Левски довърши Шкупи и ще играе още два мача в Европа

22:09
Левски довърши Шкупи и ще играе още два мача в Европа

Отборът на Левски се класира за третия предварителен кръг на Лигата на конференциите! Това се случи, след като "сините" надвиха и във втория си мач северномакедонците от Шкупи. Срещата-реванш завърши 1:0 за столичани, а попадението бе дело на Марин Петков, който вкара в 11-ата минута на даденото десетминутно продължение. Така младокът вкара в 101-ата минута най-важния си гол за клуба, в своя мач №101 за Левски. Както е известно, първата срещата "сините" спечелиха с 2:0 и с общ резултат 3:0 продължават напред. 

Другата седмица "сините" отиват в Израел, където гостуват на Апоел (Беер Шева), който по-рано днес завърши 1:1 във визитата си на Панавежис и с общ резултат 2:1 продължи напред. Първият мач е на 10 август, а реваншът на "Герена" е на 17-и август.

"Сините" подкрепяни от препълнените трибуни държеше инициативата в мача до 88-ата минута, но след разделение между феновете на тима малко по-рано, което измести фокуса от терена, можеше да коства много на домакините, които пропуснаха две чисти 100% положения пред своята врата. За тяхан радост Пламен Андреев спаси и двете, за да се стигне до последната секунда на продълженията, когато младият национал Петков матира Илази с удар от 20 метра. Срещата ще се запомни със смяната на главния съдия Лионел Чуди в 73-ата минута поради травма.

Наставникът Николай Костов бе направил само една промяна от мача в Скопие, след като контузеният Кристиан Димитров бе заменен от Роналдо, а Келиан ван дер Каап се върна в центъра на защитата. Пламен Андреев бе вратар, а Жереми Петрис, Ван дер Каап, Хосе Кордоба и Цунами бяха защитници. Капитанът Андриан Краев, Асен Митков и Джавад Ел Джемили играеха зад триото Роналдо, Уелтон и Рикардиньо.

Треньорът на гостите Джихат Арслан направи четири промени от първата среща, като в игра започнаха двете крила Шехи и Воша, плеймейкърът Али и и нападателят Сахити. Те замениха Тимовски, Дуду, Ричков и Халими. Вратар отново бе Илязи, а Тошевски, Илиески и Пинтер бяха защитници. Шехи, Куевен, Али, Алберт и Воша действаха зад двамата нападатели Сахити и Сифъс.

Изненадващо столичани играеха изцяло в жълто, както бе в първата среща, тъй като гостите играеха със синьо-бяло и делегатът бе пожелал това от 26-кратните шампиони.

Преди срещата изпълнителният директор Даниел Боримиров награди Марин Петков за неговите първи 100 мача със синята фланелка.

Сектор "Б" бе приготвил специална хореография за Илинденско-Преображенското въстание, което избухва преди точно 120 години. Големият транспарант гласеше: "Илинден, майко, Илинден - За българите Великден, а в червено, черно  и жълто бе изписано 1903! Освен това целият стадион бе пълен с родни трибагреници.

Препълнените сектори "А", "Б" и "В" от първата минута подкрепят мощно домакините, а играчите на Костов стартираха силно. Жереми стреля мощно в 4-ата минута, но Илязи парира, а при добавката Ел Джемили  стреля на сантиметри от лявата греда. Малко по-късно от Левски имаха претенции за дузпа, но такава нямаше.

Последва още един удар за домакините, който също не попадна във вратата. В 21-ата минута Воша отправи първи удар към Андреев, след като бе изведен от Джемили, който се опита да върне топката назад. Поради много топлото време реферът спря срещата в средата на първата част и двата отбора имаха възможност да пият вода.

Малко преди края на първата част Цунами пробва удар, който Илази спаси. Уелтон вдига публиката на крака с две хубави контраатаки, както и с един страхотен финт, като хвана топката с двата крака и прехвърли противника през главата му преди да си вземе коженото кълбо и чуе скандиранията на публиката, която викаше: "Уелтон, Уелтон".

На почивката гостите направиха две рокади, като Трапановски и Асковски влязоха, а Куевен получи жълт картон в 49-ата минута, след като влезе много опасно в краката на Цунами.

Марин Петков и Илиян Стефанов смениха Рикардиньо и Роналдо в 56-ата минута. Хамиди влезе за гостите, а положения липсваха пред двете врати. Ван дер Каап нанесе опасен удар в аут, но се оказа, че е бил в засада. Дуду също влезе за гостите, които имаха нужда от победа с два гола.

В 73-ата минута реферът от Швейцария Лионел Чуди се контузи и напусна терена, той имаше проблеми и през първата част. Четири минути по-късно Лукас Фенрдих, който бе четвърти съдия го замени.

Асен Чандъров също влезе да подсили халфовата линия. 

В 80-ата минута част от публиката в Сектор "Б" хвърли три бомбички, което вбеси феновете в другите два сектора, които започнаха да освиркват проявата на част от ултрасите. Едната част на феновете в синьо скандираха "Наско Сираков", докато другата част ги освиркваше и на терена играчите се объркаха. Последва масово меле в Сектор "Б", като част от привържениците бяха изнесени от трибуните.

Това даде самочувствие на гостите, които в 88-ата минута пропуснаха отлична възможност. Съфис остана очи в очи Андреев, но стражът парира с десния крак. Добавеното време бе от 10 минути, а в началото на продълженията Съфис отново пропусна от няколко метра. Той преодоля защитата на домакините, а Андреев отново спаси.

Ивелин Попов, който влезе да даде спокойствие, нахлу опасно и центрира остро, но защитник изби. Топката все пак остана във владеене на домакините и Цунами пое топката и намери Марин Петков, който финтира противник и със силен удар матира стража на гостите и "взриви" трибуните от радост.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация