Верстапен лиши Пиастри от сензационен полпозишън за спринта на "Спа"

16:02
Верстапен лиши Пиастри от сензационен полпозишън за спринта на "Спа"

Макс Верстапен измъкна полпозишъна за днешния спринт на пистата „Спа“ изпод носа на Оскар Пиастри в самия край на спринтовата квалификацията в Ардените. Двамата бяха разделени от само 0.011 секунди в битката за първото място, което бе спечелено то световния шампион с време от 1:49.056.

Както и във вчерашната квалификация и днес пистата изсъхваше в хода на цялата квалификация и ставаше все по-бърза и по-бърза. Самата квалификация бе забавена с повече от половин час, заради проливния дъжд, който се изля над пистата малко след спринтовото състезание във Формула 3.

Когато сесията започна пилотите излязоха на пистата направо с интермедия, а в SQ3 вече бяха със сликовете. В прешителните последни обиколки Верстапен беше последен на пистата, което предостави на световния шампион малко по-добри условия в битката за полпозишъна.

Трети в нея завърши Карлос Сайнц, който бе с 0.025 секунди по-бавен от Верстапен. До испанеца на третата редица по-късно днес ще застане неговият съотборник Шарл Леклер, който допусна лека неточност в завой №9 в решителния си летящ тур.

Пети и шести в спринта ще стартират Ландо Норис и Пиер Гасли, а Люис Хамилтън и Серхио Перес ще поделят четвъртия ред. Най-бавни в SQ3 бяха Естебан Окон и Джордж Ръсел, които ще стартират девети и десети. Ръсел допусна грешка в първия завой в последната си обиколка, след което блокира съотборника си Хамилтън в „Червената вода“ и на правата „Кемъл“.

В края на SQ2 Ланс Строл пое огромен риск, излизайки на пистата със средно твърдите гуми на изсъхващата настилка. Този ход се оказа грешен и канадецът се удари тежко в стената на завой №9, което доведе до спирането на сесията 29 секунди преди нейния край.

Напълно очаквано тя не беше възобновена, а губещи в случая освен Строл бяха още Дениъл Рикардо, Алекс Албон, Логан Сарджънт и Фернандо Алонсо. От тях единствен Рикардо направи бърза обиколка в хода на сесията, докато останалите трима останаха без време.

Албон и Алонсо рискуваха със само едно излизане в края на сесията, а Строл и Сарджънт излязоха на пистата, но се прибраха в бокса за смяна на гуми преди да са направили летящ тур. При тази игра на стратегически шах единствен Строл заложи на сликовете, но се удари в стената и ще стартира 14-ти по-късно днес. Точно зад него ще потегли съотборникът му Алонсо, а Албон и Сарджънт ще стартират 12-ти и 13-ти. Четиримата бяха наредени на база тяхното класиране в първата фаза на днешната квалификация. Като единствен записал време и в SQ2 Рикардо ще потегли 11-ти. Австралийският пилот на Алфа Таури бе с 0.294 секунди по-бавен от Ръсел в спора за последния билет за SQ3.

Само 0.093 секунди пък разделиха съотборникът на Рикардо Юки Цунода и отново Ръсел в края на SQ1, когато двамата спореха за влизане в топ 15. В крайна сметка този дуел беше спечелен от пилота на Мерцедес, който се отказа от последната си обиколка след грешка в спирането за „Ле Комб“. Освен Цунода аут след първите 12 минути на квалификацията бяха още пилотите на Алфа Ромео и Хаас.

Валтери Ботас и Гуаню Джоу ще стартират 17-ти и 19-ти по-късно днес, а Кевин Магнусен и Нико Хюлкенберг ще потеглят 18-ти и 20-ти. Хюлкенберг така и не направи летяща обиколка, след като тимът на Хаас заложи на много странна стратегия с две влизания в бокса, която коства на германския състезател шанса да завърти бърз тур. Неговият съотборник Магнусен също беше близо до подобна съдба, но успя да започне своята летяща обиколка няколко секунди преди сесията на приключи.

Спринтовото състезание на пистата „Спа“ е предвидено за 18:05 часа българско време по-късно днес. Оригинално спринтът трябваше да започне в 17:30 часа, но заради забавянето на квалификацията с 35 минути и самият спринт ще бъде забавен с толкова. Той ще бъде с продължителност от 15 обиколки и първите осем в него ще вземат точки за генералното класиране във Формула 1. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация