Италия остана без селекционер

17:51
Италия остана без селекционер

Селекционерът на Италия Роберто Манчини е подал оставка от своя пост, която е била приета, съобщават от местната футболна федерация, без да разкриват причините за изненадващото решение на опитния специалист.

“Италианската футболна федерация съобщава, че е приела оставката на Роберто Манчини от поста селекционер на италианския национален отбор, получена късно снощи. С това се затваря значима страница от историята на “адзурите”, която беше започната през май 2018-а и завършена с финалите на Лигата на нациите през 2023-та. През това време беше постигнат и триумф на Евро 2020 със състав, в който всички индивидуалности успяха да сформират истински отбор. Предвид важните и наближаващи мачове от квалификациите за Евро 2024, името на новия селекционер ще бъде обявено през следващите няколко дни”, се казва в разпространеното изявление.

Този ход на Манчини е напълно неочакван, тъй като по нищо не си личеше, че той ще си тръгне от националния отбор 10 месеца преди старта на Евро 2024. Той се ползваше с пълното доверие на местната федерация въпреки пропуснатото Световно първенство в Катар и дори само преди няколко дни беше назначен и като координатор на всички юношески състави на страната. Освен че изведе “Скуадра адзура” до европейската титла преди две години, 58-годишният треньор се погрижи отборът да постави рекордна серия без допусната загуба. Статистиката му начело на италианците е следната: 39 победи, 13 равенства, 9 загуби, 130 отбелязани и 49 получени гола. Неговият договор беше до приключването на Мондиал 2026. 

В Италия вече се заговори, че сред най-подходящите възможни наследници на Манчини са Антонио Конте и Лучано Спалети. Първият вече беше селекционер на “адзурите” между 2014-а и 2016-а, като освен това има богат опит в отбори като Ювентус, Челси, Интер и Тотнъм, а вторият триумфира с титлата в Серия "А" начело на Наполи през миналия сезон. Варианти са дори световните шампиони от Мондиал 2006 Фабио Канаваро, Даниеле Де Роси и Дженаро Гатузо, макар и никой от тях да няма особено значими треньорски успехи.

Според “Скай Спорт” сред причините за оставката на досегашния селекционер са промените в неговия щаб, които местната федерация направи наскоро. Той бил недоволен от назначаването на хора, които не е искал за свои помощници, като смятал новата си позиция на координатор на юношеските формации за фасада.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация