Шедьовър на Фадига запази живи шансовете на Левски Европейски за пробив в Лигата на конференциите

22:03
Шедьовър на Фадига запази живи шансовете на Левски Европейски за пробив в Лигата на конференциите

Левски отново подлуди "Синя България"! Родният тим стигна до драматично равенство 1:1 в плейофа за влизане в груповата фаза на Лига на конференцията срещу Айнтрахт Франкфурт. Това се случи след поредния гол в последните секунди на продължението на "сините" в тази кампания в Европа. Този път герой бе новото попълнение Асими Фадига, който се разписа с уникален гол в 95-ата минута на даденото продължение от шест минути, малко след появата си на терена. Преди това още в 6-ата минута звездата Рандал Коло Муани бе дал аванс на носителя на Лига Европа за 2022 година. 

Уникалната атмосфера на "Васил Левски", който не бе виждал синята публика толкова много бройна в мач от евротурнирите от 17 години заслужаваше да види родния тим непобеден в тази среща. 

Сега всичко ще се реши другата седмица на 31 август във Франкфурт, когато срещата започва в 21:30 часа.

Ентусиазмът по трибуните, какъвто "сините" в Европа не бяха усещали от 2006 година, бе подкрепен и от голяма ултрас хореография от Сектор "Б". Това стана в началото на мача.

За тяхно нещастие още при първата си атака гостите стигнаха до гол. Младият Асен Митков сбърка, като му бе отнета топката в половината на "сините" и последва успешната атака на немците. Голямата звезда Рандал Коло Муани бе точен, след като бе оставен непокрит. Преди това Бута стреля силно, Андреев изби, но Гьотце стигна първи до топката и подаде на голмайстора на гостите, които бе точен.

Попадението бе гледано на ВАР, тъй като останаха съмнения за засада на Гьотце, но попадението бе зачетено, тъй като Димитров покриваше с рамо.

"Сините" подкрепяни от трибуните опитаха да реагират, но пробиви на Уелтон и Роналдо завършиха без удар. В 21-ата минат срещу Рикардиньо бе отсъден фал на границата на наказателното поле и зад топката застана Ел Джемили, който стреля малко над вратата.

Гостите също имаха няколко атаки и пропуснаха да вкарат втори гол. Гьотце създаваше проблеми отдясно, а Мармуш пропусна при поредното центриране. 

В 39-ата минута Уелтон избяга от защитата и проби, след което подаде успоредно на вратата, но Роналдо вместо да вкара за 1:1 направи невероятен пропуск и от два метра не вкара на празна врата, като подаде топката Трап, който бе на далечната греда.

Последва най-чистата възможност за гостите, но след разбъркване и намеса на Андреев се стигна до корнер. Гостите имаха претенции за дузпа и се наложи ВАР да гледа, но решението на съдията не бе променено.

В 45-ата минута Роналдо провали отлична контраатака, но топката остана във владеене на българския тим и Митков стреля, последва рикошет и Левски получи право да изпълни корнер,след които стартира опасна контраатака за Айнтрахт.

Втората част започна с равностойна игра, като Левски се опитваше да държи повече топката, докато противника разчиташе на контраатаки. При една такава Хауге си поведе дълго топката. Столичани имаха претенции за дузпа срещу Уелтон, но бразилецът секунди по-рано извърши нарушение в атака. По-опитният тим от Германия намали оборотите, като гледаше да не дава възможност на "сините" да стигнат до удари и голови положения. 

Гостите правеха това доста успешно. Рикардиньо имаше проблем след сблъсък още в първата част и трябваше да бъде заменен от Дарлан Мендеш, а Галчев влезе вместо Митков. Роналдо пък поведе атаката. В 70-ата минута центриране към него бе продължено от бразилеца към връхлитащия Уелтон, който пое топката и стреля на сантиметри от вратата на Трап. Оказа се обаче, че е бил в засада и дори да е бе разписал, попадението нямаше да бъде зачетено.

Айнтрахт имаха две възможности от фал, докато Илиян Стефанов влезе за Левски, тъй като Петрис отново получи контузия. 

В 85-ата минута цялата скамейка и целия стадион скочиха и поискаха дузпа срещу Роналдо. Бразилецът се откъсна от бранители нахлу в наказателното поле, но след единоборство загуби коженото кълбо. Реферът чу сигнала на колегите си от ВАР и даде знак играта да продължи, докато трибуните започнаха да скандират:"Мафия, мафия".

Отборът на Николай Костов се изправи срещу големия фаворит в надпреварата, спечелил Лига Европа през 2022 година след последователни победи над Бетис, Барселона, Уест Хам и Рейнджърс. "Сините" обаче можеха само да спечелят от този мач особено с подкрепата на над 35 000 фенове по трибуните.

Треньорът на столичани, който определи този мач за най-важния в кариерата му до този момент, заложи на по-офанзивен състав от предните две срещи с Апоел (Беер Шева). Джавад ел Джемили и Жереми Петрис се завърнаха от първата минута. Бранителят бе възстановен и се очакваше да започне вместо Патрик-Габриел Галчев, докато дефанзивният халф Дарлан Мендеш бе сменен с офанзивния марокански техничар. Пламен Андреев бе вратар, а Петрис, Кристиан Димитров, Хосе Кордоба и Цунами бяха защитници. Андриан Краев и Асен Митков бяха пред тях, докато Роналдо, Ел Джемили и Уелтон действаха зад Рикардиньо.

Наставникът на германците Дино Топмьолер заложи на най-доброто от първата минута. Кевин Трап бе вратар, Тута. Вилиам Пачо и Робин Кох бяха тримата защитници. Елис Скири, Йенс Хауге, Аурелио Бута и Ерик Ебимбе бяха халфовете, докато Омар Мармуш, Рандал Коло Муани и Марио Гьотце бяха в атака.

ЛЕВСКИ 1:1 АЙНТРАХТ 

0:1 Коло Муани 6'
1:1 Фадига 90'+5

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация