Стоилов: Ако искаме каляската да върви, трябва всички да я теглим

14:48
Стоилов: Ако искаме каляската да върви, трябва всички да я теглим
Въпреки че все още не е сигурно дали националният отбор на България ще играе контрола в събота, старши треньорът на "лъвовете" Станимир Стоилов събра националите на лагер и даде редовната си пресконференция в "Бояна". По първоначален план България трябваше да приеме Боливия в събота, след което да гостува на Малта на 18-и. След като южноамериканците се отказаха от предвидената среща, "трикольорите" все пак се събраха. Стоилов разясни ситуацията около Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров, които са с различни контузии и ще се включат в подготовката в средата на седмицата. Стоилов обяснява ситуацията в интервю за "Меридиан мач".

- Г-н Стоилов, ако не бъде намерен съперник до събота, някои критици ще ви упрекнат, че лагерът на националите е твърде дълъг?

- Ако до един два дни не бъде намерен съперник, ще играем контрола с младежкия национален отбор. Вече сме уведомили техния треньор, за да има готовност. Това ще е шанс за играчите, които играят по- рядко както в клубовете си, така и в националния отбор. За да няма излишни спорове и изказвания, това са официални дати, обявени от ФИФА, и клубовете са наясно, че трябва да пуснат повиканите футболисти. Трябва да се спре с тези коментари и спекулации около националния отбор. Ако има някой футболист, на когото лагерът му се струва дълъг, може да се откаже от националния отбор.

- Освен евентуалната контрола с младежкия национален отбор имате ли яснота кой може да бъде съперник на България?

- Не съм запознат точно с всички възможности, но когато има нещо ясно и конкретно, ще дадем отговор. Идеята ни беше в тези два мача да дадем шанс на всички повикани футболисти, за да видим в каква форма са в момента. Това е шанс националният отбор да поработи заедно и да изгради някакви връзки, като се има предвид, че до септември, когато започват европейските квалификации, има девет месеца. През това време ще изиграем две контроли, като лагерът няма да е повече от три дни. Всяка възможност, която имаме, трябва да се използва, още повече когато датите са официални.

- Какво е състоянието на Бербатов и има ли и други контузени пред двубоя с Малта?

- Той има контузия в коляното и тези дни ще мине пълни изследвания в Англия, заради които ще се включи в подготовката малко по-късно. Говорих с него и той ми каза, че има желание да играе срещу Малта, но първо трябва да видим какво ще покажат изследванията. Ако всичко е нормално, до сряда трябва да е при нас. В подобна ситуация е и Стилиян Петров, който има контузия от последния мач на неговия отбор. Той също е в Англия за изследвания и очакваме сряда или четвъртък да се прибере в България и да започне тренировки с националния отбор. Божинов също ми каза, че е получил лека травма в последния мач на Парма, но до ден ще се прибере в България. Нямаме намерение да рискуваме с нито един от играчите и затова ще изчакаме да видим в какво състояние са контузените играч.

- Това означава ли, че ще оставите контузените да се възстановят до мача с Малта, а на тяхно място ще пуснете други?

- Ако всичко с тях е наред и не се стигне до приятелски мач, няма да викаме нови играчи. Тъй като всички контузени са офанзивни играчи, ако има усложнение в състоянието им, може да повикаме един футболист с по-дефанзивни функции. Тъй като на този етап няма гарантирана втора проверка, оставаме с 19-те повикани играчи, като в процеса на работа някой от тях ще отпадне от групата. Имаме известни проблеми в зоната на защитата и искахме да изчакаме края на кръга, за да видим дали ще повикаме някого. Вече изразихме съгласието си с постъпката на Любо Пенев относно играчите, които се провиниха, и не изпратихме повиквателни. След като не си достатъчно дисциплиниран и не играеш за отбора, не заслужаваш и място в националния отбор. Ако започнат да играят и най-вече спазват дисциплината в отбора, могат и да се върнат. Има грешка, има и прошка. Всичко зависи от тях.

- След Изпълкома на БФС стана ясно, че ще има специална среща между ръководството и отбора, какво ще кажете на играчите си на тази среща?

- След като е обявено, предполагам, че ще има такава среща, но все още няма яснота кога ще бъде тя. Аз каквото имам да казвам на играчите, им го казвам всекидневно. Аз смятам, че съм част от отбора и ако членовете на Изпълкома имат въпроси към мен като към старши треньор - добре. Нормално е да има комуникация между нас.

- След Изпълкома на БФС президентът на БФС Борислав Михайлов заяви, че не е съгласен с изказването на капитана на отбора Димитър Бербатов за "трите коня, които дърпат каляската в националния отбор". Това ли ще е сред основните теми на предстоящата вечеря?

- По принцип често използвам израза, че ако искаме каляската да върви, трябва над 80-90 % от футболистите да теглят, а не да се возят. Аз разчитам еднакво на всички футболисти, които викам в националния отбор. Естествено, пак ще кажа, че българското първенство има нужда да повиши класата си. Смятам, че ако всички играчи в националния отбор са здрави, можем да заложим на колектива, а не на двама или трима играчи. Ако продължаваме да мислим, че един или двама могат да решат дадена квалификация, няма как да вървим напред. България има нужда от целия си потенциал, за да успее да се класира на голямо първенство. Мен не ме интересува дали футболистите ми са приятели извън терена, за мен е важно, когато са на терена, да играят като отбор.

- Президентът на Левски Тодор Батков продължава да твърди, че името ви е вариант за Левски. Вашият коментар?

- Вече много пъти отговарях на този въпрос. Не преговарям с никого. Треньор съм на националния отбор на България и искам да започна и да завърша тези квалификации. Не мога всеки път да отричам подобни информации. Ако щях да поема Левски, вече щеше да е факт.

- Проблемите в защита са явни. Това ще ви накара ли да разчитате на някои от по-опитните футболисти като Игор Томашич, Кишишев и Илиян Стоянов?


- Смятам да разчитам на всички, които са в добра форма. Специално за Кишишев не можем да сме сигурни, че следващата година, когато започнат квалификациите, той няма да е прекратил кариерата си. Когато дойде времето, ще преценя - според това в каква форма са - дали ще разчитам на тях и дали те ще могат да помогнат на националния отбор. Поел съм ангажимент за класиране на европейско първенство и няма да се съобразявам с години, а с класа и възможности. Тези контроли не са за разходка, а възможност на повиканите да докажат мястото си в отбора.

- В тази връзка след Изпълкома стана ясно, че докладът ви е бил доста критичен. Това означава ли, че сте си взели поуки за следващите квалификации и сте разбрали грешките?

- Когато нещо не върви, човек първо трябва да види грешките в себе си. Опитах се да видя грешките не в отделни футболисти, а в отбора и себе си като цяло. Описал съм какво съм видял, какво съм променил за този период като игра. Не съм търсил оправдания, а съм се старал да съм максимално самокритичен. Въпреки че заиграхме по-атакуващо. Допуснахме загуба от Кипър, която не приляга на отбор от нашата класа.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация