НБА звездите на Турция бяха абсолютно непреодолими за българските национали

22:25
НБА звездите на Турция бяха абсолютно непреодолими за българските национали

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол не успя да се противопостави на звездната селекция на Турция и допусна загуба с 66:104 (13:28, 9:24, 26:29, 18:23) в “Синан Ердем Доум” във втория си мач от олимпийския предквалификационен турнир. По този начин “лъвовете” загубиха шансове за продължаване към полуфиналите на надпреварата в Истанбул, тъй като вчера също бяха на губещата позиция, но срещу Украйна. 

С победата пък турците се класират за полуфиналната фаза, като освен това позволяват и на украинците да прескочат груповата фаза. Турция и Украйна са с баланс от по 2-0, докато България и Исландия са с по 0-2. Първите два отбора ще се изправят срещу лидерите в другата група, където се намират Хърватия, Белгия, Нидерландия и Швеция. 

България има още един оставащ мач от турнира - срещу исландците, който ще се проведе във вторник от 17:00 часа българско време. Три часа по-късно Турция и Украйна ще си оспорват първото място в групата с директен двубой помежду си. 

Тази вечер на паркета в залата на турците се изправиха два отбора, намиращи се в съвсем различно състояние. Турция разчиташе на някои от най-големите си звезди - Алперен Шенгюн, Фуркан Коркмаз и Йомер Юртсевен, докато “лъвовете” са във фаза “подмладяване”. Освен това кадровите проблеми също повлияха на представянето на България, тъй като Брандън Йънг, Лъчезар Димитров и Васил Бачев не взеха участие в срещата заради различни контузии.

Нужно е да се отбележи и фактът, че турците стреляха изключително добре от далечно разстояние - 15/28 за 54%. Също така те записаха цели 31 асистенции срещу само 8 грешки в нападение, като спечелиха и борбата - 36 срещу 27 за България. Положителното от всичко е, че младите баскетболисти в българския отбор успяха да понатрупат игрово време срещу играчи от ниво НБА, като например Александър Стоименов игра 13 минути, Емил Стоилов - 23, а Константин Костадинов - 17. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Срещата в Истанбул започна с много хубава комбинация между Деян Карамфилов и Емил Стоилов, като вторият блесна със страхотна забивка, а след това се отличи и с още една хубава изява под коша на съперника. От своя страна турците отговориха с пет поредни точки на Кенан Сипахи, като по този начин резултатът в началото бе 4:5 в полза на южните ни съседи. Големите звезди в турския отбор - Йомер Юртсевен и Алперен Шенгюн, пък комбинираха за серия от четири поредни точки за своя тим и му позволиха да дръпне напред при 4:9. Все пак българският отбор стоеше добре в откриващите моменти от срещата и се държеше близо зад звездите на съперника, като Павлин Иванов намали изоставането на "лъвовете" до три точки при 8:11. 

Възпитаниците на Ергин Атаман продължаваха да диктуват събитията на паркета а чрез тройка на Шехмус Хазер и нови две точки от Сипахи разликата достигна двуцифрените измерения при 10:19. Успеваемостта на националите ни при стрелбата от тройката бе нулева, а Юртсевен не спираше да доминира в подкошието и с шестата си точка в двубоя увеличи дистанцията при 10:21. Веднага след прекъсването България отбеляза и първата си тройка в мача чрез Деян Карамфилов, която обаче бе мигновено върната от другата страна чрез Хазер за 13:24. До края на първата четвърт разликата стигна 15 точки в полза на домакините, които водеха убедително след 10 минути игра при 13:28.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Още в началото на втората четвърт на терена се появи Александър Стоименов, като вече беше ясно, че "лъвовете" ще са в къса ротация днес заради травми на Брандън Йънг и Васил Бачев. Турция пък продължаваше да разчита на сериозна преднина, която достигна 17 точки при 15:32. Хубаво включване от пейката на националите ни направи Андрей Иванов, реализирал първите четири точки на тима във втория период - 17:32. 

Турците обаче също можеха да се похвалят със скрит коз от скамейката - пет бързи точки за Ерджан Османи и разликата прескочи 20-те точки при 17:39. Успеваемостта на южните ни съседи вече прескочи 50% - 7/13, като след три поредни тройки нещата се превръщаха във все по-болезнени за гледане - 20:47. Шенгюн пък можеше да бъде спиран единствено с нарушения и въпреки че той имаше само три точки до този момент, неговият +/- бе +15. До края на първото полувреме домакините отбелязаха още една тройка, поставяйки разлика от точно 30 точки на таблото - 22:52.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Наказателната акция на Турция от далечна дистанция продължи и след 15-минутната почивка, като южните ни съседи поддържаха 30-точковата си преднина при 28:59. Алекс Симеонов пък стана автор на два точни изстрела зад дъгата за "лъвовете" в първите две минути и половина от третата четвърт. Все пак България живна в хода на третата четвърт, в която се държеше доста по-равностойно в сравнение с първото полувреме. Симеонов наниза третата си тройка в четвъртината, но Шенгюн и компания продължаваха да бъдат недостижими - 37:67 в полза на Турция. 

Крилото на ЦСКА обаче нямаше намерение да се предава и избухна с четвърта поредна тройка в третата четвърт, като неговата сметка набъбна до 15 точки при 5/10 стрелба от далечна дистанция. Онуралп Битим и Шенгюн пък възстановиха над 30-точковата преднина на турците при 40:72. В един момент турският отбор започна да се забавлява на паркета, като Шенгюн извади на показ и впечатляващите си плеймейкърски действия - 45:78. Тройка със сирената през човек на Онуралп Битим сложи край на третата четвърт при 48:81. 

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Прекалената амбиция на Шенгюн му коства и техническо нарушение в самото начало на последната четвърт заради реакция за неотсъден фал срещу съдиите. Междувременно пък Иван Алипиев вкара тройка и след първите около две минути игра в частта резултатът бе 51:82 в полза на фаворитите. В един момент турците вкарваха откъдето си поискат и така резултатът стана 58:93 в средата на финалния период. В частта нямаше никаква интрига и в крайна сметка Турция постигна втората си изразителна победа в турнира след 66:104 в своя полза. 

След като вчера срещу Исландия седем баскетболисти на Турция бяха с двуцифрен точков актив, то днес те бяха шест. Фуркан Коркмаз завърши с 14 точки, Алперен Шенгюн добави 13, Шехмус Хазер, Сертач Шанлъ и Йомер Юртсевен (11 борби) се разписаха с по 11 точки, а Окбен Улубай наниза 10 точки. 

Алекс Симеонов показа на какво е способен от далечно разстояние с 20 точки при 6/14 стрелба от тройката. Иван Алипиев допринесе с още 18 точки и 6 овладени топки. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация