Англия надигра Австралия и ще играе исторически финал с Испания (видео)

18:25
Англия надигра Австралия и ще играе исторически финал с Испания (видео)

Англия победи с 3:1 домакина Австралия в полуфинал на Световното първенство за жени, игран пред над 75 000 души на стадиона в Сидни. Головете за “лъвиците” отбелязаха Елиа Туун (36’), Лоурън Хемп (71’) и Алесия Русо (86’), докато за австралийките точна беше Саманта Кър (63’). Така Англия се класира за големия финал на Мондиала, където ще срещне тима на Испания.

първия половин час нямаше кой знае какви ситуации за гол. В 36-ата минута обаче англичанките нанесоха своя удар. След изпълнение на тъч отляво Алесиа Русо проби добре и пусна пас в наказателното поле на Австралия, като топката попадна в Елиа Туун, която със страхотен шут с десния крак не остави никакви шансове на вратарката на домакините Макензи Арнолд - 0:1 за Англия.

Австралийките опитаха да реагират, като няколко минути по-късно Катерина Гори стреля от дистанция, но стражът на Англия Мери Ърпс се намеси.Тимът на домакините продължаваше да се затруднява да създава положения пред английската врата и през втората част. В 58-ата минута “лъвиците” можеха да удвоят аванса си след изпълнение на корнер, но Мили Брайт стреля неточно с глава. Така се стигна до 63-ата минута, когато след добра контраатака на Австралия голямата им звезда Саманта Кър напредна с топката и вкара страхотен гол с далечен шут, с което изравни - 1:1.

Тимът на Англия се окопити веднага и можеше да си върне бързо аванса, след като в 70-ата минута Лоурън Хемп центрира добре отляво и намери Алесия Русо, която стреля с глава, но ударът й мина на сантиметри от вратата. Минута по-късно обаче прошка за Австралия нямаше. След дълга топка към наказателното поле на домакините от страна на Мили Брайт, Ели Карпентър от австралийките не се намеси добре и Лоурън Хемп се възползва от грешката й, като чукна топката в мрежата - 1:2 за Англия!

“Кенгурата” веднага  опитаха натиск, за да върнат попадението. Първо Сам Кър стреля неточно с глава от непосредствена близост в 83-тата минута, а малко след това Кортни Вайн шутира, но вратарката на Англия Мери Ърпс спаси. Две минути по-късно отново Сам Кър направи страхотен пропуск, като след изпълнение на корнер топката попадна в нея, но волето й от малкото наказателно поле не намери английската врата.

От тези пропуски се възползваха “лъвиците”, които буквално в следващата минута  решиха всичко в мача. След добра контраатака Лоурън Хемп намери Алесия Русо, която с премерен удар с десния крак направи 1:3 за Англия в 86-ата минута и хвърли в сълзи австралийките и домакинските фенове на стадиона в Сидни.

Така Англия ще се изправи в големия финал срещу Испания в неделя от 13:00 часа българско време. И за двата отбора това ще е исторически момент, като нито един от тях досега не е достигал последната фаза на Мондиала за жени. За Австралия пък остава борбата за бронзовите медали, където ще срещнат тима на Швеция.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация