Карлос Сайнц спечели Гран При на Сингапур и постигна втора победа във Формула 1

20:52
Карлос Сайнц спечели Гран При на Сингапур и постигна втора победа във Формула 1

Карлос Сайнц показа железни нерви в края на Гран При на Сингапур и напълно заслужено спечели своята втора победа във Формула 1 в едно състезание, в което напрежението в спора за първото място бе до самия финал.

Испанецът води във всяка една от 62-те обиколки на надпреварата, в която той трябваше да направи едно много умно каране в последната третина на дистанцията. В нея пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън настигаха лидерите с много по-свежи и по-меки гуми, но хитростта на Сайнц му позволи да спечели. 

Испанецът умишлено намали своето темпо в последните обиколки, за да може разликата между него и втория Ландо Норис да падне под секунда. Това позволи на пилота на Макларън да парира всички атаки на Ръсел и Хамилтън с използването на системата DRS, което пък се оказа и ключово в битката за подиума. 

На него освен Сайнц се качиха още Норис и Хамилтън, който изпревари своя съотборник Ръсел в средата на последния тур. Това се случи, след като Ръсел се удари в стената на влизането в десетия завой и напусна надпреварата само половин обиколка преди нейния край. 

Четвърти днес финишира Шарл Леклер, който успя да победи със само 0.2 секунди Макс Верстапен. Световният шампион започна 11-ти с твърдите гуми и до средата на дистанцията изглеждаше, че няма да вземе точки. Все пак със средно твърдите гуми в края успя да прогресира до петата позиция. 

Точки от Гран При на Сингапур взеха още Пиер Гасли, Оскар Пиастри, Серхио Перес, Лиам Лоусън и Кевин Магнусен. На крачка от топ 10 остана Алекс Албон, който финишира на 1.3 зад Магнусен в битката за последната точка.

С победата си днес Сайнц и Ферари прекъснаха победните серии на Верстапен и Ред Бул, които бяха съответно 10 и 15 състезания. Това реално е повторение на случилото се през 1988 година, когато тогавашната победната серия на Макларън бива прекъсната именно от Ферари, но тогава с двойна победа пред тифозите на „Монца“.

В генералното класиране въпреки петата си позиция днес Верстапен отново увеличи своя аванс в челото и се доближи още повече до третата си поредна титла. Нидерландецът има аванс от 151 точки пред съотборника си Перес, а трети с пасив от 43 пункта от мексиканеца е третият от днес Хамилтън, който взе и бонус точката за най-бързата обиколка. Победителят от нощното състезание на „Марина Бей“ Сайнц е пети, на 38 точки зад Хамилтън.

Сезон 2023 във Формула 1 продължава още следващата седмица с надпреварата за Гран При на Япония на пистата „Сузука“.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация