Арсенал измъкна победата от "Гудисън Парк" с изключително красив гол (видео)

20:37
Арсенал измъкна победата от "Гудисън Парк" с изключително красив гол (видео)

Арсенал измъкна много ценна победа с 1:0 над Евертън на “Гудисън Парк” в един от най-интересните мачове от 5-тия кръг на Премиър лийг.  Победното попадение за "артилеристите" вкара появилия се като резерва Леандро Тросар, който се разписа в 69-ата минута.  Така Арсенал измъкна първа победа на този стадион за пръв път от 2017 г., а момчетата на Артета затвърдиха добрия си старт и вече са на 4-о място с 13 точки след първите пет среши. Евертън пък остава на дъното на класирането с едва една спечелена точка. 

Статистиката обаче определено е на страната на домакините, като за последните 5 мача  между двата тима на този стадион Арсенал има едва едно равенство и  четири загуби, включително цели три поредни поражения на “Гудисън Парк”. Последният успех на “артилеристите” на този стадион е през далечната 2017 г., когато те печелят с 5:2, а Арсен Венгер все още е мениджър на клуба.

Шон Дайч има доста главоболия около състава, като с травми са Шеймъс Коулман, Андре Гомеш, Джак Харисън и Деле Али. Атаката на “карамелите” ще води лятното попълнение от Удинезе Бето, подпомаган от Абдулай Дукуре. Дуайт Макнийл, Идриса Гей, Амаду Онана и Арно Данжума допълват халфовата линия на Евертън.

Мениджърът на Арсенал Микел Артета също има някои кадрови проблеми, като няма да може да използва контузените Юриен Тимбер, Томас Партей и Мохамед Елнени. Испанският специалист е предприел две интересни промени в състава си в сравнение с победата над Ман Юнайтед в предишния кръг. На вратата дебют ще направи новото попълнение Давид Рая, който ще запише дебют и е предпочетен пред Аарън Рамсдейл. Германският национал Кай Хавертц пък е оставен на пейката днес, а неговото място в халфовата линия ще заеме Фабио Виейра, който ще действа заедно с Мартин Йодегор и Деклан Райс. Атаката на Арсенал ще се води от Букайо Сака, Еди Нкетия и Габриел Мартинели.

Срещата започна логично с по-добра игра на Арсенал, които веднага натиснаха домакините и изпълниха няколко бързи корнера. След последния от тях дойде и първото положение за "артилеристите", но Фабио Виейра стреля неточно. В 20-ата минута именно португалецът пусна чудесен извеждащ пас за Габриел Мартинели, който напредна и с хубав удар с десния крак направи 0:1 за Арсенал. Радостта на момчетата на Артета обаче бе кратка, тъй като след преглед с ВАР попадението бе отменено от главния съдия Саймън Хупър заради засада на Еди Нкетия. А лошите новини за Арсенал се увеличиха, след като именно Мартинели получи травма и няколко минути по-късно бе заменен принудително от Леандро Тросар.

Евертън започна да поглежда по-смело към вратата на дебютанта Давид Рая, като първо в 31-вата минута Абдулай Дукуре направи хубав индивидуален пробив и падна в наказателното поле на гостите, но нарушение нямаше. В следващата минута пък Идриса Гей пробва далечен изстрел, но той не предизвика проблем за "артилеристите". Играта на Арсенал не се получаваше, като тимът трудно създаваше положения през първата част. Все пак в 40-ата минута Бен Уайт тества Пикфорд с далечен изстрел, но английският национален страж се справи. В даденото от съдията 4-минутно продължение на първата част пък Дуайт Макнийл от Евертън имаше добра възможност, но шутът му бе блокиран. 

Второто полувреме също започна с натиск на Арсенал, като Мартин Йодегор получи пас и стреля, но Джордан Пикфорд успя да избие, а при добавката Фабио Виейра бе неточен. "Артилеристите" продължаваха да се мъчат и да не могат да създават чисти ситуации пред вратата на Евертън. Еди Нкетия и Олександър Зинченко пробваха изстрели, но те бяха блокирани от защитниците на "карамелите". В 66-ата минута двамата мениджъри решиха да сменят нападателите си, като Доминик Калвърт-Люин замени Бето, а Габриел Жезус се появи на мястото на Еди Нкетия. Минута по-късно Арно Данжума от домакините пробва късмета си с далечен шут, но бе неточен. 

Моментът на Арсенал дойде в 69-ата минута. След късо изпълнение на корнер Букайо Сака комбинира с Леандро Тросар, който с хубав удар с левия крак и с помощта на страничната греда откри резултата - 0:1 за "артилеристите"! Пет минути по-късно Бен Уайт центрира към Фабио Виейра, португалецът засече, но бе неточен. Евертън пък отговори с далечен шут на Идриса Гей, който обаче не уцели вратата. Буквално в следващата атака Арсенал можеше да реши всичко, след като Мартин Йодегор остана очи в очи с Пикфорд, но стражът на "карамелите" спаси сигурен гол, а добавката на Виейра бе блокирана. Eвертън пък имаше шанс да изравни в 90-ата минута след грешка в защитата на Арсенал, но Доминик Калвърт-Люин не успя да уцели вратата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация