Манчестър Сити спечели Суперкупата на УЕФА (видео)

22:18
Манчестър Сити спечели Суперкупата на УЕФА (видео)

Манчестър Сити прибави и Суперкупата на Европа в колекцията си от отличия, след като успя да надделее с дузпи над Севиля в битката за трофея на "Йоргос Караискакис" в Атина. В редовното време двата тима не излъчиха победител, като срещата завърши при резултат 1:1, след като Юсеф Ен-Несири откри в 25-ата минута за андалусийци, а Коул Палмър възстанови равенството в 63-тата минута. Така победителят трябваше да бъде излъчен след изпълнение на дузпи и там "гражданите" показаха здрави нерви и реализираха и петте си удара от бялата точка, докато испанците направиха един пропуск чрез Неманя Гудел и така с 5:4 точни удара купата отиде в ръцете на английския шампион. Ман Сити завоюва този трофей за пръв път в историята си, докато Севиля записа седмо поражение на финал. "Гражданите" прибавиха това отличие към требъла, който завоюваха през миналия сезон и се реваншираха пред феновете си за загубата на "Къмюнити Шийлд" срещу Арсенал също след изпълнение на дузпи.

Голямата новина в състава на английския шампион бе, че Йошко Гвардиол дебютира като титуляр за Сити, след като бе привлечен срещу 90 милиона евро от РБ Лайпциг. Другото ново попълнение Матео Ковачич също бе титуляр. На върха на атаката започна голмайсторът Ерлинг Холанд, а зад него действаха Фил Фоудън, Коул Палмър и Джак Грийлиш. Пеп Гуардиола не можеше да разчита на контузения Кевин Де Бройне, а Бернардо Силва също не бе включен в групата, тъй като не се чувстваше добре.

Бившият играч на Манчестър Сити Хесус Навас започна за Севиля. Иначе Хосе Луис Мендилибар бе направил две промени в сравнение с мача с Валенсия. Жоан Жордан започна вместо отсъстващия Фернандо, а Оливер Торес зае мястото на Сусо.

Първият точен удар в мача бе отправен от Коул Палмър в 7-ата минута. Той стреля от дистанция, но право в ръцете на Ясин Буну.

Две минути по-късно вратарят на Севиля трябваше да прави доста по-сложно спасяване след изстрел на Нейтън Аке, но и този път се справи успешно.

В 17-ата минута и Джак Грийлиш обстрелва вратата на андалусийци от ъгъла на наказателното поле, но и този път Буну бе заел добра позиция и спаси.

Севиля обаче откри резултата с първата си по-добра атака в мача. Акуня центрира отляво, Ен-Несири успя да се пребори с двама защитници във въздуха и с глава насочи кълбото в мрежата за 0:1.

Този гол като че ли стъписа "гражданите", които до края на полувремето трудно организираха опасни атаки към вратата на съперника. Чак в добавеното време Джак Грийлиш прати едно коварно центриране към малкото наказателно поле, но там няколко негови съотборници се разминаха с топката и никой не успя да я насочи към вратата. 

Сити започна и второто полувреме с повече владеене на топката и атаки към Буну, които обаче се разбиваха някъде пред наказателното поле на съперника. За сметка на това Севиля действаше изключително опасно на контраатака, като в 50-ата минута организира такава, Лукас Окампос напредна и изведе Ен-Несири сам срещу вратаря на англичаните, но Едерсон излезе и успя да блокира удара на мароканеца, който пропусна прекрасен шанс да удвои резултата.

В 52-рата минута испанците организираха нова хубава атака, топката отново стигна до Ен-Несири в предни позиции, чийто удар обаче отново бе разочароващ и мина встрани от вратата.

Две минути по-късно Жоан Жордан опита изстрел от фаул и успя да притесни Едерсон, но бразилецът и този път бе заел добра позиция и уверено улови.

Манчестър Сити обаче продължаваше да търси изравнителния гол и той дойде в 63-тата минута. Родри прати прекрасно центриране във вратарското поле и Коул Палмър с глава отблизо успя да възстанови равенството - 1:1.

Севиля обаче можеше да си върне преднината само две минути по-късно, когато Ен-Несири за пореден път се оказа очи в очи с Едерсон, но отново не успя да го преодолее.

В 69-ата минута събитията отново се пренесоха пред другата врата и отново в центъра им бе Коул Палмър, който си освободи пространство на границата на пеналта и стреля опасно, но Буну спаси.

В 80-ата минута Джак Грийлиш опита шут от ъгъла на наказателното поле, но Буну пак се намеси решително и улови топката.

В 90-ата минута Ман Сити имаше шанс да реши всичко, след като Фоудън центрира остро в наказателното поле и Нейтън Аке стреля с глава отблизо, но Буну за пореден път бе на правилното място и не позволи да се стигне до гол.

В добавеното време и Кайл Уокър се включи в предни позиции и реши да стреля към вратата на съперника, като не бе далеч от целта, но топката мина над напречната греда.

В крайна сметка в редовното време не бе определен победител и се наложи двата тима да решат всичко с изпълнение на дузпи. Ерлинг Холанд отбеляза пръв за Сити. Лукас Окампос изравни за Севиля. След това Хулиан Алварес бе безупречен от бялата точка, но същото може да се каже и за Рафа Мир. Матео Ковачич също бе точен за англичаните, но и Иван Ракитич отбеляза за испанците. Джак Грийлиш реализира четвъртата дузпа за "гражданите", а същото стори Гонсало Монтиел за андалусийци. Кайл Уокър не бе много убедителен при своето изпълнение, но все пак промуши кълбото под плонжа на Буну. Неманя Гудел се оказа грешникът за Севиля, като стреля в напречната греда при петата дузпа и с това окончателно реши спора в полза на Манчестър Сити, който ликува с трофея.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация