Македония препъна Италия в Скопие

00:47
Македония препъна Италия в Скопие

Отборът на Северна Македония отново влезе в ролята на "черна котка" и вгорчи живота на Италия, правейки 1:1 в мач от група "С" на квалификациите за Евро 2024 в Германия. Гостите от "ботуша" поведоха чрез гола на Чиро Имобиле (47'), но домакините от Балканите изравниха с късното попадение на Енис Барди (81).

Двубоят бе официален дебют за Лучано Спалети като старши треньор на италианците, като със сигурност опитният специалист няма да иска да си спомня дълго време своя фалстарт в Скопие.

Загубата на две точки определено трябва да разтревожи "адзурите", които след този мач останаха на три пункта зад втория Украйна и цели девет зад лидера Англия.

Благоя Милевски се отправи към новата сензация срещу Италия с добре познатия Столе Димитриевски на вратата, като напред момчетата стартираха в схема 4-2-3-1. Висар Муслиу и Гьоко Зайков изнесоха основната тежест в отбрана, като в раздробената халфова линия пред тях Яни Атанасов правеше връзката между двете половини на терена. На върха самотен пък действаше 24-годишният Боян Миовски.

Лучано Спалети започна на вратата с Джанлуиджи Донарума, а напред ще действаше в схема 4-3-3. В центъра на отбраната Джанлука Манчини и Алесандро Бастони пазеха последната линия от яростните контраатаки на балканците, които обаче този път намериха друго средство да матират именития си съперник. В халфовата линия Николо Барела изнасяше коженото кълбо към противниковата врата, където безмилостното трио Матео Политано - Чиро Имобиле - Матия Дзакани трябваше да тероризира стража на Северна Македония, но се стигна само до един гол, който се оказа крайно не достатъчен.

Срещата започна с груби единоборства, като само за първите пет минути съдията Летексие бе принуден да спре играта на четири пъти, за да предупреди играчите, че трябва да внимават повече. Все пак картон не бе показан за играч на някой от двата отбора в тези начални минути.

Очаквано италианците овладяха инициативата и наложиха преса в половината на македонците. До първото по-сериозно положение се стигна чак след 16 минути игра, когато Браян Кристанте се извиси над бранителите на домакините след изпълнение на ъглов удар и засече топката с глава, пращайки я встрани от дясната греда.

Три минути по-късмно и домакините стигнаха до интересно положение, когато Миовски засече центриране в наказателното поле, но ударът му излезе в аут.

В средата на полувремето Сандро Тонали и Браян Кристанте пропиляха нови възможности за "адзурите", като в първия случай гредата спаси Северна Македония, а при втория Столе Димитриевски се намеси решително.

Половин час след началото на мача домакините отново погледнаха към италианската врата, като този ударът на Есджан Алиоски бе спрян геройски от братнител на италианците.

В 38-ата минута домакините имаха нов шанс да отбележат. Тогава Елиф Елмас си освободи пространство и опита късмета си от дистанция, целейки се в долния ляв ъгъл, където Донарума демонстрира блестящия си рефлекс и остави мрежата си суха.

Италианците усетиха, че могат да изпуснат контрола върху нещата, както се случи в последния мач между двата отбора, вследствие на който "сините" пропуснаха Мондиал 2022 в Катар, и отново изнесоха топката в половината на домакините. Така се стигна до ново интересно положение малко преди почивката, когато Политано получи подаване в наказателното поле и отправи удар, но за негово съжаление коженото кълбо срещна тялото на бранител на Северна Македония.

След това пък в добавеното време Джанлука Манчини изведе чудесно в дълбочина Матия Дзакани, но плановете им бяха осуетени от бранител в четвен спортен екип. Пред другата врата Миовски опита късмета си, като там също коженото кълбо бе блокирано от противников играч.

Второто полувреме започна перфектно за гостите, които поведоха в резултата след по-малко от 120 секунди игра. Барела центрира в наказателното поле, като играч на Северна Македония изби топката, след което тя стигна до Чиро Имобиле, който бе безпощаден и разпечата вратата на Димитриевски. Съдията преразгледа ситуацията след това чрез системата VAR, защото останаха някои съмнения за легитимността на попадението, но на повторението се видя, че всичко е наред и водачеството на Италия бе официализирано.

След попадението италианците продължиха да доминират, като изненадващо играчите на Северна Македония не направиха бърз опит да изравнят. Дори можеше да се случи обратното и да получат втори гол, като до средата на полувремето направиха Дзаниоло, Тонали и Дзакани.

Чак към 70-ата минута футболистите на домакините погледнаха отново към съперниковата врата, като първи се осмели да отправи удар Елиф Елмас, който обаче разтресе дясната греда. Няколко минути по-късно пък Миовски опита да засече топка в наказателното поле на "адзурите", но  Донарума спечели въздушния двубой.

Така след като игровите положения не донесоха необходимия резултат, статичните ситуации дойдоха на ред. Около четвърт час преди края Тонали си изкара жълт картон след грубо влизане и Алиоски стреля мощно, но ударът бе париран от защитник, а при добавката Яни Атанасов отправи изстрел по земя от дистанция, но Донарума улови.

Постепенните усилия на домакините от Северна Македония се отплатиха в 81-ата минута, когато успяха да възстановят равенството. Това се случи след ново статично положение, когато Дзаниоло също не бе достатъчно съобразителен и причини главоболия не само на себе си, но и на съотборниците си, като си изкара жълт картон, извършвайки грубо нарушение в близост до наказателното поле на Италия. Зад топката застана Енис Барди, който изпълни брилянтен пряк свободен удар и завъртя топката във вътрешната страна на дясната греда, оствяйки безпомощен Джанлуиджи Донарума.

Голът даде криле на домакините и в заключителните минути дори поеха риска да потърсят пълния обрат и трите точки. Въя втората минута на добавеното време западните ни съседи можеха да огорчат европейските шампиони след ново статично положение, когато Гьоко Зайков засече топката с глава в наказателното поле, но я прати в аут.

Италианците демонстрираха, че са объркани и дори в атаките си не успяха да проявят характера до изравнителното попадение. Те успяха да приближат съвсем плахо вратата на Димитриевски отново към 5-ата минута на добавеното време, когато Нонто прати безадресно топката в наказателното поле на Северна Македония. Това бе и последният отчаян опит на Италия да сътвори нещо и футболистите на Лучано Спалети трябваше да отпътуват обратно към "ботуша" само с една спечелена точка и твърде много въпросителни дали ще стигнат до европейските футболни финали.

КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРО 2024

ГРУПА “С”

СЕВЕРНА МАКЕОНИЯ 1:1 ИТАЛИЯ

0-1 Чиро Имобиле 47'
1-1 Енис Барди 81'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация