УЕФА смекчи тона срещу руските отбори

19:00
УЕФА смекчи тона срещу руските отбори

Изпълнителният комитет на УЕФА който заседава в кипърския град Лимасол, реши да допусне отново отбори от Русия да играят в състезания, администрирани от Европейската футболна централа. Става въпрос за тимове до 17 години - юношески и детски отбори, както мъжки, така и женски.

Както е известно, УЕФА предприе решителни действия след началото на пълномащабната руска агресия през февруари 2022 г., като отстрани всички руски отбори от своите състезания, премахна планираните в Русия събития като финала на Шампионската лига в Санкт Петербург и Суперкупата на Европа в Казан и анулира договора си за спонсорство с "Газпром".

"УЕФА обаче също така осъзнава, че децата не трябва да бъдат наказвани за действия, за които отговорност носят най-вече възрастните, и е твърдо убедена, че футболът никога не трябва да се отказва да изпраща послания за мир и надежда. Особено тежко е, че поради продължаващия конфликт едно поколение непълнолетни е лишено от правото си да се състезава в международния футбол", се казва в официално изявление на Европейската футболна централа.

В резултат на това руските отбори с непълнолетни играчи ще бъдат допуснати отново до състезанията на УЕФА през този сезон. В тази група попадат и отборите до 17 години, въпреки че вече бе изтеглен жребия за турнирите, в които им предстои да участват.

Решението на УЕФА относно руските отбори включва още, че всички техни мачове ще се играят без знамето, химна и националния екип на страната, а освен това домакинските им мачове ще се провеждат извън територията на Русия.

В същото време Изпълнителният комитет на УЕФА отново осъди незаконната агресия на Русия и потвърди, че забраната за участие на всички останали руски отбори (клубни и национални) ще остане в сила до края на военните действия в Украйна.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация