"За Краля на олимпиадата от футболната "Златна топка""

13:07
"За Краля на олимпиадата от футболната "Златна топка""

За Краля на олимпиадата от футболната „Златна топка“.

С това написано послание Христо Стоичков дари своята книга „История“ на легендарния атлет Карл Люис преди запалването на пламъка на мира в Градината на света в Пазарджик. Макар и с ден закъснение заради отменения полет деветкратният олимпийски шампион пристигна в България и участва във впечатляващия уикенд в града.

Стоичков подари на Карл Люис също копие от своята „Златна топка“. Когато Стоичков спечели най-големия индивидуален приз във футбола като играч на „Барселона“, славният американец триумфира с два златни олимпийски медала на игрите в каталунската столица.

Община Пазарджив в лицето на кмета Тодор Попов дари Люис с впечатляващо произведение – картина с олимпийските кръгове, изработена от 61 позлатени рози. Броят им символизира годината на раждане на легендата – 1961 г.

В края на деня Стоичков и Люис запалиха вечния пламък на мира в Градината на света. Двамата са негови факлоносци за Европа и Америка. През ноември Стоичков занесе факела във Ватикана при папа Франсиск, който бе патрон на Мача на мира, в който игра и Камата.

Маратонският ден на двете спортни легенди нямаше край. Двамата изслушаха симфоничния концерт в Пазарджик. Срещнаха се с една от най-перспективните ни лекоатлетки Александра Накова, която е родом от града. Емоциите просто отказваха са свършват до полунощ. А въпреки уморителния път Люис демонстрира отлична форма – все едно сега е готов отново да стъпи на пистата.

В неделния ден двамата участваха в церемонията по връчване на наградата „Почетен факлоносец на мира“ в Градината на света. А след това посетиха регионалния музей, където се срещнаха със спортисти.

„За мен е чест да участвам“, каза на микрофона Карл Люис.

„Трите дни в Пазарджик ме заредиха с толкова много позитивни емоции – коментира Стоичков. – Винаги е хубаво да виждам как един град живее със спорта. Обещахме си с Карл, че ще се видим отново. Може би следващия път ще е на негова територия. Люис е един от примерите, който всеки млад спортист трябва да следва, за да успее.“

"Труд"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация