Гросмайсторска победа за Арсенал в лондонския сблъсък с Кристъл Палас

00:11
Гросмайсторска победа за Арсенал в лондонския сблъсък с Кристъл Палас

Арсенал спечели и втория си мач от новия сезон в Премиър лийг, след като надделя с 1:0 над Кристъл Палас на "Селхърст Парк". "Топчиите" доминираха още през първата част, но Еди Нкетия пропусна две големи възможности, като в първата ситуация нямаше и късмет, тъй като ударът му срещна гредата. Все пак младият нападател изработи дузпа след почивката, благодарение на което Арсенал спечели трите точки, след като Мартин Йодегор (54') бе точен от дузпа. Последната третина от двубоя обаче бе много трудна за гостите, след като в 67-ата минута Томиясу получи пресилен втори жълт картон. Кристъл Палас натисна, а домакините също поискаха дузпа след едно падане на Езе в наказателното поле. Такава обаче не бе отсъдена, а "орлите" не успяха да стигнат до чисти положения въпреки натиска, така че Арсенал се присъедини към Манчестър Сити и Брайтън, които единствени до момента бяха записали две победи след първите два кръга.

През миналия сезон Арсенал спечели 10 от всички 12 лондонски дербита, поставяйки нов рекорд по този показател. Иначе "топчиите" нямаха проблеми и в двата мача с Кристъл Палас през последната кампания, след като ги спечелиха с общ резултат 6:1.

Рой Ходжсън заложи на същия състав, който започна и при победата над Шефилд Юнайтед. Одсон Едуар отново водеше атаката на "орлите", подпомаган от Езе, Аю и Шлуп, които действаха зад него. Матета не бе в групата за днешния двубой.

Микел Артета  направи една принудителна промяна в сравнение с двубоя с Нотингам Форест от първия кръг. Такехиро Томиясу замени контузения Юриен Тимбер. Габриел Магаляеш отново остана на пейката, където бе и най-новото попълнение Давид Рая. Олександър Зинченко също бе сред резервите, след като се възстанови от своята контузия. Атаката се водеше от Едуард Нкетия, докато Кай Хавертц бе част от халфовата линия на Арсенал.

Преди двубоя играчите на Арсенал позираха за снимка с фланелки с №12 в израз на подкрепа към тежко контузения Тимбер.

"Топчиите" започнаха на много високи обороти и още във втората минута създадоха опасност пред вратата на Джонстън. Хаверц показа добър контрол, след което намери Мартинели. Ударът на бразилеца бе блокиран, но топката стигна до Сака, който опита изстрел отблизо. И той обаче срещна бранител.

В 14-ата минута Нкетия проби отдясно след бърза атака, забави се, но все пак намери как да продължи към Сака в наказателното поле. Ударът на последния обаче бе отклонен в корнер. След този първоначален период домакините започнаха по-често да изнасят топката в половината на Арсенал и да се опитват да стигат до вратата на Рамсдейл. Стражът на гостите спаси един удар на Езе, а няколко изстрела преминаха встрани от целта.

В 29-ата минута Сака изведе Нкетия отдясно, той се промъкна между двама бранители и успя да стреля към далечния ъгъл. Топката обаче срещна гредата.

Салиба сгреши сериозно в 35-ата минута, когато подари топката на Аю. След това обаче френският бранител направи блестящ шпагат в последния момент и предотврати опасността. Секунди след това Нкетия пропусна страхотна възможност, след като бе изведен по превъзходен начин от Райс и опита техничен прехвърлящ удар, но топката премина над вратата.

В 42-рата минута Йодегор нанесе първия точен удар за Арсенал в мача, стреляйки от границата на наказателното поле, но Джонстън спаси.

Арсенал започна по-добре и втората част. В 51-вата минута Мартинели изпълни бързо фаул, с който изведе по земя Нкетия, който чукна топката встрани, след което Джонстън го препъна - дузпа за Арсенал. ВАР прегледа ситуацията за евентуално нарушение в атака на Партей при самото изпълнение на свободния удар. Беше преценено, че такова и дузпата бе валидирана. Йодегор изпълни хладнокръвно наказателния удар, давайки преднина на Арсенал в 54-тата минута.

В 68-ата минута Арсенал остана с човек по-малко, след като Дейвид Куут реши да покаже пресилен втори жълт картон на Томиясу за леко задържане на фланелката на Аю (б.ред. - първият му бе показан седем минути преди това заради забавяне при изпълнение на тъч). Микел Артета остана много недоволен от това решение, но то нямаше как да бъде променено. Самият Аю, който имаше жълт картон от първото полувреме, направи идентично нарушение, дори с по-осезаемо дърпане на фланелка, за фаула, след който се стигна до дузпа за Арсенал. Тогава обаче той не бе декориран.

В 72-рата минута домакините поискаха дузпа, след като Езе премина покрай Райс, след което усети контакт с Партей и падна. Дейвид Куут прецени, че дузпа няма и ВАР го подкрепи.

Палас натисна в търсене на изравнителен гол, но така и не създаваше работа на Рамсдейл. В 86-ата минута центриране на Мичъл отляво стигна до Едуар, който обаче не успя да насочи с глава топката към вратата и стреля много неточно.

Най-добрият шанс за Палас дойде в 95-ата минута, когато след разбъркване в наказателното поле на Арсенал и излизане напред на Рамсдейл Мичъл стреля, но над вратата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация