Гуардиола не спира да чупи рекорди

07:24
Гуардиола не спира да чупи рекорди

Джосеп Гуардиола продължава да затвърждава името си като може би най-успешния мениджър на Манчестър Сити, но и също така с всеки следващ сезон покорява нови върхове в индивидуалната си треньорска кариера. В нощта между 16-и и 17-и август 2023 г. испанецът изведе “гражданите” до първата им Суперкупа на Европа, след като преди малко повече от два месеца донесе и първата Шампионска лига на отбора.


Отличието се оказа четвърто в личната сметка на Гуардиола, като то го изравни с Карло Анчелоти по този показател. Все пак Пеп излезе с едни гърди пред италианския специалист в това отношение, тъй като той се превърна в първия наставник, печелил някога Суперкупата на Европа с три различни отбора - два пъти с Барселона през 2009 г. и 2011 г., веднъж с Байерн (Мюнхен) през 2013 г. и сега за първи път с Манчестър Сити през 2023 г. Анчелоти от своя страна бе печелил трофея по два пъти с Милан през 2003 г. и 2007 г. и с Реал Мадрид през 2014 г. и 2022 г.


Освен това Джосеп Гуардиола може да се каже, че записва най-успешния период в треньорската си кариера под ръководството на “гражданите”. До момента той имаше най-много трофеи, спечелени начело на Барселона в епохата “тики-така”, когато стигна до общо 14 отличия, но със спечелената Шампионска лига и Суперкупа на Европа през последните два месеца, той вече събра цели 15 титли, откакто ръководи “синята” част от Манчестър.


От началото на годината 52-годишният специалист направи няколко фамозни триумфа. Той надви градският съперник Манчестър Юнайтед в епичен финал в ФА Къп, след това стопи сериозното изоставане от Арсенал в Премиър лийг и накрая стигна до двете европейски отличия. 

 

Това означава, че статистически погледнато, мениджърът носи на клуба по една титла на всеки 27 мача, отбелязва ESPN UK.

 

Освен това Гуардиола вече има зад гърба си цели 36 спечелени трофея, като Mundo Deportivo посочва, че това го прави вторият най-титулуван футболен наставник въобще в историята.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация