Дрогба стана селекционер на Кот д’Ивоар

18:46
Дрогба стана селекционер на Кот д’Ивоар

Един от най-успешните африкански футболисти за всички времена – нападателят Дидие Дрогба, беше назначен за старши треньор на националния тим на родината си Кот д’Ивоар. Дрогба до момента никога не се е занимавал с треньорска работа, но федерацията реши да му се довери и му предложи договор за четири години. Той заменя на поста 69-годишния французин Жан-Луи Гасе.

Кот д’Ивоар е смятана за една от най-талантливите нации във футбола на африканския континент, но националите им не успяха да се класират на последните две световни първенства – през 2018-а в Русия и през 2022-а година в Катар. Няма успехи и в последните три издания на турнира за Купата на Африка, където отпадат максимум на четвъртфинал.

Дрогба току що се сдоби със своя треньорски ПРО-лиценз и влиза в професията с огромни амбиции. От федерацията са му поставили като непосредствена задача да спечели следващите две издания на турнира за Купата на Африка, предвид факта, че през 2024-а година на домакини. Също така той сам си постави като цел да класира отбора на Мондиал 2026, на който домакини са САЩ, Мексико и Канада.

"Огромно удоволствие е да се върна в Африка и да започна треньорската си кариера в моята родина. Говорих с Яя Туре да стане мой помощник и очаквам решението му. Надявам се, че ще приеме, за да сформираме силен екип. Мечтата на президента на нашата федерация Аласан Уатара е да види Кот д'Ивоар като световен шампион през 2026-а година. Вероятно трябва да се фокусираме първо върху двата турнира за Купата на Африка, които ни предстоят, и след това да мислим за Световното в Северна Америка", заяви Дрогба.

Като футболист Дрогба играе в по-скромните френски тимове Льо Ман и Гинган, след което преминава в Марсилия. След това преминава в Челси и там се превръща в истинска икона с девет сезона, в които изиграва 254 мача и вкарва 104 гола. За националната селекция на страната си има 105 мача и 65 гола. Играе три пъти на Световни първенства, а също така печели два сребърни и един бронзов медал за Купата на Африка.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация