Не се намери кой да победи Верстапен и в Белгия

17:49
Не се намери кой да победи Верстапен и в Белгия

Макс Верстапен спечели своята осма поредна и общо десета победа от началото на сезон 2023 във Формула 1, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Белгия. За него това е трети пореден успех на „Спа“, където той спечели и през последните две години.

Световният шампион стартира шести след наказанието за смяна на скоростната кутия, след което направи един сравнително плавен прогреси в класирането в първия стинт. Още на старта той спечели две места, изпреварвайки Оскар Пиастри и Карлос Сайнц, които се докоснаха на първия завой и по-късно отпаднаха.

След като излезе на четвъртата позиция Верстапен имаше нужда от пет тура, за да се справи с Люис Хамилтън в спора за третото място, а до средата на деветия тур той изпревари и Шарл Леклер в битката за втората позиция. Така пред него остана само съотборникът му Серхио Перес, който беше изпреварен в 17-та от 44 обиколки, след като лидерите направиха първите си спирания в бокса.

Малко след тях на части от пистата започна да вали, но дъждът беше твърде кратък и лек, за да доведе до преминаване към гумите интермедия. След края на валежа пилотите направиха вторите си смени на гуми и логично отново заложиха на сликовете, като в челото не настъпиха съществени промени.

Единствено Леклер се доближи на 3.8 секунди от Перес десет обиколки преди финала, но не успя да притесни повече мексиканеца в битката за второто място. Така на финала Верстапен спечели с аванс от 22.3 секунди пред Перес, който победи с 9.9 Леклер.

На 17.4 секунди от последното място на подиума завърши Хамилтън, който направи едно допълнително влизане в бокса два тура преди финала, за да атакува най-бързата обиколка и бонус точката за нея. Ходът на британеца сработи, въпреки че той направи своята атака със средно твърдите гуми и така той лиши Верстапен от максималните 34 пункта от уикенда в Ардените.

Топ 5 днес след едно самотно състезание допълни Фернандо Алонсо, а шестицата затвори Джордж Ръсел, който направи само едно спиране в бокса в средата на дистанцията. Точки от днешния старт взеха още Ландо Норис, Естебан Окон, Ланс Строл и Юки Цунода.

С победата си днес Верстапен увеличи своя аванс на върха в генералното класиране, в което с актив от 314 точки той води със 125 на съотборника си Перес. Тройката с пасив от 165 пункта от лидера допълва петият от днес Алонсо. На само точка зад двукратния световен шампион се намира бившият му съотборник Хамилтън. 

Сега за отборите и пилотите във Формула 1 предстои заслужената лятна пауза, която ще продължи до края на месеца август. Следващият състезателен уикенд ще бъде за Гран При на Нидерландия, а той ще се проведе между 25 и 27 август на „Зандвоорт“, където Верстапен ще може да изравни рекордната серия на Себастиан Фетел за най-много поредни победи. Четирикратният световен първенец записа девет поредни успеха в края на 2013 година, отново с екипа на Ред Бул.  

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА ГРАН ПРИ НА БЕЛГИЯ ВЪВ ФОРМУЛА 1:

Старт на състезанието - Леклер направи отличен старт и запази първото място в късия спринт до първия завой, но след това нямаше отговор за скоростта на Перес в спирането за "Ле Комб". По-назад Пиастри потъна в класирането след контакт в първия завой и счупено предно крило. 

1/44 - Верстапен се опази от инциденти в първия завой и подобно на своя съотборник Перес се справи с пилот на Ферари (Сайнц) на правата преди завой №5. Сайнц бе пилотът, който бе ударен от Пиастри в първия завой и също се оплака, че има поражения по своя автомобил. 

2/44 - След две обиколки Перес водеше с 1.9 секунди пред Леклер, който имаше аванс от 0.6 пред Хамилтън. Верстапен беше на само 0.4 зад седемкратния световен шампион. В същото време Пиастри спря на изхода от завой №13 и напусна състезанието. 

4/44 - Алонсо изпревари сънародника си Сайнц в спора за петото място. Щетите по колата на пилота на Ферари бяха доста големи и той бе с близо две секунди на обиколка по-бавен от лидерите. 

5/44 - Пропадането на Сайнц в класирането продължи, след като той беше изпреварен и от Цунода. Зад него беше Албон, който правеше сериозен прогрес в сухите условия днес. Още преди края на обиколката тайландецът изпревари пилота на Ферари. 

6/44 - След няколко обиколки във въздушната струя на Хамилтън Верстапен изпревари седемкратния световен първенец с късна атака в спирането за завой №5. Нидерландецът се изкачи на третото място, малко зад Леклер. Разликата между монегаска и лидера Перес бе само 2.5 секунди. 

9/44 - Верстапен се изкачи на втората позиция зад съотборника си Перес, след като изпревари Леклер от външната страна на завой №5. Разликата между двамата пилоти на Ред Бул беше 3.0 секунди. 

12/44 - Хамилтън стана първият от пилотите в челото, който влиза в бокса. Британецът премина от софт към медиум и се върна на пистата на четвъртото място, непосредствено пред Строл, който все още не беше спирал. Канадецът се опита да атакува Хамилтън в DRS зоната преди "Ле Комб", но британецът покри вътрешната траектория и запази позицията си. 

13/44 - Перес и Леклер също посетиха механиците си и подобно на Хамилтън и те преминаха от софт към медиум. Спирането на Перес беше малко по-бавно, заради проблем при смяната на задна лява гума. Двамата се върнаха на пистата на втора и трета позиция. 

14/44 - И Верстапен спря в бокса, за да смени меките гуми, с които стартира, със средно твърдите. Световният шампион се върна на пистата на второто място, на 2.3 зад Перес. Малко преди спирането на Верстапен неговият инженер му съобщи, че се очаква над пистата да завали в следващите десетина минути. 

16/44 - Верстапен влезе в DRS зоната на Перес с малко по-свежите си гуми, но избра да не атакува съотборника си в спирането за "Ле Комб". 

17/44 - При второто преминаване на правата "Кемъл" с DRS Верстапен не пощади своя съотборник и излезе начело в надпреварата. До края на обиколката световният шампион се откъсна на 1.5 секунди пред Перес. 

18/44 - На фона на съобщението към Верстапен за дъжд феновете по трибуните започнаха да вадят своите чадъри и дъждобрани, което подсказва, че валежът е започнал вече. Дъждът идваше от долната част на пистата около завои №14 и №15, но и в другия край също се виждаха фенове с чадъри. 

20/44 - Въпреки започналия дъжд Астън Мартин извика Строл за първо влизане в бокса, но канадецът бе върнат на трасето с меките гуми. В същото време Верстапен беше на косъм от тежък инцидент при преминаването на "Червената вода", но успя да овладее автомобила си. 

22/44 - Въпреки грешката си от по-рано Верстапен успяваше да се движи с по-високо темпо от пилотите зад него и отвори преднина от над 5.1 секунди пред Перес. Зад него, въпреки засилващият се дъжд Ръсел повтори тактически ход на Строл и влезе в бокса за нови сликове. Това решение бе продиктувано от факта, че валежът бе изолиран на само няколко завоя, а цялостното темпо не беше много по-ниско спрямо това, при сухите условия по-рано. 

24/44 - Ферари най-накрая взе решението да избави Сайнц от неговите мъки и привика испанеца в бокса, за да може той да прекрати участието си днес. Преди това той беше потънал до дъното на класирането и се движеше доста по-бавно от всичко останали. 

26/44 - След краткия дъжд пистата много бързо изсъхна и пилотите започнаха да записват най-добри лични времена от началото на състезанието. Прогнозите обаче предвиждат още един, по-силен дъжд преди края. В челото разликата между Верстапен и Перес бе 7.4 секунди, а мексиканецът на свой ред водеше със 7.0 на Леклер. 

27/44 - Хамилтън направи второто си влизане в бокса и се върна към меките гуми, с които стартира. Британецът се върна на пистата на петата позиция, на 3.3 зад Алонсо, който бе направил само едно спиране. 

28/44 - Отговорът на Ферари не закъсня и Леклер веднага покри стратегията на Хамилтън. Монегаскът също се върна към меките гуми, с които започна състезанието. Пилотът на Ферари се върна на пистата на 1.3 пред Хамилтън, който изпревари Алонсо на изхода от първия завой. 

29/44 - Обиколка след Леклер и Перес направи второто си спиране в бокса. Мексиканецът също премина от средно твърдите към меките сликове на Пирели. Той с лекота запази позицията си пред Леклер, като разликата между двамата беше 4.3 секунди. Самият Леклер направи достатъчно добра обиколка след стопа си, за да се откъсне на 2.0 пред Хамилтън. 

30/44 - И Верстапен спря за втори път и дублира Хамилтън, Леклер и Перес и се върна към меките смеси. Разликата между него и Перес беше цели 9.2 секунди. 

32/44 - Гасли направи едно страхотно изпреварване срещу Албон в бързия завои в края на втория сектор в борбата за 11-то място. Причината французинът да трябва да рискува толкова беше фактът, че неговата скорост на правите беше доста по-ниска от тази на пилота на Уилямс. 

34/44 - Десет тура преди финала разликата между Верстапен и Перес беше цели 13.0 секунди, а мексиканецът имаше аванс от 3.8 пред Леклер, който се чувстваше страхотно с меките гуми и малко гориво и беше с над половин секунда на обиколка по-бърз от пилота на Ред Бул в последните няколко тура. 

38/44 - Окон взе деветото място от Цунода с една много агресивна, но чиста маневра от външната страна на "Ле Комб", която не остави реален шанс на японеца да се защити. 

41/44 - Окон взе осмото място от Строл, този път с доста по-лесна и класическа маневра в "Ле комб". На 2.7 пред французина бе и Норис, чийто гуми бяха с осем обиколки по-стари. 

42/44 - Хамилтън направи трето влизане в бокса, за да сложи нови средно твърди гуми, с които да атакува най-бързата обиколка и бонус точката за нея. 

Край на състезанието - Верстапен с осма поредна победа във Формула 1, Перес и Леклер допълниха подиума в последния старт преди лятната пауза за сезон 2023. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация