400 победи за Григор Димитров на ниво АТП!

09:33
400 победи за Григор Димитров на ниво АТП!

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров постигна победа номер 400 на ниво АТР в кариерата си, побеждавайки 70-ия в света Хуан Пабло Варияс с 6:3, 6:4 за 86 минути на осминафиналите на турнира от категория АТР 250 в Чънгду. Той е първият тенисист, роден през 90-те години на миналия век, с толкова много спечелени мачове.

“Отдавна не бях играл пред китайска публика и бях много нервен в началото. Много се радвам, че отново съм тук и съм толкова топло посрещнат от всички. Миналите години бяха трудни за всички, така че съм щастлив, че започнах успешно турнира. 

Изключително съм щастлив, че точно пред тази публика постигнах победа номер 400 в кариерата си. Толкова години вече съм в АТР тура и такива постижения са специални и ме карат да се чувствам безкрайно доволен”, каза Гришо, който впоследствие получи и специален подарък от организаторите за постижението му.

Гришо изигра първия си мач на китайска земя от 2019 насам, като именно през настоящата кампания (а и в много други спортове) Китай отново приема елитни събития след пандемията. Димитров е полуфиналист в Чънгду от 2016 година, а при последното си участие през 2019-а победи Дан Еванс, а отпадна на четвъртфиналите от Александър Бублик в трисетова драма.

Освен че е номер 400 в кариерата в турнирите на АТР (плюс “Големия шлем”), това е 28-ма победа на българина за 2023 година - още на сегашния етап от кампанията вече е спечелил повече двубои, отколкото през последните шест години. През 2017-а, когато направи фурор, Григор беше натрупал общо 49 победи.

Гришо спази тенденцията през настоящата кампания да не губи от съперници извън топ 60 на световната ранглиста, като изключим случаите, в които се отказваше заради контузии.

Следващият противник на Димитров е 29-годишния австралиец Кристофър О’Конъл. 53-тият в света вчера спечели драматично със 7:6(10), 6:4 срещу Таро Даниел.

Първи сет

Гришо започна с две успешни изпълнения на сервис-мрежа за 30-0, след което заби първия си ас по диагонала в полето за равенство. Още един форхенд-уинър след начален удар сложи край на бързия гейм - 1:0.

Българинът дръпна с 0-15 след хубав бекхенд по правата, а после Варияс записа първа точка с невърнат сервис. Негова непредизвикана грешка от задната страна на ракетата доведе до 15-30, а Димитров спечели (очаквано) разиграване по диагоналите с подсечени бекхенди, за да стигне до брейк-бол. Топ тенисистът ни се справи с форхенд по обратния диагонал и лифтиран бекхенд по правата близо до мрежата за 2:0!

Гришо надделя в по-дълга размяна от основната линия след грешка на съперника, а с втория си ас по правата поведе с 30-0, преди да направи и първата си непредизвикана от форхенд - 30-15. Варияс заслужи аплодисменти със страхотен ретур по диагонала, след който получи предимство за 30-30. Две поредни двойни грешки на българина обаче му опропастиха пробива аванс - 2:1 за 10 минути игра.

Варияс започна да повишава скоростта на форхендите си от дъното на корта и имаше успеваемост на свой сервис, като с два уинъра дръпна с 40-15. Стигна се до 2:2 след неточен бекхенд по правата на Димитров. Той обаче отговори по безкомпромисен начин с бърз сервис-гейм за 3:2, практически единствено с прецизността на началните си удари.

Перуанецът поведе с 30-0, но после стана жертва на бекхендите на противника - първо на порция подсечени по диагонала, а след това и уинър по правата за 30-30. Пресилен форхенд на световния номер 70 означаваше възможност за пробив и той стана факт след нова грешка с предната страна на ракетата - 4:2.

Гришо направи трети ас за 30-0, но после сгреши форхенд по обратния диагонал и по правата - 30-30. Двойна грешка го застави да спасява брейк-бол, а нов пресилен форхенд отново възстанови паритета в пробивите - 4:3. Димитров поведе с 0-30 след две неточности от предната страна на ракетата на съперника, а чудесен форхенд по обратния диагонал на топ тенисиста ни означаваше три шанса за пробив. Пърсият се изпари след мрежа на Григор, но вторият беше реализиран - 5:3.

Сервис-форхенд и ас по правата на Гришо доведоха до 30-0, а успешно излизане напред за воле осигури три сетбола. Неотразен начален удар сложи край на сета при 6:3 за 33 минути.

Втори сет

Варияс започна силно на сервис във втория сет и поведе с 0:1, губейки само една точка. Григор пък изостана с 0-15 след грешка от бекхенд, но после спечели чудесно разиграване с уинър от форхенд по обратния диагонал. Стигна се до 30-30, но важната следваща точка отиде на сметката на Димитров с невърнат серивс. Хубава атака на мрежата му осигури и израняване на геймовете - 1:1.

С помощта на филето Григор поведе с 0-30, а ново излизане напред му осигури ранни три брейк-бола. Димитров матира съперника с доминация от основната линия и завършващ форхенд за 2:1. Варияс заслужи овации с форхенд-уинър по правата от движение за 0-15, а после издържа на размените от дъното на корта и получи аванс от 0-30. Непредизвикана грешка на българина доведе до позната ситуация - двоен шанс за рибрейк, още първият от които реализиран, отново с неточност от форхенд на топ тенисиста ни.

Мрежата този път донесе късмет на Варияс във важна ситуация, когато той изоставаше в разиграването, но вместо да се стигне до 30-30, стана 40-15. Григор за пореден път настигна къса топка и спечели точката за 40-30, а впоследствие доведе гейма до дюс след хубава размяна от основната линия. Дълбок форхенд по диагонала осигури шанс за пробив на българина, но странно подхлъзване в ключов момент му попречи веднага да се възползва от него. Варияс уцели линията с отчаян контраатакуващ форхенд и си издейства авантаж, само че после сбърка с подсечен бекхенд. Гришо направи същото обаче, а перуанецът затвори гейма със сервис в тялото - 2:3.

Гришо отново не беше безупречен на свое подаване и с две поредни грешки се стигна до 30-30, макар след това той да си издейства гейм-бол с неотразен втори сервис. Петият ас направи резултата 3:3. Два последователни пресилени форхенда на българина го накараха да се съмнява в кордажа и той смени ракетата си при 30-0. Последва нов прав удар в аут за 40-0 и невърнато подаване на Варияс за 3:4.

Грешките от форхенд на Гришо продължаваха при 15-15, но невърнат сервис спомогна за 30-15, а шестият ас - за 40-15. С още една бърза точка българинът направи 4:4, като отново смени ракетата си. Два прави удара в аут на Варияс доведоха до 0-30, но той впоследствие два пъти нацели линията и намали изоставането си - 15-30. Непредизвикана от форхенд на перуанеца означаваше двоен брейк-бол и още първата възможност бе превърната в такъв от Григор - 5:4.

Димитров направи неочаквана грешка на мрежата от бекхенд-воле за 0-15, но после принуди съперника на сбърка форхенд - 15-15. Неотразен втори сервис спомогна за 30-15, но последва прав удар в аут на българина - 30-30. Все пак се стигна до мачбол, но Гришо не се възползва от него, защото прати форхенд в мрежата. Варияс направи също непредизвикана и провокира втори мачбол, който вече бе превърнат в победа от Григор с воле - 6:3, 6:4 за 86 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация