Ливърпул се изкачи на върха след обрат срещу "вълците" (видео)

17:20
Ливърпул се изкачи на върха след обрат срещу "вълците" (видео)

Ливърпул излезе временно на върха в Премиър лийг, след като стигна до втори пореден обрат като гост, надделявайки с 3:1 над Уулвърхамптън на „Молиню“. Това бе четвърти пореден успех за мърсисайдци и общо 16-а пореден мач без поражение в първенството. Тимът на Юрген Клоп изигра слабо първо полувреме и заслужено изоставаше на почивката след гол на Хий-Чан Хуан (7'). През втората част обаче Ливърпул заигра много по-силно и стигна до пълен обрат с късни голове. Коди Гакпо изравни в 55-ата минута, а Андрю Робъртсън направи 1:2 в 85-ата. В добавеното време Уго Буено си отбеляза автогол, с който оформи крайния резултат. Мохамед Салах пък се отчете с три асистенции. С този успех Ливърпул излезе с точка пред шампиона Манчестър Сити, който след малко гостува на Уест Хам.

Гари О'Нийл направи две промени в сравнение с мача с Кристъл Палас. Новото попълнение Жан-Рикне Белгард, който бе привлечен в последния ден на летния прозорец, дебютира за Уулвърхамптън. Хий-Чан Хуан също се завърна сред титулярите.

20-годишният Джаръл Куанса дебютира за първия отбор на Ливърпул. Юношата на мърсисайдци влизаше от скамейката в предишните два мача, но заради наказанието на Вирджил Ван Дайк и контузията на Трент Александър-Арнолд, се наложи днес да започне. Той бе  партньор на Жоел Матип в центъра на защитата. Като десен бек действаше Джо Гомес. Ибрахима Конате поднови тренировки, но остана на пейката за началото. Коди Гакпо и Диого Жота бяха партньорите на Мохамед Салах в атака. Това означаваше, че Дарвин Нунес и Луис Диас седнаха на пейката за началото. Там бе и най-новото попълнение Райън Гравенберх, който за първи път попадна в групата на Ливърпул. Той се появи в игра едва в добавеното време. Андрю Робъртсън бе капитан днес. 

Необичайната формация на Ливърпул в защита бе пробита рано-рано. Още в седмата минута Нето проби отляво, премина с лекота покрай Матип, след което центрира ниско към далечната греда. Робъртсън остана далеч от топката, а Хуан засече за 1:0. Улвс продължи да атакува по-опасно в тези минути, като особено активни бяха фланговите нападатели на домакините.

В 19-ата минута нова контраатака на „вълците“ завърши с пробив на Нето. Този път португалецът стреля сам, но встрани от близката греда. Мърсисайдци имаха сериозно предимство по отношение на контрола върху топката, но атаките на гостите не вървяха в първия половин час. „Вълците“ пък получиха шанс за още две контраатаки, но в крайна сметка играчите на Ливърпул успяваха да се върнат навреме в тези ситуации и да предотвратят нови попадения във вратата на Алисон. В 34-тата минута Уулвърхамптън пропусна златна възможност да удвои аванса си. Нето отново развинти Гомес отляво, след което центрира към далечната греда, където Куня бе оставен сам, но не успя да прецени как да засече топката, която му дойде малко ниска и в крайна сметка от гърдите му тя излезе в аут.

В 39-ата минута Ливърпул организира първа опасна атака за днес. Робъртсън проби отляво и намери добре Гакпо в наказателното поле, но нидерландецът стреля много неточно.

В добавеното време на първото полувреме мърсисайдци имаха последователно две чудесни възможности да изравнят резултата. Първо удар на Салах обаче бе блокиран от Лемина, а след това Са спаси с крак изстрел на Собослай.

На почивката Клоп замени Мак Алистър с Луис Диас, което направи формацията на Ливърпул още по-офанзивна.

В самото началото на втората част гостите създадоха добро положение. Собослай намери Робъртсън с дълго диагонално подаване, след което шотландецът веднага центрира към близката греда, където Диас засече с глава, но топката премина встрани от целта.

Мърсисайдци натиснаха и в 55-ата минута логично изравниха. Жота много хубава запази топката между двама съперника в наказателното поле, след което хитро пусна към Салах. Египтянинът подаде към Гакпо, който засече пред голлинията. Веднага след това Гакпо отстъпи мястото си на Дарвин Нунес.

В 70-ата минута Ливърпул бе близо до пълен обрат след поредната многоходова атака. Диас и Нунес комбинираха добре на малко пространство в наказателното поле, уругваецът си поведе малко дълго, но все пак опита изстрел отблизо. Са и Килман обаче дружно блокираха.

В 81-вата минута „вълците“ имаха нелоша възможност, но удар на Семедо срещна тялото на Матип. Домакините искаха дузпа заради игра с ръка на бранителя, но тя бе плътно пред тялото му, така че нямаше как да бъде отсъден наказателен удар.

Пет минути пред края на редовното време Ливърпул стигна до пълен обрат. Са лошо изрита топката напред след ъглов удар в полза на гостите. Робъртсън овладя, след което намери Салах отдясно и продължи напред. Египтянинът му върна по перфектен начин, а капитанът моментално стреля в близкия ъгъл.

В добавеното време мърсисайдци стигнаха дори до трети гол. Нунес чудесно запази топката в центъра след подаване на Алисон, след което изведе Салах. Първият опит за центриране на египтянина бе пресечен, но топката се озова отново в Салах и той върна на границата на наказателното поле към Елиът. Той стреля, топката рикошира в Буено, чукна в гредата и влезе във вратата за 1:3. Попадението в крайна сметка бе записано като автогол, а Салах регистрира третата си асистенция днес.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация