Пилотите на Ферари оглавиха класирането след първата свободна тренировка в Сингапур

15:50
Пилотите на Ферари оглавиха класирането след първата свободна тренировка в Сингапур

Пилотите на Ферари Шарл Леклер и Карлос Сайнц оглавиха класирането в края на първата свободна тренировка преди надпреварата за Гран При на Сингапур, с която започва световното турне на Формула 1 в края на сезон 2023.

Леклер стигна до 1:33.350 с меките гумите на Пирели, което е с близо три секунди по-добро време от абсолютния рекорд на „Марина Бей“, който бе постигнат от Люис Хамилтън в квалификацията през 2018 година. Причината за това доста по-добро постижение на Леклер са промените по пистата и премахването на цели четири 90-градусови завоя в края на обиколката. Спрямо същата тренировка преди година Леклер бе с цели 9.7 секунди по-бърз.

В края на първия час за подготовка за тазгодишната Гран При на Сингапур монегаскът победи с 0.078 секунди съотборника си Сайнц, който също записа най-доброто си време с най-меките гуми от гамата на Пирели. Тройката в тази сесия, която не е представителна на фона на нощните квалификация и състезание, допълни световният шампион Макс Верстапен, който изостана с 0.126 секунди от Леклер, отново с меките гуми на Пирели.

Място сред първите петима в първата тренировка на „Марина Бей“ намериха още Ландо Норис и Хамилтън, които бяха със съответно 0.172 и 0.190 по-бавни от Леклер. В тази сесия Норис дебютира силно ревизираната версия на MCL60, с която този уикенд ще разполага само той, а съотборникът му Оскар Пиастри ще трябва да почака до Гран При на Япония следващата седмица, за да я получи.

Самата тренировка мина без никакви инциденти, като най-любопитната част от тренировката бяха трите случая, в които имаше гущери на пистата. Това доведе до изкарването на жълтите знамена в сектора около завои №8 и №9, но за щастие всички пилоти успяха да се разминат с местната фауна и се опазиха от инциденти.

Уикендът за Гран При на Сингапур, 16-ти кръг за сезон 2023 във Формула 1, продължава в 16:00 часа българско време с втората тренировка, която вече ще се проведе изцяло под изкуственото осветление на „Марина Бей“.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация