:6, 1:5 срещу Макензи Макдоналд в първия кръг в Пекин, но направи впечатляващ обрат - 2:6, 7:6(4), 6:1 за 2 часа и 2 минути игра.

Невероятната серия на Гришо от поредни спечелени геймове започна в момента, когато американският му съперник за първи път сервираше за победата. Оттам наказателната акция на българина му издейства тайбрек, спечелен с решителни мини-брейкове във втората му част.

Когато Димитров направи пробив за 1:0 в третия сет Макдоналд се възползва от медицински таймаут, но се получи доста сериозно прекъсване на срещата от около 15 минути. Това не разконцентрира нашият топ тенисист и той довърши започнатото с убедителен резултат.

Григор, който е финалист в Пекин от 2016-а, ще играе срещу Холгер Руне или Феликс Оже-Алиасим във втори кръг.

Това беше победа номер 30 през сезона за Гришо, което е най-успешната му кампания от 2017-а насам в това отношение (тогава той спечели 49 мача).

Първи сет 

Гришо загуби две разигравания с грешки от лифтиран бекхенд - 15-30, но после компенсира с чудесна защита и дълбок форхенд в движение за 30-30. Димитров пресили подсечен обратен удар и трябваше да отбранява точка за пробив, а Макдоналд имаше шанс да се възползва от нея, но също направи грешка от бекхенд. Мина се през още един дюс след двойна на Григор, а американецът стигна до втори брейк-бол. Този път той се възползва от него, защото българинът направи и неточност от форхенд - 0:1.

За втори път в мача Макдоналд се справи със слайса на съперника и спечели продължителна размяна по диагоналите - 15-0. Димитров най-после реализира уинър от форхенд след хубава работа с крака от основната линия - 15-15, а впоследствие настигна къса топка и майсторски матира опонента си - 15-30. Две поредни грешки от бекхенд на Гришо обърнаха резултата, а с невърнат сервис американецът си взе проблематичния гейм - 0:2.

Стигна се до 0-30 след неуспешно воле и нов пропуск от обратната страна на ракетата на бившия номер 3. Макдоналд отново извика противника на мрежата и този път успя да го размине с бекхенд за 15-40 и нови шансове за пробив. Неубедително тръгване напред на Гришо му коства шанс да завърши акцията си и трябваше да приеме втори допуснат брейк - 0:3.

Два пъти неуспешно Димитров не можа да размине доста разнообразно играещия си противник, който беше и по-солидният от двамата на начален удар - 0:4 след три бързи точки за Макдоналд във втори пореден сервис гейм от 15-30 изоставане. Наистина всичко се получаваше на американеца, а той имаше и късмет при целенето на линиите от сложни защитни ситуации - 15-30. Григор взе три поредни точки и най-после спечели първия си гейм - 1:4.

Макдоналд подходи невнимателно към форхенд от водеща позиция и го пресили за 30-30, а после и се провали на мрежата, допускайки възможност за пробив. Той обаче отново успя да се съхрани и да осъществи обрат в сервис-гейма си, за да поведе решително с 1:5. Гришо проведе отлично подаването си и намали изоставането на 2:5.

Димитров пласира остър ретур от форхенд и стигна до 30-15, а второ поредно великолепно връщане доведе до 30-30. Опит за уинър по диагонала на българина не сполучи със сантиметър и Макдоналд имаше своя първи сетбол, но отново беше надигран от основната линия - дюс. Григор сбърка лифтиран бекхенд по правата и съперникът му имаше втора точка за победа в сета, като неотразен начален удар свърши работа - 2:6 за 36 минути.

Втори сет

Григор започна с двойна грешка, но следващите три сервиса му бяха убедителни - 40-15. Неточност със слайса направи съотношението 40-30, но всичко приключи успешно с ас по правата за 1:0. Три поредни сбъркани бекхенда на българина му донесоха изоставане с 40-0, а също ас по правата послужи на Макдоналд да изравни геймовете 1:1.

Гришо пак загуби размяна на бекхенди и изостана с 15-30, а непредизвикана от задната страна на ракетата му означаваше двоен брейк-бол за съперника. Перфектен бекхенд-уинър по диагонала отрази единия, но веднага неточност в следващия момент вече доведе до 1:2.

Перфектен ретур на Димитров му осигури предимство, но той сбърка драйв-воле на мрежата и се стигна до 40-15, вместо 30-30. Той не се обезкуражи и отново атакува напред, като след мощен форхенд завърши със смач за 40-30. Макдоналд обаче взе следващата точка за 1:3.

Непредизвиканите грешки и от форхенд, и от бекхенд, не спираха да тормозят българина, който отново се озова в неприятна ситуация при 15-30. Пореден неуспешен опит за агресия и смяна на посоката се превърна в грешка и защитаващият се съперник получи два брейк-бола. Още един обратен удар в аут означаваше 1:4.

Макдоналд продължаваше пък с невероятните дефанзивни изпълнения и успешни контраатаки, като уинърите му се увеличаваха от наглед почти невъзможни ситуации. Бекхендът на Гришо неизменно се пропукваше и американецът стигна до убедителен аванс от 1:5.

Димитров зарадва публиката с три красиви комбинации след свой сервис за 40-15, а с невърнат начален удар резултатът стана 2:5. Макдоналд започна с двойна грешка, когато подаваше за победата, а и прати форхенд в мрежата за 0-30. Гришо направи майсторски минаващ бекхенд и допълни с елементарно воле, с което стигна до три шанса за пробив. Грешка на американеца означаваше бърз пробив на нула за 3:5.

39-ият в света сбърка ретур, но после пласира форхенд-уинър за 15-15. Димитров все по-добре се възползваше от началния си удар и си изгради аванс от 40-15, а с ас по правата спечели трети пореден гейм - 4:5. Чудесен минаващ бекхенд на българина му осигури леко предимство от 0-15, а американецът контрира с качествен сервис - 15-15. Продължителна размяна на обратни удари по диагоналите този път беше спечелена от Гришо за 15-30, а фамозен лифтиран бекхенд му донесе щастлив край на следващото разиграване - два брейк-бола. Неточност на Макдоналд удължи чудесната серия на бившия номер 3 в света - 5:5.

Две поредни грешки от форхенд на Григор внесоха позабравено напрежение в сервис-гейма му при 0-30, а впоследствие той отново заслужи аплодисменти на публиката с няколко изпълнения на мрежата за 15-30. Американецът сбърка бекхенд за 30-30, а неотразено подаване доведе до 40-30. Хубава акция на Макдоналд вкара гейма в дюс, само че комбинация сервис-форхенд послужи на Димитров за авантаж. Мина се през още едно равенство, а двойна грешка донесе брейк-бол за съперника. Той беше отразен по прекрасен начин с ас по правата, а втори и трети пореден невърнат начален удар направи резултата 6:5.

Макдоналд дръпна с 40-0 набързо и после с неотразен начален удар вкара сета в тайбрек и сложи край на поредицата от пет загубени гейма - 6:6. За съжаление, американецът стигна до ранен мини-брейк с форхенд-уинър за 0-1, но Гришо бързо го върна след феноменален форхенд по диагонала в движение - 1-2. Двойна грешка на българина подари ново предимство на противника - 2-3. Отново форхенд по диагонала в движение се оказа печеливш за бившия номер 3 в света и резултатът се изравни на 3-3. Макдоналд пласира ас за 3-4, но и Димитров направи същото - 4-4, добавяйки и невърнат начален удар за 5-4. Фамозен минаващ бекхенд на Григор му осигури двоен сетбол, а той се възползва моментално с форхенд-уинър - 2:6, 7:6(4)!

Трети сет

Макдоналд сбърка предизвикано два пъти поред и изостана с 0-30 на свой сервис. Той се справи обаче в следващия момент с излизане на мрежата и съкрани пасива до 15-30. Същата ситуация не му донесе успех заради пресилено воле и грешката му доведе до два брейк-бола. Още една неточност с предната страна на ракетата означаваше пробив аванс за Гришо - 1:0 и спечелени шест от последните седем гейма за българина (дори без да включваме тайбрека).

Макдоналд извика физиотерапевта на корта и се възползва от медицински таймаут, като се получи значително забавяне. Той се оплака от постепенно увеличаваща се болка в дясното рамо при изпълнение на сервис. Едва на 10-ата минута от спирането на мача съдийката на стола започна да отброява трите разрешени за медицински таймаут. Гришо индикира, че голямото прекъсване не е нарушило концентрацията му и затвърди убедително пробива си без да загуби точка - 2:0.

Димитров демонстрира търпение и класа, разминавайки отново съперника си за 0-15, а той пък удари с ракета мрежата в раздразнение. Две поредни неточности от бекхенд на българина доведоха до 30-15, но и американецът върна жеста за 30-30. Мощен форхенд от основната линия на 39-ия в света му осигури шанс за първи гейм в сета, който стана факт с невърнат сервис - 2:1.

Гришо дръпна набързо с неотразени подавания с 30-0, а след това реализира съвършен уинър от подсечен бекхенд по правата - 40-0. В крайна сметка отново без интрига българинът поведе с 3:1. Нов минаващ обратен удар на Димитров се оказа твърде сложен за противника - 0-15, а после мрежата се намеси решително в негова полза за 0-30. Хубав ретур провокира неточност на Макдоналд и се стигна до три брейк-бола, а още един негов форхенд в аут направи резултата 4:1.

Макдоналд започна почти безразсъдно да повишава агресията от дъното на корта в стремеж да провокира някакъв обрат, но грешките му бяха повече от позитивните изпълнения - 30-15. Неотразен втори начален удар осигури на Гришо два гейм-бола и още с първата си възможност той се доближи максимално до победата - 5:1.

Димитров спечели размяна на подсечени бекхенди по диагоналите за 0-15, а противникът му пресили прав удар - 0-30. Невърнат сервис доведе до 15-30, а впечатляващ бекхенд-уинър - до 30-30. Предизвикана грешка от задната страна на американеца означаваше първи мачбол за Гришо. Макдоналд я отрази майсторски, контраатакувайки с деми-воле при иначе чудесен бекхенд по правата на българина. Невнимателен ретур на Григор даде авантаж на съперника, но се стигна до нов дюс. Пресилен форхенд на Макдоналд донесе втори мачбол, само че бившият номер 3 не можа да осъществи ретур. Секунди по-късно вече имаше още един мачбол, от който вече Димитров се възползва и заслужено поздрави публиката като победител.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация