Нидерландия ни помете на четвъртфиналите на ЕвроВолей

23:33
Нидерландия ни помете на четвъртфиналите на ЕвроВолей

Волейболистките от националния отбор на България приключиха на 1/4-финалите на ЕвроВолей 2023. Момичетата на Лоренцо Мичели бяха разгромени от силния тим на Нидерландия с 0:3 (11:25, 13:25, 19:25) в първия мач от 1/4-финалите на шампионата, игран тази вечер пред около 3000 зрители в зала "Палацо Вани" във Флоренция (Италия).

Така българските "лъвици" отпадат от европейското първенство, но ще запишат едно от най-добрите си класирания през последните 20 години. България ще завърши на 5/8-о място в крайното подреждане в зависимост от резултатите в останалите 1/4-финали.

Нидерландия пък се класира за втори пореден и общо 8-и път на полуфинал на европейско първенство. На полуфинала "лалетата" очакват победителя от 1/4-финала между световния шампион Сърбия и Чехия, който ще се изиграе утре (30 август) в Брюксел (Белгия).

Полуфиналната среща на Нидерландия ще бъде в петък (1 септември) от 18:00 часа българско време в белгийската столица.

В началото на първия гейм Нидерландия поведе с 2:0 след атака през центъра на Жулиет Луис и отлична блокада на Ника Даалдероп. Разликата леко нарасна до 4:1 след ас на Луис, а след това стана 6:2 след атака в аут на Мария Йорданова. Това накара селекционерът на България Лоренцо Мичели да вземе тайм-аут. Въпреки това, преднината на "лалетата" стана 8:3 след атака от краче на Инди Байенс, а след това 10:3 след силна контра и блокада на Марит Яспер. След второто прекъсване за Мичели и България последва успешна контра блок-аут на Селесте Плак за 11:3. Преднината на Нидерландия продължи да расте до 15:5 след силни контри от втора линия на Марит Яспер и по правата на Плак. България успя да върне две точки за 17:9 след успешни атаки на Радостина Маринова, но Нидерландия веднага си ги възстанови за 19:9. Състезателките на Феликс Козловски запазиха предимството си и спокойно спечелиха гейма с разгромното 25:11 след контра от краче на Инди Байенс.

За началото на втората част в игра за България започна Елена Бечева на мястото на Мария Йорданова. Самият гейм стартира с 4:0 за Нидерландия след две грешки на българките, както блокада на Жулиет Луис и контра на Ника Даалдероп, което пък принуди Лоренцо Мичели да вземе тайм-аут за България. Преднината на "лалетата" стана 8:2 след отлична блокада на Даалдероп и технично пускане от втора линия на Марит Яспер. Разликата продължи да расте до 11:3 след нови два поредни аса на Луис и второ прекъсване за Мичели и България. Независимо от това, резултатът стана 13:4 след нова директна точка от сервис, този път на Селесте Плак. Предимството на Нидерландия продължи да расте до 16:6 и 18:7 след нови силни изяви на Плак и Марит Яспер, а междувременно Лоренцо Мичели продължи с промените и смените си. Нидерландките запазиха преднината си и дори я увеличиха, за да затворят и втория гейм в своя полза с повече от убедителното 25:13 след контра блок-аут на Инди Байенс.

За разлика от първите два гейма, третият стартира напълно равностойно до 8:8, след което Нидерландия дръпна с 10:8 след нови две отлични атаки на Ника Даалдероп. Това накара Лоренцо Мичели да вземе прекъсване за България. Постепенно разликата на "лалетата" нарасна до 15:11 след грешка и задържана топка на българската разпределителка Петя Баракова и контра блок-аут на Даалдероп. Преднината на Нидерландия продължи да набъбва до 20:13 след поредни силни изяви на Даалдероп и Марит Яспер. В крайна сметка воденият от Феликс Козловски тим спечели без проблеми гейма с 25:19 след успешна атака на Селесте Плак и мача с 3:0, с което пък се класира за полуфиналите на ЕвроВолей 2023.

Единствената с двуцифров актив от българския състав беше Радостина Маринова с 10 точки (31% ефективност в атака). Влязлата като резерва Елена Бечева се отчете със скромните 7 точки.

За тима на Нидерландия Жулиет Луис (5 аса!, 2 блока и 77% ефективност в атака) и Ника Даалдероп (3 блока, 52% ефективност в атака и 82% позитивно посрещане) реализираха 17 и 16 точки за победата.

БЪЛГАРИЯ - НИДЕРЛАНДИЯ 0:3 (11:25, 13:25, 19:25)

БЪЛГАРИЯ: Петя Баракова 2, Радостина Маринова 10, Мирослава Паскова-Кънева 3, Мария Йорданова 4, Мира Тодорова 1, Мария Кривошийска 5 - Мила Пашкулева-либеро (Елена Бечева 7, Вангелия Рачковска, Мирела Шахпазова, Мерелин Николова, Галина Карабашева-либеро)

Старши треньор: ЛОРЕНЦО МИЧЕЛИ

НИДЕРЛАНДИЯ: Сара Ван Аален 2, Селесте Плак 13, Ника Даалдероп 17, Марит Яспер 7, Жулиет Луис 17, Инди Байенс 6 - Флориен Реесинк-либеро (Кирстен Книп-либеро)

Старши треньор: ФЕЛИКС КОЗЛОВСКИ

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация