Поредно равенство между старите познайници Челси и Ливърпул

20:35
Поредно равенство между старите познайници Челси и Ливърпул

Челси и Ливърпул не успяха да се победят в седми пореден двубой, след като завършиха 1:1 на „Стамфорд Бридж“ в голямото дерби от първия кръг на новия сезон в Премиър лийг. Двата отбора изиграха много атрактивно първо полувреме, в което създадоха куп положения. Мърсисайдци имаха сериозно предимство в началото и заслужено поведоха с гол на  Луис Диас в 18-ата минута. Преди това удар на Салах срещна гредата, а след гола попадение на египтянина бе отменено заради засада. След това Челси взе инициативата и Аксел Дисаси изравни в 37-ата минута. 120 секунди след това гол на Чилуел също бе анулиран след намесата на ВАР заради нередовна позиция на бранителя. През второто полувреме домакините доминираха по отношение на контрола върху топката. Положения имаха и двата отбора, но в крайна сметка те бяха по-малко и така се стигна до поредното равенство. Ясно се видя, че и Челси, и Ливърпул имат огромна нужда от дефанзвини полузащитници, което онагледи красноречиво причината за трансферната битка, в която двата отбора се вкопчиха в последните дни за двама играчи, изпълняващи такава функция - Мойсес Кайседо и Ромео Лавия. 

Новият мениджър на Челси Маурисио Почетино остава с едва три победи в последните си 17 срещи с Ливърпул.

Роберт Санчес, Аксел Дисаси и Николас Джаксън дебютираха за лондончани, като последният водеше атаката на „сините“ в отсъствието на Кристофър Нкунку, който получи контузия в коляното. Рахийм Стърлинг бе другият нападател в селекцията на Почетино. Кепа Арисабалага, който е пред трансфер в Реал, не попадна в групата за днешния двубой. Младият Леви Колуил, който през миналия сезон игра под наем в Брайтън, излезе за дебюта си за първия отбор на Челси.

Новите попълнения на Ливърпул Алексис Мак Алистър и Доминик Собослай също стартираха, а Вирджил ван Дайк изведе отбора с капитанската лента, след като Джордан Хендерсън и Джеймс Милнър напуснаха отбора през това лято. Юрген Клоп започна с много офанзивна формация, тъй като все още не разполага с дефанзивен полузащитник. Коди Гакпо бе част от халфовата линия задно със Собослай и Мак Алистър. Мохамед Салах, Диого Жота и Луис Диас стартираха в атака.

Въпреки цялото напрежение между Челси и Ливърпул, а може би точно заради него, собственикът на мърсисайдци Джон Хенри пристигна в Лондон, за да наблюдава на живо днешния сблъсък от първия кръг на новия сезон в Премиър лийг. Собственикът на "сините" Тод Боели също бе на трибуните на "Стамфорд Бридж". 

Ливърпул започна много по-активно, като раздвижената игра на мърсисайдци в офанзивен план затрудняваше домакините, които рядко играеха с топката в първите минути. В шестата Собослай проби много добре отдясно, премина между трима бранители, влезе в наказателното поле и точно когато щеше да стреля, Жота го изпревари и шутира към вратата, но неточно.

В 11-ата минута за първи път Челси направи нещо интересно в атака. Стърлинг добре намери по земя Енцо Фернандес в наказателното поле, но Конате се намеси блестящо и блокира. Веднага след това Ливърпул изнесе много бързо топката, Гакпо проби на скорост, влезе в наказателното поле и можеше да стреля, но опита подаване към Диас. То обаче бе лошо, защото дойде зад колумбиеца. Топката стигна до Салах, който стреля технично от границата на наказателното поле, но ударът му срещна напречната греда.

В 16-ата минута Джеймс напредна отдясно, преодоля Робъртсън и центрира ниско. Джаксън засече пред вратарското поле, но Алисон направи важно спасяване. Две минути след това логичното се случи и Ливърпул поведе в резултата. Мак Алистър намери Салах с пас от дълбочина, след което египтянинът видя Диас и с перфектна асистенция с диагонално подаване по земя намери колумбиеца зад гърба на Дисаси. Диас стреля от движение в близкия ъгъл, давайки преднина на гостите.

В 24-тата минута Колуил намери Джаксън на границата на наказателното поле. Нападателят финтира Гакпо, след което стреля, но встрани от вратата. Три минути по-късно Ливърпул бе много близо до втори гол. Диас напредна, задържа добре, след което продължи към Салах в наказателното поле. Египтянинът стреля от около 12 метра, насочвайки топката към ъгъла, но Тиаго Силва блокира в последния момент. В 29-ата минута Салах прати топката във вратата на Санчес, след като бе изведен от Трент Александър-Арнолд. Попадението обаче бе отменено след намесата на ВАР заради тънка засада.

В 36-ата минута Стърлинг проби добре до самата аутлиния, след което центрира успоредно, но Александър-Арнолд изчисти над вратата. Отбраната на Ливърпул първоначално изчисти центрирането от корнер, но Чилуел върна с глава топката в наказателно поле. Ван Дайк остана статичен, а Дисаси засече от няколко метра за 1:1. Две минути след домакините помислиха, че са стигнали до пълен обрат, след като Чилуел бе изведен и премина покрай Алисон, след което прати топката във вратата му. ВАР обаче отмени и това попадение заради тънка засада.

В 42-рата минута Ливърпул организира добра контраатака, Салах се оказа сам и стреля до близката греда, но Санчес спаси. Веднага след това Джаксън имаше страхотна възможност. Джеймс и Стърлинг за пореден път създадоха проблеми на Ливърпул отдясно на атаката на домакините. Бранителят центрира, а Джаксън засече от движение, но топката премина над вратата. 

Челси завърши много по-силно полувремето, но до нов гол не се стигна. 

Ливърпул започна по-добре и втората част. В 49-ата минута Ван Дайк отправи много техничен удар от границата на наказателното поле, след който топката профуча на сантиметри над напречната греда.

В 53-тата минута Собослай центрира от корнер, а Джаксън засече с ръка топката, която премина изключително близо до гредата. ВАР прегледа ситуацията за евентуална дузпа, но явно бе решено, че позицията на ръката на нападателя, която бе пред гърдите му, е естествена. Две минути след това Челси имаше възможност. Чилуел проби отляво и стреля силно, но Алисон изби.

Юрген Клоп замени Жота и Гакпо с Къртис Джоунс и Дарвин Нунес в 66-ата минута. 

След първите минути на втората част Челси пое напълно контрола върху топката и Ливърпул рядко получаваше възможност да атакува. В 71-вата  Джаксън проби отляво и нахлу в наказателното поле, като Конате трудно поддържаше темпото. Алисон обаче нямаше особени проблеми да спаси удара на нападателя, който пропусна поредна възможност днес.

Пет минути след това Рийс Джеймс, който бе най-добрият играч на Челси, получи контузия и без заменен принудително от Густо. Клоп пък реши да замени Салах и Диас с Бен Доук и Харви Елиът. Решението на германеца видимо изнерви египтянина, който напусна терена без да поздрави мениджъра.

Ливърпул предимно се бранеше, но гостите не допускаха опасни положения пред Алисон. В 88-ата минута Санчес сгреши с подаването, което даде шанс на мърсисайдци. Мак Алистър пресече, но подаде силно към Нунес, който не успя да овладее добре и това спаси "сините". 

В 93-тата минута Нунес отправи страхотен изстрел от границата на наказателното поле, който рикошира леко в крака на Дисаси, след което премина на сантиметри встрани. След това пък Мудрик имаше добра възможност, но избяга встрани и Алисон се справи. Така двата отбора трябваше отново да се задоволят с равенство.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация