Ливърпул възкръсна от пепелта и разпердушини самозабравилите се "свраки"

20:34
Ливърпул възкръсна от пепелта и разпердушини самозабравилите се "свраки"

Ливърпул постигна запомнящ се обрат на "Сейнт Джеймсис Парк" и победи с 2:1 Нюкасъл в двубой от третия кръг на Премиър лийг, въпреки че мърсисайдци играха с човек по-малко още от 28-ата минута след червен картон на своя капитан Вирджил Ван Дайк. Антъни Гордън откри резултата в 25-ата минута след груба грешка на Трент Александър-Арнолд. Дарвин Нунес изравни в 81-вата минута, а в добавянето време уругваецът направи пълен обрат.

Нюкасъл има едва три загуби на своя стадион от началото на 2022-ра, като две от тях бяха именно от Ливърпул. Мърсисайдци постигнаха победи и в двата мача срещу "свраките" през миналия сезон, но пък Нюкасъл спечели битката с "червените" за четвъртото място в крайното класиране. Тимът на Юрген Клоп няма загуба във Висшата лига от април насам.

Мениджърът на домакините Еди Хау залага на абсолютно същите титуляри, както и в първите два мача. Това означава, че Александър Исак отново води атаката, а Антъни Гордън пак е предпочетен пред Харви Барнс, който остава на пейката заедно с Калъм Уилсън.

Юрген Клоп е предприел две промени в своя стартов състав. Жоел Матип започва в центъра на защитата на мястото на Ибрахима Конате, който пропуска двубоя заради контузия. Ватару Ендо стартира за първи път като титуляр. Той очаквано ще действа като дефанзивен халф. Това означава, че Коди Гакпо се връща на по-обичайната си позиция в центъра на нападателното трио. По двата фланга за Мохамед Салах и Луис Диас. Диого Жота сяда на пейката. Алексис Мак Алистър отново започва, след като Ливърпул спечели обжалването на червения картон, който му бе показан срещу Борнемут.

Ливърпул започна по-енергично, но още в първите минути страстите се нажежиха. В петата Алексанръд-Арнолд бе избутан в гръб от Гордън около тъчлинията и падна на терена. Фаул не бе отсъден, което ядоса десният бек и той хвърли топката, заради което получи жълт картон. Секунди след това цялата скамейка на Нюкасъл поиска Александър-Арнолд да бъде изгонен, след като протегна ръка и фаулира Гордън. Реферът Бруукс реши, че няма как да изгони Александър-Арнолд за това, но напрежението върху английския национал стана много голямо.

В 17-ата минута Луис Диас нахлу на скорост в наказателното поле, след което стреля в близкия ъгък, но Поуп изби в корнер.

В 24-тата минута Салах направи едно от типичните си влизания отдясно, освободи се от Бърн и стреля фалцово, но слабо и Поуп улови без проблеми. След това дойдоха няколко много динамични минути. В 25-ата Трент Александър-Арнолд сгреши фатално, след като пропусна топката, върната му от Мохамед Салах. Това даде възможност на Гордън да излезе зад гърба му. Крилото напредна на скорост и останал очи в очи с Алисон, го преодоля хладнокръвно.

В 28-ата минута Джон Бруукс показа директен червен картон на Вирджил ван Дайк, който препъна Исак пред границата на наказателното поле, след което игра с топката. Реферът явно прецени, че така нидерланецът е предотвратил чиста голова ситуация. ВАР подкрепи решението му въпреки бурните протести на капитана на Ливърпул.

След 40-ата минута обаче Ливърпул се окопити, халфовете започнаха да задържат повече топката и мърсисайдци дори направиха няколко атаки.

Нюкасъл започна с търпеливи и продължителни атаки, при които Гордън продължаваше да създава проблеми на Александър-Арнолд и Джо Гомес. В 50-ата минута Жоелинтон този път премина през зоната на Арнолд и пусна към Алмирон, който стреля от 11-12 метра, но над вратата - добра възможност за домакините.

Юрген Клоп замени в 58-ата минута Гакпо и Ендо с Харви Елиът и Диого Жота.

Ливърпул за няколко минути се настани в половината на Нюкасъл, но от това не произтече нищо. В 65-ата минута отново Гордън направи солов пробив на скорост, преодоля двама съперници и стреля, но встрани от целта.

Две минути след това Ливърпул имаше своя шанс, след като Жота изведе добре в наказателното поле Салах. Египтянинът стреля от границата на вратарското поле, но точно в този момент в краката му се хвърли Ботман, който със страхотен шпагат изчисти топката.

Калъм Уилсън, Харви Барнс и Шон Лонгстаф замениха съответно, Исак, Гордън и Тонали в състав на Нюкасъл в 73-тата минута. 

В 76-ата минута Алмирон стреля от 20-ина метра, но топката срещна дясната греда на вратата на Алисон. Клоп продължи със смените и вкара младия Джаръл Куанса, който замени Матип, и Дарвин Нунес, който влезе на мястото на Мак Алистър. Ливърпул тръгна доста рисковано напред. Първото докосване на Нунес обаче бе лошо, той загуби топката и това даде началото на опасна атака на домакините. Барнс влезе в наказателното поле, но ударът бе отклонен, а Уилсън не успя да стигне до топката.

В 81-вата минута Ливърпул изравни и този път Нунес изигра перфектно ситуацията. Жота опита извеждащо подаване, топката се отклони в тялото на Ботман, след което уругваецът напредна на скорост и с много прецизен в далечния ъгъл направи 1:1.

Нюкасъл: Поуп, Трипиър, Шер, Ботман, Бърн, Тонали, Гимараеш, Жоелинтон, Алмирон, Исак, Гордън;

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Ван Дайк, Матип, Робъртсън, Ендо, Макалистър, Собослай, Гакпо, Салах, Диас;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация