Везенков: Ще има толкова много мачове, така че ще си имам моите шансове

14:57
Везенков: Ще има толкова много мачове, така че ще си имам моите шансове

Крилото на Сакраменто Кингс Александър Везенков гостува в студиото на Sportal.bg, за да говори относно предстоящия си старт на кариерата в най-силната баскетболна лига в света - НБА. Най-полезният играч в Евролигата за миналия сезон подписа тригодишен договор с отбора на “кралете” и през новата кампания ще се превърне във втория българин с мачове в лигата след Георги Глушков.

През миналия сезон Везенков записа върхови показатели в Евролигата, постигайки средно по 17.6 точки и 6.8 борби, като постигаше коефициент от 21.5 в 40-те мача на Олимпиакос по пътя към сребърните медали в най-комерсиалния клубен европейски турнир. Заради страхотното си представяне Спортист №1 на България бе определен за най-полезния играч на Евролигата, като също така спечели наградата за най-добър реализатор както за целия сезон, така и на Финалната четворка. Везенков си спечели и втора поредна селекция за Идеалната петица на надпреварата.

Към всичко това 27-годишният баскетболист добави и огромна доза успехи на гръцка територия. Отборът му завоюва требъл - шампионска титла, Купа и Суперкупа на Гърция, като в индивидуален план българинът бе удостоен с наградата за MVP на първенството и съвсем очаквано попадна сред най-добрите петима на шампионата.

За летните тренировки и подготовката за НБА

“Тренировките ни са на три стадия. Имаме фитнес, работа на стадиона и работа в залата. С моите треньори имаме програма, говорено е и със Сакраменто, и с двамата треньори по физическа подоготовка от Олимпиакос, които винаги ми помагат и ще са до мен каквото и да стане. С моя треньор Иван Коцев и с Николай Грозев тренираме през последните четири години, помагаме си взаимно. С един кондиционен треньор от Сърбия също работим, така че имаме помощ от всякакви места. Условията в Ботевград винаги са били хубави, спокойно е и може да работиш. Тренировъчните програми са едни и същи навсякъде, просто ритъмът е малко по-различен, но имаме много време - първият официален мач е след 20 октомври. Тепърва ще се адаптирам и ще видя как протичат там тренировките.

Не съм се опитвал да въвеждам нещо в играта си от Дирк Новицки, защото той е по-висок и е по-различен тип играч. Възхищавах му се, защото той спечели титлата в НБА, не мога да кажа сам-самичък, защото това е отборен спорт, но без да направи суперотбор и да има суперзвезди около себе си. Победи Маями Хийт на ЛеБрон Джеймс, което беше нещо уникално. Той беше единственият след Коби, който остана толкова години в един отбор и целият отбор да се гради около него”.

За Сакраменто Кингс и НБА

“Феновете в САЩ не гледат толкова европейски баскетбол. Чули са нещо, видяли са нещо, виждат повече на хартия какво става - със статистики и т.н. Затова сигурно им е и по-любопитно. Също така българин да е там, задават си въпроса кой е този, какво и защо. Аз съм готов. Както казах и на пресконференцията, ще правя това, което и досега - ще се боря. Фактът, че Сакраменто е във възход, също повлия на решението ми, но като приемам една оферта или решавам за дадено нещо, не гледам само един компонент, а гледам абсолютно всичко, за да взема това решение.

За мен най-важното е как ще се напаснеш в отбора, как отборът ще те използва, как треньорът ще използва силните ти качества и как ти ще работиш всеки ден върху добрите и слабите си неща, за да можеш да играеш на най-високо ниво. За толкова кратко време не успях да си кажа много с Ди’Аарън Фокс, но през сезона ще имаме много време да говорим и да тренираме, за да се сплотим. Сакраменто е отбор, който запази ядрото си, така че новите ще трябва да се напаснем към тях. Аз виждам перспектива - всичко си зависи от мен, как аз ще се представя и какво доверие ще ми даде треньорът. Най-важното е отборът да побеждава. Ще има толкова много мачове, така че ще си имам моите шансове".

За Олимпиакос и трансферното лято в Евролигата

"Мога да изброя три любими момента от кариерата си в Олимпиакос. На първо място това е първият път, в който се класирахме за Финалната четворка след решителния мач №5 с Монако. Също така мисля, че третият мач с Фенербахче, който спечелихме спечелихме по невероятен начин с две тройки накрая, с тройката на Костас. Мога да добавя и първата титла, която спечелихме - Купата на Гърция, тъй като беше малко по-емоционална, защото след пауза отборът спечели една титла.

Нормално е феновете да реагират така на трансфера на Слукас в Панатинайкос. Това е професионално решение, всеки си взима решения за себе си, за семейството и мечтите си. С Костас изживяхме три силни години с успехи и разочарования. Той ми е приятел и нищо от това не променя това, което сме изживяли заедно и историята, която сме написали заедно. Всеки си следва неговия път и накрая ще си покаже. Той е опитен играч и може да реши цялата ситуация и как да се справи с напрежението, защото със сигурност сега всички гледат около него. Ще видим какво ще стане.

Има много отбори с история, които са на върха две-три години, после падат, а след това пак се качват. Реал Мадрид до 2015-а много се бореше и много се мъчеше, Барселона имаше един такъв период от четири години, Ефес, Панатинайкос, Олимпиакос - всички отбори преминават през този период. Последните три години бяха по-специфични за ПАО. Купиха абсолютно каквото мислеха, че им е нужно. Имат треньор, който е спечелил две Евролиги. Не забравяйте, битката е огромна и само един отбор ще спечели накрая.

Не трябва да сравняваме неща, защото всеки играч има своя стил и своята история. Олимпиакос ще смени стила, който изповядваше досега, защото по самите факти може да видите, че аз и Костас взимахме 50% от решенията на отбора и от атаките. Други играчи ще излязат напред. Мисля, че имат ако не най-добрата, то топ 2 състезатели на позицията център. Стилът на отбора малко ще се промени и битката ще е огромна.

В Монако някой трябва да направи стъпка назад - топката е една. За да успее, в този отбор някой, ако не и двама, трябва да направят стъпка назад.

Много трудно е да предвидя кои ще достигнат до Финалната четворка. Евролигата е едно първенство, което се играе в рамките на девет месеца, което за две седмици и за плейофите може да се промени изцяло. През миналия сезон ние бяхме първи, Фенербахче бяха осми, но се стигна до пети мач. Много трудно е да се каже и кои отбори могат да достигнат до осмицата, защото през миналата година разликата до 14-ия беше две загуби. Всички отбори ще се борят докрай.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация