Григор достигна до полуфиналите на турнира в Чънгду

00:00
Григор достигна до полуфиналите на турнира в Чънгду

Григор Димитров постигна безкомпромисна победа над 53-тия в света Кристофър О'Конъл с 6:4, 6:1 за 85 минути и се класира на полуфиналите на турнира от категория АТР 250 в Чънгду.

“Честно казано, просто съм много щастлив. Беше много дълъг ден, защото чаках много дълго да започне моя мач. Познавах играта на О’Конъл и бях подготвен, като се надявам в следващия двубой да играя още по-добре.

Просто един нов мач ме очаква утре. Играли сме със Саша (Зверев) достатъчно пъти, че да се познаваме добре. Всеки ден е благословия пред такава публика и бих бил много доволен, ако успея да го победя. Благодаря на всички, които ме подкрепят от трибуните незименно”, каза Гришо.

За втори път в кариерата си след 2016-а Гришо е полуфиналист в Чънгду, като го очаква пореден двубой срещу Александър Зверев, който стигна до тази фаза с два измъчени трисетови успеха. Димитров за четвърти път през 2023-та е на полуфинал на турнир от АТР - предишните бяха в Ротердам, Женева и Вашингтон, като в швейцарския град той преодоля тази фаза и стигна до битка за трофея.

Първи сет

Австралиецът изненада Гришо от защитна позиция още за втората точка, но българинът показа добър рефлекс на мрежата - 30-0. Нова атака на мрежата на Димитров завърши с негово грешно решение и 30-15, но последващ форхенд в аут на О'Конъл доведе до 40-15. Сервис-форхенд на топ тенисиста ни направи резултата 1:0.

Гришо поведе с 15-30 след поредната доза подсечени бекхенди по диагонала, а после направи две поредни грешки от форхенд в търсене на уинър, за да допусне обрат. О'Конъл също направи пропуск до мрежата в стремежа си неизменно да я атакува след начален удар, за да вкара гейма в дюс. Неочаквана неточност от бекхенд-слайс на българина осигури авантаж на съперника, но той не се възполва от него след нова неуспешна атака на мрежата. Премина се през още един тайбрек, след което Григор си заслужи брейк-бол с отлична пъргавина в защита. С три поредни доминиращи начални удара обаче австралиецът оцеля и изравни резултата 1:1.

Гришо напрви двойна грешка, а след това беше надигран от основната линия за 15-30, като междувременно бе записал ас. Фамозен лоб на О'Конъл му заслужи аплодисменти и шанс за пробив, но българинът се справи с мощен сервис. Грешка на противника и безупречен начален удар на топ ракетата ни направиха резултата 2:1.

О'Конъл проведе отличен и доминантен сервис-гейм на нула, с което набързо изравни на 2:2. Българинът дръпна с 30-0, преди да направи още една двойна грешка - 30-15. 53-тият в света закачи линията с форхенд и се добра до 30-30, но после стана жертва на форхенд по обратния диагонал - 40-30. Фанатастично деми-воле до мрежата осигури аванс от 3:2 на Димитров след 23 минути игра.

Чудесни две поредни точки на Григор зарадваха феновете в залата и той стигна от 30-0 до 30-30, като последната от двете беше минаващ форхенд-уинър по диагонала в движение. О'Конъл отговори с мощен печеливш прав удар, но българинът блесна в следващото разиграване с рефлекси на мрежата и успех за 40-40. Мина се през още два дюса, но в крайна сметка австралиецът надделя отново за 3:3. Към този момент О'Конъл имаше 84% вкаран първи сервис, а Гришо - само 47%.

Топ ракетата ни пак не можеше да разчита на първия си начален удар, като спечели красиво разиграване за старт на гейма с минаващ бекхенд, а иначе си взе подаването с невърнат втори сервис при 40-30 и 4:3. О'Конъл очарова с трудни воле, форхенд-уинър, бекхенд-уинър за 40-0, преди да направи двойна грешка. Димитров пресили прав удар и резултатът отново се изравни 4:4.

Гришо най-после намери сервиса си и с невърнат такъв, плюс два поредни аса, дръпна с 40-0. Още една комбинация начален удар - форхенд осигури психологическо предимство при 5:4. Страхотна защита на българина и неточност на противника доведоха до 15-30 и признаци на напрежение в подавача. Надиграване с подсечени бекхенди беше спечелено от Димитров и той стигна до два сетбола, а той се възползва още от първия с нов слайс от задната страна на ракетата - 6:4 за 49 минути.

Втори сет

Гришо стана жертва на фантастичен минаващ форхенд по диагонала, но после с драйв-воле край мрежата успя да изравни на 30-30. Поредица от остри бекхенди и неочаквана къса заслужиха на О'Конъл шанс за пробив, който беше неутрализиран с атака на мрежата веднага след сервис от Димитров. Два последователни отлични сервиса и две неточности от съперника направиха резултата 1:0 за бившия номер 3 в света.

Красиви изпълнения от форхенд по правата и минаващ прав удар на Григор му позволиха да създаде интрига на посрещане при 30-30. Разиграване с изпъления с висока парабола от основната линия завърши с грешка на О'Конъл и ранен брейк-бол, от който Димитров се възползва с изключителен минаващ форхенд за 2:1 и пробив.

За разлика от предишния мач, когато допускаше рибрейк, този път Гришо показа класата си и арсенала от удари, за да затвърди предимството си - 3:0. Българинът започна следващия гейм с ретур-уинър от бекхенд, а после О'Конъл прати топката в аут за 0-30. Димитров притисна съперника с форхенд по обратния диагонал и си заслужи троен шанс за още един пробив. За съжаление, и трите бяха неутрализирани, последният от които с непредизвикана грешка от бекхенд по диагонала. Григор трябваше бързо да си осигури нов брейк-бол, но подцени топка до мрежата след контакт с филето и направи услуга на противника, който го размина за авантаж. Ас на О'Конъл го избави от още по-сериозно изоставане в мача - 3:1.

Независимо от изпуснатата възможност да си направи втория сет още по-лесен, българинът скоропостижно поведе с 40-0 в следващото си подаване, а след това спечели разиграване от основната линия за 4:1 без никакви драми. Григор стигна до 15-30 с чудесен ретур и атака на мрежата след него, завършйваки със смач. Отчаяните опити на О'Конъл за постоянна тактика сервис-мрежа се обърнаха срещу него, защото сгреши воле и предостави възможност за пробив на Гришо. Българинът обаче пресили по обратния диагонал и не се възползва, за да вкара гейма в дюс. Изумителна комбинация от минаващ удар и лоб осигури нов брейк-бол на Димитров от наглед невъзможна позиция, а двойна грешка на австралиеца сложи край на интригата - 5:1.

Григор допусна отпускане в следващия гейм и от 30-0 се стигна до изравняване на 30-30, но пък веднага след това дойде първият мачбол. Сервис-форхенд свърши работа за крайната победа - 6:4, 6:1 за 85 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация