Арсенал триумфира в дербито с Юнайтед благодарение на много, много късни голове

21:09
Арсенал триумфира в дербито с Юнайтед благодарение на много, много късни голове

С два гола в добавеното време Арсенал постигна драматична победа с 3:1 над Манчестър Юнайтед на "Емиратс" в голямото дерби от четвъртия кръг на Премиър лийг. "Топчиите" бяха по-активният отбор през по-голямата част от този двубой, но гостите бяха изключително опасни при своите контраатаки. При първата такава Маркъс Рашфорд откри резултата в 27-ата минута. Мартин Йодегор изравни 100 секунди по-късно. През второто полувреме Антъни Тейлър отсъди дузпа за Арсенал, която след това сам отмени, а Алехандро Гарначо завърши с попадение контраатака на Юнайтед, но след намесата на ВАР то бе отменено заради засада. В шестата минута на добавеното време рекордната покупка на Арсенал Деклан Райс направи 2:1, а в 101-вата Габриел Жезус оформи крайния резултат в този запомнящ се сблъсък.

Арсенал няма загуба от Юнайтед в последните вече шест двубоя между тези съперници на "Емиратс". 

Артета бе направил три промени в сравнение с мача с Фулъм. Габриел Магаляеш за първи започна като титуляр през тази кампания. Олександър Зинченко също се завърна в отбраната, която бе в обичайния си вид от миналия сезон. Еди Нкетия замени Тросар в атаката на Арсенал, а Габриел Жесус остана на пейката за началото. Томас Партей пропусна двубоя заради контузия.

Ерик тен Хаг предприе една принудителна промяна - Виктор Линдельоф замени контузения Рафаел Варан в центъра на защитата. Диого Далот отново действаше като ляв бек, а Антони Марсиал застана на върха на атаката. Расмус Хойлунд за първи път бе в групата, но остана на пейката за началото. Там бяха и други две от най-новите попълнения - Серхио Регилон и Алтай Байъндър. Софиaн Амрабат не бе регистриран навреме, така че не попадна в групата за днешното дерби.

Арсенал очаквано започна по-добре в опита си да постави под натиск гостите. Още в третата минута Мартинели и Нкетия направиха двойно, след което бразилецът напредна и стреля, но Рашфорд блокира. Първата стопроцентова ситуация бе в 13-тата минута. Мартинели проби отляво и центрира, отбраната на Юнайтед не се справи с изчистването и топката буквално се оказа заложена за Хавертц, който бе на 8-9 метра от вратата, но не успя да уцели кълбото и Мартинес изчисти. 

Арсенал продължи да доминира, като домакините изпълниха няколко корнера, но без да произлиза нещо от това. В 27-ата минута Хавертц сгреши с едно подаване в половината на Юнайтед, Ериксен пресече, след което веднага изпрати топката напред към Рашфорд. Нападателят влезе в наказателното поле, нагласи топката на десния си крак и стреля към далечния ъгъл. Рамсдейл докосна кълбото, но то чукна гредата и влезе във вратата му. Така буквално в първия път, в който гостите стигнаха до наказателното поле на съперника, поведоха в резултата.

Арсенал отговори моментално. 35 секунди след подновяването на играта резултатът вече бе 1:1. Мартинели, Зинченко и Сака размениха бързи подавания по левия фланг, след което бразилецът подаде по земя малко зад точката за изпълнение на дузпа, където Йодегор засече, пращайки топката в ъгъла.

В края на полувремето домакините отново опитаха натиск и стигнаха до нова серия от ъглови удари, но отбраната на Юнайтед се справи.

Второто полувреме започна също с натиск на Арсенал и действия предимно в половината на Юнайтед, но отново при първата си атака гостите можеха да открият резултата. В 55-ата минута "червените дяволи" бързо изнесоха топката и Антони Марсиал се оказа на стрелкова позиция, но Рамсдейл изби. Рашфорд направи добавка, но Салиба блокира неговия удар.

В 59-ата минута Хавертц получи в наказателното поле и опита да мине между Уан-Бисака и Каземиро. Десният бек протегна крак и не успя да играе с топката, а Хавертц падна след минимален контакт с бранителя. Антъни Тейлър отсъди дузпа, но след намесата на ВАР отиде на монитора, за да види повторение, след което отмени първоначалното си решение. Изглеждаше, че контактът бе по-скоро иницииран от Хавертц, така че вероятно това бе мотивът на рефера.

Арсенал продължи да бъде активният отбор, а планът на Юнайтед явно бе да чака възможности за контраатака. В 67-ата минута за своя дебют се появи Расмус Хойлунд, който замени Марсиал. Лисандро Мартинес пък получи контузия и на мястото му влезе бившият капитан Хари Магуайър.

В 68-ата минута Мартинели стреля много опасно от дъгата, но топката профуча на сантиметри от лявата греда на вратата на Онана. 

В 72-рата минута Юнайтед успя да организира атака. Рашфорд проби до самата аутлиния, след което потърси подаване пред вратарското поле. Хойлунд опита да стигне до топката, но не успя, тъй като там имаше твърде много играчи в червено.

Пет минути след това Артета предприе тройна смяна - Жезус, Виейра и Томиясу замениха Нкетия, Хавертц и Зинченко.

Въпреки че в последните минути Юнайтед заигра с двойка централни защитници, съставена от Джони Еванс, който замени Линдельоф, и Магуайър, Арсенал не успя да стигне до ново положение. Нещо повече - в 88-ата минута Юнайтед организира контраатака, която завърши с гол на Гарначо. Попадението обаче правилно бе отменено заради засада на аржентинеца.

В добавеното време, което бе осем минути, Арсенал натика Юнайтед в наказателното поле. В 96-ата минута след поредното центриране от ъглов удар топката стигна на далечната греда до Деклан Райс, който стреля силно в близкия ъгъл. Получи се и лек рикошет в крака на Джони Еванс. Онана опита да спаси, но не успя - 2:1. 

Юнайтед се хвърли стихийно напред, но получи още един удар в 101-вата минута, когато Габриел Жезус по много хладнокръвен начин завърши една контра на домакините, оформяйки крайния резултат в това емоционално дерби.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация