Поредна много тежка загуба за България в олимпийската квалификация

20:27
Поредна много тежка загуба за България в олимпийската квалификация

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол инкасира третата си поредна загуба в олимпийския предквалификационен турнир. Селекцията на Росен Барчовски приключи участието си в надпреварата без победа, след като днес бе надиграна категорично от Исландия със 76:93 (13:27, 19:23, 24:26, 20:17) в “Синан Ердем Доум” в Истанбул. Исландците изнесоха лекция на “лъвовете” и заслужено се поздравиха с успеха, след като водеха в резултата от първата до последната минута, в някои периоди и с над 20 точки разлика.

Така България остава на последната четвърта позиция в група “C” с баланс от 0-3, докато Исландия заема третото място с 1-2. По-късно днес Турция и Украйна ще си оспорват първата първото място, но така или иначе и двата отбора вече се класираха за полуфиналите на надпреварата.

Това бе и последният мач от тежкото и натоварено лято на българските национали, които преди това си завоюваха място в същинската фаза на квалификациите за ЕвроБаскет 2025. Общият баланс на "лъвовете" през последния около месец е 3 победи и 4 загуби, като успехите бяха записани над Австрия и Норвегия, а загубите дойдоха както от норвежците в предквалификациите за шампионата на Стария континент, така и от Украйна, Турция и Исландия на турнира в Истанбул.

Днес момчетата на Барчовски бяха твърде бавни в защита и още до почивката исландците нанизаха 50 точки в коша им, като повечето от стрелбите им, особено от далечно разстояние, бяха отворени. Неслучайно и стрелбата от тройката на тима на Крейг Педерсен бе 8/14 през първото полувреме и макар че през вторите 20 минути исландците пропуснаха следващите си 11 изстрела от далечна дистанция, то това не им попречи да вкарат още 43 точки. В един от таймаутите самият Барчовски посочи, че отборът играе бавно в нападение и изостава в защита срещу бързите действия на своя съперник.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

И двата тима започнаха мача доста нервно, с няколко допуснати грешки в офанзивен план, докато не се стигна до първите две точки в двубоя, отбелязани от Алекс Симеонов за 2:0 в полза на "лъвовете". Стрелбата на българският отбор обаче не беше никак точна в първите няколко минути, като исландците се възползваха от това и записаха серия от седем поредни точки на свой ред, за да поведат с 2:7. Още една допусната грешка пък позволи на Елвар Фридриксон да отбележи тройка и по този начин дистанцията се покачи до осем при 4:12. И докато момчетата на Росен Барчовски все още търсеха първата си тройка в мача, Исландия вече бе отбелязала три от първите си пет опита, за да задържи аванса си при 9:18. 

Откриващата четвърт бе много слаба за тима ни, като за около осем минути игра отборът все още не можеше да прескочи двуцифрената граница. Междувременно пък островната държава наказваше грешките и пропуските на България и с лекота се справяше със съперниковата защита - 9:20. Единствено Брандън Йънг проявяваше креативност и неслучайно той бе замесен в почти всички точки на "лъвовете" досега, като имаше 3 асистенции. Това обаче не бе никак достатъчно, тъй като Исландия продължаваше да доминира на паркета в "Синан Ердем Доум" - 13:27 след една четвърт игра.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Стрелбата на България от тройката вече бе 0/10 в началото на втората четвърт, докато от другата страна исландците подхождаха с разнообразие и визия в действията си в нападение, като преднината им достигна 16 точки при 15:31. Селекцията на Барчовски дори и не можеше да си помисли да стопи поне малка част от дефицита си, тъй като Исландия просто беше по-добра към този момент - 19:38 след ефектна забивка на на Стирмир Трастарсон. Самият Барчовски сподели на състезателите си, че играят прекалено бавно в атака и позволяват да бъдат надиграни в защита от бързите исландци. 

"Лъвовете" най-сетне вкараха и първата си тройка в мача чрез Деян Карамфилов, което трябваше да подейства положително на тима - 22:38. Това обаче така и не се получи, тъй като преднината на символичните гости нарасна до цели 20 точки при 22:42 след пореден точен далечен изстрел в коша ни. След като пропусна първите си три опита отдалеч, капитанът на България Павлин Иванов най-сетне реализира първия си изстрел зад дъгата, но веднага след това тройката бе върната от Трастарсон - 27:47. Исландците отново разполагаха със свободен човек на тройката и вдигнаха успеваемостта си до 57% при 8/14 от далечна дистанция, като националите ни продължаваха да се движат твърде бавно в дефанзивен план. Първото полувреме завърши при 32:50 в полза на Исландия. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Третата четвърт започна също толкова лошо за момчетата на Барчовски, тъй като мотивираните за първа победа исландци откриха второто полувреме с минисерия от четири поредни точки и положиха добра основа за задържането на аванса си - 32:54. Елвар Фридриксон се забавляваше със защитата на България и просто поднасяше топката в ръцете на огромния Тригви Хлинасон, който направи резултата 32:56. Нищо не се промени до преполовяването на четвъртината, при която символичните гости поддържаха убедителния си аванс - 43:66. Исландия достигна до границата от 70 точки при оставащи около четири минути до края на третата част, като тимът спокойно можеше да гони и трицифрената граница срещу колебливата защита на българския отбор - 43:70. С тройка на Андрей Иванов със сирената завърши третата четвърт при резултат 56:76 в полза на Исландия. 

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Андрей Иванов заслужаваше добри думи за представянето си, като благодарение на неговата енергия и добри решения България съумя да върне поне малко интригата в мача при 63:80. С точен шут на Аегир Стейнарсон обаче разликата се запази 19 точки при оставащи седем минути до финалната сирена - 63:82. Исландците продължаваха да правят това, от което се нуждаеха, а именно - да пазят преднината си и да не позволяват на България да си мисли, че е способна да съкрати разликата - 69:87 в средата на финалния период. Всичко приключи при 76:93 в полза на Исландия.

Торир Торбярнасон завърши със 17 точки за победителите. Тригви Хлинасон добави 14 точки и 8 борби, Елвар Фридриксон наниза 13 точки, а Стирмир Трастарсон отбеляза още 11 точки.

Павлин Иванов постигна 16 точки и 6 борби за България, Брандън Йънг приключи с 15 точки и 7 асистенции, Константин Костадинов вкара 13 точки и овладя 7 борби, докато Андрей Иванов се включи с 11 точки и 7 овладени топки. Мачът за "лъвовете" отново пропуснаха Лъчезар Димитров и Васил Бачев, докато титуляр бе Брандън Йънг, който пропусна срещата с Турция.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация