Трифон Попов: Футбол в България няма да има, докато не се обърне внимание на школите

14:21
Трифон Попов: Футбол в България няма да има, докато не се обърне внимание на школите
Президентът на Литекс Трифон Попов заяви, че за да има развитие в българския футбол и талантливи играчи, клубовете и държавата трябва да обръщат повече внимание на детско-юношеските си школи и да се смени законодателната концепцията за футбола като цяло.

"По-голямата част от средствата, които г-н Ганчев отделя за отбора се влагат в юношеския ни футбол. Правим непрестанни подобрения на Академия Литекс. Сега построихме общежития за децата, както и три нови терена. В нашите общежития има около 100 деца, на които поемаме всички разходи. Проблемът обаче е в законодателството. Трябва да се променят законите за спорта, за меценаството, за детско-юношеските школи, полицията, спонсорството. Всеки клуб има сключен договор с полицията, но полицията сама преценява колко полицаи да изпрати на различен мач. Получава се малко като парадокс - ние плащаме на полицията, а после плащаме и глоби, че е имало безредици. Във футбола сме като сирачета. Държавата не прави нищо, за да ни помага. В другите спортове поне влизат някакви средства. Сега тези деца, които са при нас данъчните ги таксуват не като на общежитие и училище, а като на хотел. Като цяло нещата в България с футбола не вървят, защото е занижена работата в детските школи. Целта на Литекс е да направим силна школа, така, че в отбора да играят наши възпитаници", коментира в актуално студио "Дерби" Попов.

По повод наскоро състоялата се среща на президентите на футболните клубове, Трифон Попов отбеляза, че според него не е коректно да се вадят публично заплатите на футболистите в различните клубове, както и, че подобни срещи биха били ползотворни, ако след тях има реални резултати: "Подобни срещи ще са ползотворни само ако след тях има реални резултати. Не е коректно да изискват от нас публично да обявяваме колко пари получават футболистите ни. Клубовете сме все едно различни фирми, никой не казва на конкурентите си колко плаща на служителите си. Не знам как са определили, че средната заплата на футболистите в Литекс е 700 лева, но най-вероятно е извадена средната заплата по-принцип в клуба. Все пак в една такава организация работят от футболисти до работници, чистачи и т.н. Лошото е, че няма дългосрочна концепция за клубовете. По-добре парите от държавата да се дават не на клубовете, а на общините, където е съответния клуб. Така, ще има по-голям контрол", допълни още президентът на ловешкия тим.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация