Огромен политически скандал разтърси Румъния - Косово

07:38
Огромен политически скандал разтърси Румъния - Косово

Срещата между Румъния и Косово от европейските квалификации в група "I" бе прекъсната още в 18-ата минута при резултат 0:0. Причина за това стана поведението на местни ултраси от националистическата фракция "Обединени под Трикольора", която издигна транспарант с надпис " Косово е Сърбия", като междувременно скандираше същото послание. Видя се и друг транспарант, който пък гласеше "Бесарабия е Румъния".

Николае Станчу опита да говори с феновете и да ги накара да приберат транспаранта и да спрат с политическите скандирания. Това обаче не помогна, тъй като междувременно футболистите на Косово се прибраха в съблекалнята и дълго време отказваха да излязат да доиграят срещата. След дълги преговори, те все пак решиха да се върнат и да доиграят мача.

Интересното е, че Румъния е една от държавите, които не признават официално статута на Косово като самостоятелна държава, за каквато се самоопредели през февруари 2008 година. Заради това румънските власти не поддържат дипломатически отношения с институциите в Прищина.

УЕФА обаче признава Косово и не позволява на своите членове да отказват да играят мачове срещу отбори от тази държава. Все още не е ясно как ще процедират от футболната централа, но почти сигурно Румъния ще отнесе сериозно наказание.

Мачът все пак си доигра след почти 50-минутно прекъсване, като домакините стигнаха до успеха с 2:0. Косово остана в намален състав в 42-рата минута, когато Ведат Муриджи си изкара втори жълт и червен картон за удар с лакът в главата на съперник.

В 59-ата минута Румъния пропусна дузпа, след като ударът на Николае Станчу от бялата точка бе спасен от Ариянет Мурич.

Все пак Станчу се реваншира в 83-тата минута, вкарвайки с помощта на гредата. В добавеното време Валентин Михайла оформи крайното 2:0 с изстрел от точката на дузпата, който също първо се отби от напречната греда, преди да влезе в мрежата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация